Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Premiera pentru EDUCATIA din Romania ultimilor 25 de ani. Masura fara precedent a Guvernului

Mircea-dumitru-ministrul educatiei

Ministerul Educatiei a primit la rectificare, pentru prima data in ultimii 25 de ani, o suma de bani importanta, peste un miliard de lei, bani care vizeaza aplicarea de masuri pe axa de educatie, dar si unele care se conjuga cu latura sociala, a declarat ministrul Mircea Dumitru, intr-un briefing la Palatul Victoria, potrivit aktual24.ro

„Anul acesta, Ministerul Educatiei a primit la rectificarea bugetara o suma foarte mare. Este probabil pentru prima oara in ultimii 25 de ani cand Educatia primeste la rectificarea bugetara o astfel de suma importanta, mai mult de un miliard de lei. (…) Acest miliard de lei care revine, la rectificare, Educatiei este alcatuit din 417,8 milioane de lei destinate invatamantului universitar si 597,9 milioane lei invatamantului preuniversitar. (…) Sunt masuri, deopotriva, pe axa de educatie, care sunt menite sa asigure o anumita stabilitate profesorilor, dar si elevilor din invatamantul public romanesc si masuri care se conjuga si cu anumite decizii care au fost luate pe latura sociala”, a explicat Mircea Dumitru.

El a spus ca la aceasta suma se adauga „225 de milioane de lei, deblocate din conturile universitatilor”. „Universitatile vor avea acesti bani la dispozitie atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru anumite proiecte de investitii”, a spus ministrul.

Dumitru a reamintit ca, „pentru prima data, Ministerul Educatiei asigura manuale scolare gratuite pentru elevii din clasele a XI-a si a XII-a”.

„Este vorba de un efort bugetar de aproximativ 32 de milioane de lei pentru asigurarea a peste 3,6 milioane de manuale scolare noi. (…) Este vorba aici, totodata, de o prevedere legala care se aplica din anul scolar 2016 — 2017″, a mentionat ministrul.

Potrivit acestuia, „un alt proiect important, asteptat de elevi, este decontarea navetei”.

„Exista un prim proiect de ordonanta de urgenta, elaborat in parteneriat cu Cancelaria prim-ministrului, astfel incat sa putem asigura decontarea navetei elevilor. OUG rezolva problema nedecontarii integrale a costurilor de naveta ale elevilor care studiaza in alta localitate decat in aceea de domiciliu. In acest moment luam in calcul varianta de a asigura 50% din costuri din bugetul national, restul urmand sa provina din bugetele locale ale Consiliilor Judetene”, a declarat Mircea Dumitru.

Ministrul Educatiei a facut referire si la „proiectul de OUG pentru asigurarea unei mese calde pentru elevii din invatamantul preuniversitar”. „Proiectul pilot la care ministerul a lucrat alaturi de Ministerul Finantelor vizeaza 21 de scoli alese astfel incat sa acopere intreaga diversitate de unitati de invatamant din Romania”, a precizat Mircea Dumitru.

De asemenea, ministrul s-a referit si la un program educational pe care MENCS are in plan sa il demareze din aceasta toamna si anume „Profesori motivati in scoli defavorizate”.

„Aceasta este, de fapt, o componenta a unei strategii mai largi a Guvernului, un pachet de masuri antisaracie, pe care l-am si discutat in detaliu, si am si anuntat public acum cateva zile impreuna cu domnul ministru Ghinea, care sunt liniile principale ale acestei viziuni strategice. Ceea ce ne dorim aici, in ceea ce priveste componenta educationala, este nevoia de a sprijini cadrele didactice care predau in scolile defavorizate din intreaga tara. Ministerul Fondurilor Europene a lansat o linie de finantare care sprijina atragerea tinerilor profesionisti pentru a preda in scoli defavorizate din intreaga tara. Bugetul care a fost alocat este de 25 de milioane de euro si avem in vedere acele zone, in primul rand, in care sunt copii cu risc ridicat de abandon scolar, copii care provin din familii sarace, defavorizate, copii care au diverse dizabilitati sau care provin din etnia roma. De asemenea, copii care locuiesc in comunitati izolate sau aceia care se afla in regim de scoala de penitenciar sau de reeducare”, a explicat Mircea Dumitru.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share