Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Nu este colț al României, unde să nu vedem rezultatele politicii de coeziune

Doar împreună, statul și privatul vor construi ecosistemul digital al României

România viitorului se construiește prin digitalizare, prin prioritizarea investițiilor pentru creșterea calității serviciilor publice: servicii noi, inovative, sigure și rapide care să dea oamenilor simplitate și confort în relația cu statul. Digitalizarea e soluția pentru viitor.

Politica de coeziune a viitorului, reconcilierea tranziţiei industriale cu provocările teritoriale, transformarea verde şi digitală, finanţate din fonduri europene, au reprezentat temele dezbaterii dedicate Politicii de coeziune a viitorului,  de la Palatul Parlamentului.

La eveniment a fost prezent Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira alături de Stefan Musoiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților, Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisei Europene în România, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Rovana Plumb europarlamentar, Roxana Mînzatu, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Teodora Elena Preoteasa, secretar de stat MIPE și alți membri ai Parlamentului și ai administrației publice centrale.

Nivelul absorbției pe exercițiul financiar 2014- 2020 a ajuns la 90%, România încasând până la această dată peste 21,6 miliarde euro pe programele din politica de coeziune, situându-ne  pe locul 4 în UE.

”Această premieră istorică a fost salutată astăzi la București de Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Doamna Comisar ne-a încurajat să continuăm dezvoltarea capacităților administrative și să gândim pe mai departe programe de specializare economică și tehnologii din ce în ce mai sofisticate, pentru a trece de la etapa de dezvoltare a infrastructurii la cea de economie producătoare de bunuri cu mare valoare adăugată” a spus și premierul Marcel Ciolacu, care s-a întâlnit cu comisarul european.

Declarațiile de cheltuieli care urmează a fi transmise Comisiei Europene până la final de an împreună cu cele deja aflate spre rambursare la Comisie vor permite României o absorbție maximală a fondurilor europene,  atât de necesare dezvoltării țării noastre. Este un efort conjugat al beneficiarilor, guvernului și tuturor celor implicați, care se transformă în multiplicare economică rapidă și dezvoltare sustenabilă.

Finanțările nu vin doar pentru administrație, aceste fonduri vizează și mediul privat: digitalizarea IMM-urilor. Doar împreună, statul și privatul vor construi ecosistemul digital al României.

La dezbatere au mai fost prezenți  și  alți reprezentanți ai guvernului, ai autorităților locale, societății civile și patronatelor, care au primit și unele răspunsuri pentru aceste noi exigențe inerente externe.

Emil Boc a subliniat faptul că viitorul Uniunii Europene depinde de viitorul politicii de coeziune, în contextul unei Europe dominate de populism si extremism: ,,O Europă condusă de populiști și extremiști, fără coeziune, ar însemna începutul sfârșitului pentru Uniunea Europeană. (…) Politica de coeziune trebuie să rămână expresia concretă a unității și solidarității europene.”

Totodată, președintele AMR a adus în discuție și contribuția politicii de coeziune la reducerea disparităților de dezvoltare dintre statele UE: ,,Există o discuție în Europa între state net contributoare și state net beneficiare. Este o discuție falsă. În UE avem doar net câștigători reprezentați de Europa și fiecare țară. Toate regiunile și toate țările europene  beneficiază de rezultatele politicii de coeziune. Inclusiv țările net contributoare au beneficii de pe urma politicii de coeziune, pentru că, o bună parte din ceea ce se produce se întoarce în țările net contributoare. Nu este colț al României unde să nu vedem rezultatele politicii de coeziune. Asta înseamnă contribuția noastră la proiectul European, la creșterea calității vieții pentru fiecare cetățean din UE și din fiecare colt al României. România a reușit să recupereze decalajele de dezvoltare și avem nevoie, în continuare, de susținerea politicii de coeziune. ”

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share