Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Festivalul virşlilor de la Deva a luat sfârşit

Cea de-a V-ea ediţie a Festivalului vişlilor de la Deva s-a încheiat duminică noaptea târziu, când orologiul bătea în turn ora ZERO. S-a încheiat cu un deplin succes şi cu aşteptările celei de-a VI-ea ediţii.

În cadrul manifestărilor culturale desfăşurate pe scena din Piaţa Telefericului, a avut loc şi Festivalul internaţional de Folclor pentru copii şi tineret „ Carpatica” , iniţiat de către profesorul Dumitru Lăsconi, de la Palatul Copiilor, Deva. Prima ediţie a avut loc în 1995, până în prezent derulându-se 17 ediţii unde s-au prezentat peste 5000 de dansatori, tineri şi copii.

După cum spunea iniţiatorul acestui festival, în acest an participarea a fost ceva mai slabă după retragerea Greciei, Turciei şi Ciprului, rămânând doar Serbia, Bulgaria, Moldova şi România. România a urcat pe scenă în acest an cu  grupuri, din Alba, Cluj, Dolj , Timiş şi Hunedoara.

„Până în prezent fiecare ediţie avea minim 5-6 ţări participante. Cu Bulgaria şi Serbia suntem de la prima ediţie, iar pentru la anul vom avea în plus Franţa şi Portugalia , însă vom apela şi la alte grupuri străine” a spus Dumitru Lăsconi.

Lăsconi este de părere că folclorul niciodată nu are nevoie de note, importantă este tradiţia şi obicieiurile.

Dacă în primele zile pe scena festivalului au urcat trupe precum: Atmosfera, Topaz cu Florin Mureşan, Old Band, Pact, Trafic sau Bucharest Ladies Orchestra, duminică a fost ziua muzicii populare când pe platoul de la poalele cetăţii au venit peste 2000 de oameni pentru a-i asculta pe: Nicoleta Voica, Ana Almăşana Ciontea, Petrică Velescu, Corina Tudor, Ovidiu Pâs şi Alina Radi. Prezentatoare Cristina Urs.

Seară de seară atmosfera a fost de vis, cu muyica , antren şi voie bună, cu viţel la rotisor, mici, virşli, frigărui, hamsii, bograciov, mămăliguţă unde a curs la nesfârşit berea, cu concursuri de băut bere şi de mâncat virşlii.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share