Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PROGRAMUL TRANZIȚIE JUSTĂ ÎN VALEA JIULUI

Comunitatea din Valea Jiului  a fost informată printr-o conferință de presă, cu privire la statusul și rezultatul depunerii și avizării proiectelor în cadrul Programului Tranziție Justă până în prezent. Un număr de 17 avize  au fost acordate pentru inițiative ce vizează diverse domenii de activitate.

Un alt subiect de interes abordat a fost legat de oportunitatea oferită de MIPE prin prelungirea datei de depunere a proiectelor pentru acțiunea „Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”, noul termen limită de depunere fiind 20 aprilie 2024.

Trecerea de la perioada monoindustrială se dovedește a fi un proces complex și lent, cu provocări semnificative pentru toate părțile interesate.

Deși încercările anterioare de revitalizare economică a zonei nu s-au concretizat, Valea Jiului are un potențial ridicat de diversificare economică, atât timp cât resursele existente sunt utilizate optim, iar acțiunile adoptate vor viza crearea unui mediu propice pentru susținerea dezvoltării economice.

”Cu sprijinul fondurilor europene se dorește : Crearea unui ecosistem favorabil investițiilor în vederea dezvoltării unui mediu economic competitiv și durabil în Valea Jiului; Dezvoltarea activității productive a IMM, inclusiv prin activități de transfer tehnologic; dezvoltarea întreprinderilor, inclusiv prin incubatoare / acceleratoare de afaceri / parcuri industriale și alte structuri de sprijinire a afacerilor .

Potențialul turistic al Văii Jiului suferă la capitolul infrastructură și acces mai ales datorită rețelelor de cablu învechite sau care lipsesc în anumite zone cu potențial ridicat. Conexiunile între stațiunile turistice sunt inexsitente, facilitățile pentru turismul de vară sunt, de asemenea, foarte slab dezvoltate, iar regiunile ce pot reprezenta un reper turistic sunt lipsite de resurse de dezvoltare sustenabilă și de zone de protecție a biodiversității.

Prin oportunitatea fondurilor europene puse la dispoziția regiunii noastre, ne dorim să implementăm proiecte ce presupun ample investiții în capitolul infrastructurii și al turismului, ținând cont și de impactul socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică și de protejarea arealului natural din Valea Jiului. Este prioritară crearea unei identități locale și promovarea zonei ca destinație turistică pentru întreaga perioadă a anului, dar și modernizarea, diversificarea infrastructurii și serviciilor de turism” au transmis cei

Totodată, protejarea speciilor din parcurile naționale din arealul ITI Valea Jiului, crearea de culoare verzi albastre de-a lungul afluenților Jiului (Jiu de Vest si de Est) sunt alte obiective care sunt vizate de proiectele integrate propuse.

Programele de dezvoltare și finanțare actuale permit îmbunătățirea calității vieții din zona noastră, cât și diversificarea economică atât timp cât comunitatea și autoritățiile sunt în colaborare și acționează într-o direcție comună, etc.

Un nou proiect coordonat de Asociația Urbanlab VJ și  cofinanțat de AFCN  demarează luna aceasta, alături de parteneri locali și noi aliați din țară: E C O L A B V J – laborator de arte și ecologie:

– 𝗿𝗲𝗱𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝗺 𝗽𝗲𝗶𝘀𝗮𝗷𝘂𝗹 𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗺𝗶𝗷𝗹𝗼𝗮𝗰𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝘃𝗲
– 𝗮𝗻𝗶𝗺ă𝗺 𝘀𝗽𝗮ț𝗶𝘂𝗹 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗱𝗶𝗻 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗝𝗶𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗹 𝗮𝗿𝘁𝗲𝗹𝗼𝗿-𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝗹
– 𝗶𝗺𝗮𝗴𝗶𝗻ă𝗺 𝘂𝗻 𝘃𝗶𝗶𝘁𝗼𝗿 𝗰𝘂 𝗺𝗮𝗶 𝗽𝘂ț𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗲ș𝗲𝘂𝗿𝗶 ș𝗶 𝗺𝗮𝗶 𝗺𝘂𝗹𝘁ă 𝗶𝗺𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲

Lansarea proiectului va avea loc pe 26 martie, de la ora 17.00  în sala Artelier a Teatrului Dramatic “I.D. Sîrbu” din Petroșani – gazdă și partenerul  principal al proiectului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share