Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Festivalul Babel la Târgoviște, ediția cu numărul 11: O călătorie prin culturile lumii

Festivalul Babel, ajuns deja la ediția cu numărul 11, organizat de Teatrul Tony Bulandra Târgoviște în perioada 2-11 iunie 2023, vă găzdui anul acesta peste 25 de țări, 100 de evenimente, peste 40 de spectacole și mai multe filme decât în anii trecuți.

O punte de legătură între cer și pământ, o ascensiune la care omul aspiră, simbolul acestui festival este un turn. Așa cum ne-a explicat mangerul Ranin, în fiecare comunitate din lume există această reprezentare care ne face să ne ridicăm privirile, auzul, simțurile. Nu putem să vorbim despre teatru, dacă nu includem și latura spirituală fără de care existența sa nu și-ar mai atinge rostul.

Și chiar dacă Turnul nostru este unul Babel, în care, potrivit legendei, Dumnezeu încură limbile oamenilor, în dorința lor de a se ”cățăra” până la cer, în cadrul acestor întâlniri culturale reunite sub denumirea Festivalul Babel, acest simbol este menit să aducă pace și uniune între oameni.

(Hotărârea de a ridica un turn care “să ajungă până la cer” a fost motivată de mândria și setea de faimă a oamenilor. Încetând de a mai sluji lui Dumnezeu, oamenii au început a sluji lor înșiși. Dumnezeu le-a pedepsit însă mândria, făcând ca fiecare să vorbească o altă limbă și, din cauza mulțimii limbilor vorbite de constructori, oamenii sș nu se mai poată înțelege între ei, și deci să nu poată termina construcția. Nemaintelegându-se între ei, oamenii se vor împrăștia pe toată fața pământului.)

Redăm declarațiile din conferința de presă:

Mc Ranin, directorul Teatrul Tony Bulandra Târgoviște:

„Un festival nu este o înșiruire de evenimente sau de spectacole, trebuie să ridice nivelul cultural al orașului, să educe, să permită spectatorului să facă o călătorie prin lume și prin cultură. Veți vedea două filme cu doi creatori diferiți din edițiile trecute ale Babel, este vorba de regizorul Tudor Chirilă și regizorul Cornel Mihalache. Aceste filme au fost difuzate de către TVR. Unele dintre ele au fost interzise în România de astăzi, nu în cea comunistă. Încercăm să atacăm publicul la diferite nivele, pentru că nu există un public compact. Vrem să oferim fiecăruia câte ceva. Și cei care nu vor să vină în sala de teatru, pentru că îi sperie îngrozitor, le vom oferi taraful, toate spectacolele de stradă care se vor juca în Piața Mihai Viteazul.

Printre invitați: o companie poloneză care a câștigat premiul cu Macbeth, au venit pentru prima oară la ediția din 2008 și vin pentru că sunt prietenii noștri. O să mai vină o trupă italiană, care a lipsit anul trecut, au rămas în pană undeva în drum spre Festival. Din nou prezența coreeană, domnul JeungWoo Son cu actori premiați la Uniterul lor, la Asociația Teatrelor Din Coreea de Sud, va veni peste câteva zile și va începe cu prima coproducție de teatru româno-coreeană. Vom face Argonauții, l-am făcut în trecut și cu portughezii iar pe 13 iunie vom pleca și noi în Coreea la un festival de teatru unde sunt vor fi invitați din Bulgaria, Polonia, România, Grecia, Germania. Încercăm să facem punți între Europa și Asia. Este foarte necesar mai ales cu ce se întâmplă în plan politic la ora actuală.

Datoria teatrului nu este să facă politica vreunei părți ci să facă politica umanității, a păcii

O altă țară invitată de onoare, care vine pentru prima oară la Târgoviște, este China. Am încercat să dezvoltăm relațiile cu chinezii încă de la începuturile repetițiilor cu ”Împărăteasa Chinei”. Ei vor fi reprezentați la cel mai înalt nivel și este doar un prim pas, pentru că la anul viitor sperăm să aducem câteva spectacole din China și noi să mergem acolo. Avem invitat Teatrul din Mariupol, care a fost bombardat de ruși. Mariupol este un oraș pe malul Mării Azov, acolo au fost 1000 de oameni cazați, printre care foarte mulți copii. La Chișinău am avut o întâlnire cu directoarea Teatrului din Mariupol și cu actorii care au supraviețuit și vor veni cu un spectacol făcut după acest eveniment, pe care l-au jucat în Republica Moldova, la Chișinău. Am fost emoționat să văd că acești oameni se bucurau că au apă caldă și că sunt în viață, că au ce mânca, au fost reduși doar la atât. Să ne gândim că totuși războiul este ce mai cumplită nenorocire care se poate întâmplă și este datorată oamenilor, nu este ceva natural. Vom avea o expoziție de fotografie. Și am venit cu o idee să facem un fond internațional prin care ei să-și reconstituie teatrul, nu clădirea în sine, ci repertoriul, artiștii, publicul, să aibă bani de producție. Case pentru actori, pentru că nu mai au case. Sunt niște tineri, acum un an și jumătate s-a întâmplat tragedia. Intenționez să facem o coproducție și cu ei.

Tema acestui festival este Forme

Babel rămâne aceeași idee de Turn, un turn pe care îl întâlnim în fiecare sat în care este o biserică, se numește clopotniță sau turnul unui castel. Tema acestui festival este Forme. Forma unei femei frumoase, forma unei vaze, o formă muzicală, forma unui animal, iar in teatru, forma înseamnă teatru dans, teatru baroc, teatru clasic, teatru de păpuși, teatru stradal, dar nu uitați că Festivalul Babel este unul al artelor spectacolului și atunci vom avea și concerte de muzică rock, deși eu ma pricep mai bine la Bach. În deschiderea festivalului va cânta Taraful de Caliu, care a fost invitat la Filarmonica din Viena și Praga și a deschis capitala Culturală la Timișoara, mă gândesc că este foarte onorant și pentru noi să invităm un mare artist. Nu vrem să ne ținem foarte elitiști pentru că oricum suntem acuzați tot timpul de acest lucru.„

Festivalul Babel și teatrul sunt ale comunității și trebuie să avem grijă de ele

Managerul Mc Ranin i-a avut alături pe Liviu Cheloiu, producătorul Festivalului Babel și pe doamna Sanda Vișan, noul director artistic al Teatrului Tony Bulandra. Cu mențiunea că este critic de teatru, șefă de promoție la UNATC, Teatrologie, fost director la TVR 2 și TVR Cultural – ”cu această expertiză și cu o personalitate puternică, pregnantă, cu forța și cultura sa, a venit să ne sprijine în calitate de director artistic al teatrului.”

Liviu Cheloiu a încheiat conferința de presă cu un îndemn pentru toți cei care iubesc teatrul, atât publicul larg, cât și cei implicați în viața administrativ-politică.

”Acum 20 de ani am ajuns în acest teatru și de atunci sunt martor la tot ce se întâmplă în Târgoviște, în comunitate, care în timp s-a dezvoltat. Babelul și teatrul sunt ale comunității și trebuie să avem grijă de ele, indiferent în ce poziție ne aflăm, de organizatori, actori, manageri, mass media, administratori ai orașului sau cetățeni din poziția de spectatori, pentru că teatru fără spectatori nu este posibil și atunci este datoria noastră de a conlucra la acest fenomen care este Teatrul Tony Bulandra și Festivalul Babel. Și trebuie să facem cunoscute aceste lucruri, că există cultură în județul Dâmbovița și în afara obiectivelor turistice deja cunoscute”, a subliniat Liviu Cheloiu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share