Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

LIVIU DRAGNEA a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare

Completul de 5 judecători din cadrul ICCJ a făcut publică motivarea din dosarul “Referendumul”, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare. Judecătorii motivează, în document, că sentinţa de doi ani de închisoare cu suspendare este suficientă pentru faptele comise de acesta.

Magistraţii mai spun, pe de altă parte, că Dragnea a ales să îşi folosească abuziv autoritatea şi influenţa de care se bucura în cadrul partidului pentru a denatura “rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale, fapt ce a crea prejudicii serioase noţiunii de exercitare liberă a dreptului de vot”.

Motivarea a fost făcută publică după un an de la sentinţa definitivă. Iniţial, Dragnea a fost condamnat, în primă instanţă, la un an de închisoarea, dar apoi a primit verdictul defintiv: 2 ani de închisoare cu suspendare. Decizia a fost dată de completul de 5 judecători, din care făcea parte şi Livia Stanciu. Dragnea este acuzat de DNA că la referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

Magistraţii anunţă că suspendarea executării pedepsei este o modalitate potrivită de executare, raportată la gravitatea faptelor lui Liviu Dragnea:

“Suspendarea executării pedepsei este o modalitate potrivită de executare, în raport de gravitatea faptei, dar şi de circumstanţele ce caracterizează apelantul intimat inculpat Dragnea Liviu Nicolae, condamnarea primită reprezentând o sancţiune suficientă pentru a atrage atenţia apelantului intimat inculpat şi pentru a-l determina să adopte o conduită corespunzătoare în cadrul campaniilor electorale viitoare, care să reprezinte expresia unei atitudine corecte, de respect faţă de însemnătatea pe care dreptul la vot o are într-o societate democratică şi a opţiunii corelative pe care orice cetăţean o are privind exercitarea sau nu a acestui drept”, susţin judecătorii ICCJ, într-un pasaj din motivarea obţinută, în exclusivitate, de Realitatea Tv.

Care sunt acuzaţiile 

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea pe care o reprezenta, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

În paralel, Dragnea este acuzat că a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, preciza DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiați ai săi (membri de partid din județul Teleorman, unde îndeplinea funcția de președinte al Consiliului Județean) să facă tot ce le stă în putință, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Procurorii arată că demersul lui Dragnea a fost susținut de 74 de persoane, președinți și membri ai unor secții de votare din localități din județele Teleorman, Vrancea, Gorj și Olt, în sarcina cărora s-a reținut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale și introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracțiuni comise sub forma autoratului, complicității sau a instigării.

Citește mai multe pe realitatea.net

Distribuie acest articol Oficial Media
Share