Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Mormântul lui Arsenie Boca a fost profanat

646x404Mormântul lui Arsenie Boca a fost profanat, în noaptea de vineri spre sâmbătă de un barbat in varsta de 46 de ani. Acesta a fost prins în timp ce săpa la mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, judeţul Hunedoara.

Bărbatul a recunoscut că intenţiona să fure moaştele părintelui Arsenie Boca. El a săpat la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop o groapă adânca de o jumătate de metru, pe o lungime de aproape 2 metri şi jumătate. Bărbatul care a profanat mormântul lui Arsenie Boca este din judeţul Maramureş şi a fost reţinut de poliţiştii hunedoreni.

Părintele Arsenie Boca este considerat ca sfântul necanonizat al Ardealului, iar la mormântul acestuia de la Mănăstirea Prislop vin zilnic mii de pelerini. In zilele sfârşitului de săptămână, numărul celor care se roagă la mormânt ajunge şi la 30.000 de persoane.

Bărbatul a fost surprins în timp ce săpa la mormântul lui Arsenie Boca chiar de personalul de la Mănăstirea Prislop, care a şi chemat imediat poliţia.

„Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă, pe suprafaţa mormântului fiind săpată o groapă cu dimensiunile de aproximativ 240/100 cm şi o adâncime de 50 de cm. În urma activităţilor intreprinse, poliţiştii au stabilit ca suspect de comiterea faptei este un bărbat în vârsta de 45 de ani, din judeţul Maramureş cunoscut cu boli psihice”, a precizat subcomisar Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

Surse apropiate anchetei au menţionat că suspectul ar fi săpat groapa în mormântul părintelui Arsenie Boca pentru a demonstra că trupul acestuia nu a putrezit şi că astfel se îndeplineşte una dintre condiţiile necesare pentru ca acesta să poată fi canonizat.. Bărbatul se afla de miercuri în zona Mănăstirii Prislop, unde şi-a oferit voluntar serviciile pentru a ajuta la treburile gospodăreşti de acolo.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte. Poliţiştii continuă cercetările sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecatoria Haţeg, pentru se stabili cu exactitate împrejurările în care a fost comisa fapta, cel în cauză  riscând  sa primească o pedeapsă de doi ani de închisoare.

După cele întâmplate, mormântul părintelui Arsenie Boca va fi protejat de o construcţie din lemn sub forma unui baldachin. Porţile baldachinului urmează să fie închise pe timpul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

El a spus că este “regretabil” gestul bărbatului care a profanat mormântul părintelui Arsenie Boca, săpând o groapă adâncă de o jumătate de metru şi lungă de doi metri.

“Este regretabil că se întamplă lucruri de felul acesta. Cu siguranţă, cine are evlavie la părintele Arsenie nu ar trebui să se poarte în felul acesta. Ar trebui să ne purtăm cu bună cuviinţă la mormântul părintelui Arsenie, suntem într-un loc sfânt, un loc special. Nu întâmplător vin atâţia oameni să se închine la mormântul părintelui Arsenie. Oamenii aceştia sunt mânaţi de o anumita trăire lăuntrică şi sigur se manifestă ca atare”, a spus părintele Miricescu, menţionând că incidentul de la mormânt este un caz izolat.

 

Stejărel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share