Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pandemia a împins aproape 100 de milioane de oameni în sărăcie

De atunci, s-au înregistrat puține îmbunătățiri.

“La nivel global, creșterea sărăciei care a avut loc în 2020 din cauza Covid încă persistă, și continuă să fie 97 de milioane de persoane”, au declarat economiștii de la Banca Mondială într-o postare pe blog.

Aceștia au remarcat, totuși, că sărăcia generală ar trebui să scadă în acest an.

Anul 2020 a dus la un regres istoric în lupta împotriva sărăciei la nivel mondial, numărul celor mai săraci din lume crescând pentru prima dată în peste 20 de ani iar patru miliarde de oameni nu au beneficiat de sprijin social, asistență medicală și protecție împotriva șomajului, potrivit Băncii Mondiale.

Și secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres a spus că ”Inegalitățile duc la violență”.

Inegalitățile între statele dezvoltate și cele sărace „creează un teren propice pentru violență și conflict”.

Carolina Sánchez-Páramo, director global pentru sărăcie și echitate la Banca Mondială, a comparat pandemia cu un dezastru natural care se va răspândi rapid dincolo de epicentrul său din Asia de Est.

“Știam că tsunami-ul va veni”, a declarat ea pentru CNN Business. “Întrebarea nu era dacă acest [șoc economic] va ajunge în celelalte regiuni în curs de dezvoltare, ci când”.

Chiar și în timp ce zeci de milioane de oameni erau împinși în sărăcie, ultra-bogații au devenit mai bogați. Anul trecut, miliardarii s-au bucurat de cea mai mare creștere a cotei lor de avere înregistrată vreodată, potrivit World Inequality Lab.

Și, deși a fost nevoie de doar nouă luni pentru ca cei mai bogați 1.000 de oameni din lume să își recupereze averile în timpul pandemiei, ar putea trece mai mult de un deceniu până când cei mai puțin norocoși își vor reveni, potrivit raportului anual al Oxfam International privind inegalitatea.

Shameran Abed, director executiv al BRAC International, o organizație non-profit care lucrează pentru a reduce sărăcia în Asia și Africa, a subliniat decalajul tot mai mare de bogăție, spunând că “cele mai bogate trei persoane din lume” ar putea probabil să elimine ultra-sărăcia de pe Pământ.

“Nu este doar responsabilitatea lor”, a adăugat el. “Dar spun doar că, în general, există suficiente resurse pentru a aborda problema”.

Recent, cei 1% din top au fost supuși la presiuni pentru a se implica în problemele umanitare. În noiembrie, directorul Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite a cerut miliardarilor, inclusiv celor mai bogați doi oameni din lume, Jeff Bezos și Elon Musk, să “facă un pas înainte acum, o singură dată”.

Într-un interviu acordat lui Becky Anderson de la CNN, David Beasley a declarat că donarea a 6 miliarde de dolari, sau aproximativ 2% din averea netă a lui Musk, ar putea ajuta la rezolvarea foametei în lume. “Este vorba de 6 miliarde de dolari pentru a ajuta 42 de milioane de oameni care vor muri literalmente dacă nu ajungem la ei. Nu este complicat”, a adăugat el.

Apelul a primit un răspuns direct din partea lui Musk, care a declarat ulterior pe Twitter că, dacă organizația ar putea prezenta “exact cum” finanțarea ar rezolva problema, ar “vinde acțiunile Tesla chiar acum și ar face-o”.

CEO-ul Tesla nu a răspuns public atunci când ONU a publicat un plan în noiembrie.

Abed susține că “sărăcia este o alegere politică”. “Avem know-how-ul necesar pentru a scoate mulți oameni din sărăcie”, a declarat liderul organizației non-profit. “Există o mulțime de dovezi despre ce funcționează și ce nu funcționează.”

Sursa: Mediafax

Citește și:

Avocat Elena Radu: Certificatul verde este un instrument politic, nu sanitar, care are ca scop numai anularea drepturilor si libertăților fundamentale

Radiografia completă a celei mai mari înșelătorii din istorie. Fereastra Overton și Diafragma lui Biderman

Șase semne care ne arată că ”salvarea” ucide. Virusul care a smintit lumea

BOMBĂ! Raed Arafat – Radu Tudor, o combinație toxică, scrie SRS

Wolfgang Kubicki: Organele statului au devenit actori manipulatori ai crizei pandemice

Iosefina Pascal mulțumește adevăraților jurnaliști. Scrisoare din duba ”Poliției Gândirii”

Ministrul Rafila vrea certificat verde în ianuarie, altfel își dă demisia

Directorul OMS spune că vaccinurile de rapel sunt folosite pentru a ucide copii – Video

Bombă! Șeful OMS, Tedros Ghebreyesus responsabil de moartea a peste 2,5 milioane de etiopieni

Senatoarea Șoșoacă a lăsat în pielea goală mafioții de la butoane. Și bătuți și cu banii luați!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share