Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Mana Fatimei – simbolistica

phatimahand O  întâlnim tot mai des, prin oraș, la muncă, la școală, aplicată pe bijuterii, imprimată pe haine, chiar și tatuată, dar ce înseamnă de fapt acea mână cu o formă ușor ciudată?  

Simbolul este cunoscut la creștini sub denumirea de Mâna Fecioarei Maria, la musulmani ca Mâna Fatimei, la arabi ca Hamsa (ce inseamnă „cinci” în arabă), iar în alte culturi este denumită Mâna lui Dumnezeu sau Mâna lui Miriam. Se află printre cele mai cunoscute amulete protectoare din Zona Orientului Mijlociu, iar primele dovezi ale existenței sale au fost descoperite în Anatolia, datând din 7000 î.Hr..  Amuleta este compusă prin combinarea a trei simboluri foarte puternice, mâna, ochiul și cifra cinci, îmbinarea lor având rolul de a amplifica puterea împotiva răului. Principala caracteristică a Mâinii Fatimei este protecția în fața deochiului.  Deochiul este o superstiție cu puternice influențe asupra lumii islamice, aceștia având o adevărată teamă mai ales că este recunoscut de tradițiile profetice, dar și alte popoare mențin credința deochiului. 

 Mâna este un simbol al protecției, al apărării și poate primi chiar și conotații divine în unele culturi deoarece poate reprezenta mâna zeilor care intervin în ajutorarea credincioșilor. Aspectul clasic al amuletei în cultura iudaică presupune existența ochiului lui Maat în centrul palmei. Ochiul absoarbe puterea deochiului și o îndepărtează, astfel îl protejeză pe purtător. Cifra cinci are rolul de a armoniza ființele, iar cu cât un om este mai echilibrat energetic, deochiului îi va fi aproape imposibil să acționeze.

Se spune că denumirea de Mâna Fatimei provine dintr-o legendă veche

Într-o zi fiica profetului Mahomed, întemeietorul islamului, pregătea mâncarea pentru ea și pentru soțul ei. În timp ce gătea și-a zărit soțul venind acasă ținând de mână o altă tânără. Stăpânită de supărare, Fatima nu a conștientizat că a început să mestece direct cu mâna în mâncarea ce fierbea, fără să simtă durerea fizică. Abia după ce soțul ei a găsit-o în bucătărie cu mâna în mâncarea ce clocotea a realizat ce a făcut. De atunci simbolul Mâna Fatimei este folosit ca obiect decorativ, mai ales la musulmani, considerându-se că înzestrează cu răbdare, fidelitate și autocontrol.

            Amuleta a fost răspândită în toată lumea și adaptată diverselor culturi. A ajuns și în America, păstrându-și  semnificațiile  de bază, dar adăugând faptul că protejează de teama cutremurelor. Astfel, au apărut diverse versiuni ale talismanului, totuși forma se păstrează, iar printre cele mai întâlnite modele sunt cele cu degetele îndreptate în jos, având câte un pește pe fiecare deget și cele cu ochiul încadrat în mijlocul palmei.  Astăzi, religia islamică, iudaismul și creștinismul coexistă în țările din jurul bazinului mediteranean, iar în bazarele din marile orașe pot fi găsite o multitudine de variante ale Mâinii Fatimei.
De-a lungul timpului, amuleta a fost încărcată cu tot mai multe simboluri în general protectoare, pentru convingerea că este foarte puternică. Astăzi devine tot mai cunoscută și mai purtată în rândul tinerilor. De asemenea, este folosită în opere de artă, fiind îmbogățită cu simboluri și intens colorată, atrage privirile tuturor.
Selina Georgescu
Distribuie acest articol Oficial Media
Share