Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Robert Williams: CSM inutil in contextul actual – Necesita schimbari legislative inclusiv in Constitutie

protestul-magistratilorAnul 2009 a marcat inceputul unui protest al magistratilor si a continuat mocnit pana la protestele din prezent.

Chestiunea  administrarii bugetului, arhivei SIPA, respectarii puterilor in stat, salarizarea, transparenta, numarul impresionant de dosare alocat fiecarui magistrat, infrastructra, logistica, schimbarile legislative, neconsitutionalitatea unor legi,aplicarea noilor coduri, bolile profesionale, coruptia , si imixtiunea politica au un rezultat dezastruos asupra justitiabilului.

Apararea reputatiei nu este de ajuns in cazul jusitiabilului atunci cand acesta isi petrece timp indelungat in salile de judecata. Justitiabilul este beneficiarul direct al aplcari  legii. Aplicarea legii este din ce in se mai dificil de a fi impartiala si transparenta. Asistam la termene lungi unele chiar exagerate de cate luni pentru audierea martorilor, modalitati de citare cu politia in mai putin de 24 de ore  nefiind vorba despre un mandat de a aducere, favorizarea tertipurilor de amanare al avocatilor si uite asa aplicarea legii ajunge sa fie un risc major pentru justitiabilul parte vatamata.

Ce modalitate de protest sa adopte justitiabilul daca magistratul isi exprima  nemultumirea fata de problemele sistemului sau? Increderea in justitie?

Pentru ca CSM-ul sa aiba initiativa legislativa asa cum revendica magistratii necesita schimbari legislative inclusiv in Constitutie.

Pentru  nominalizarile de Procuror General al Romaniei, DNA,DIICOT cat si alte  structuri  este nevoie de modificari ale legii.

Gestionarea bugetului instantelor de catre ICCJ  necesita un bun management, transparenta,responsabilitate si infrastructura ceea ce nu s-a observat in interesul ICCJ de atingere al acestui deziderat in ciuda ,,relatiilor excelente” cu MJ si Ministerul Finantelor….probabil relatii personale in detrimentul institutional.

Titularul Arhivei SIPA este Ministerul Justitiei, minister care nu a reusit sa reglementeze mare lucru din situatia conflictuala si organizatorica al  intregului sistem judiciar.

Image result for judecatori protesteaza

Foto: Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna

Despre ce  independenta se poate vorbi in aceasta situatie ? Ce partide politice isi vor asuma transferul de putere de la Ministerul Justitei la CSM , ce partide politice vor asigura un cadru legislativ coerent stabil si nediscrimantoriu, ce partide politice  vor modifica Constitutia pentru revendicarile magistratilor…..si daca cetateanul  va vota acele partide sau partid sa poata infaptui  independenta sistemului judiciar si revendicarile sale?

Deocamdata CSM gestioneaza structural sistemul judiciar si nu financiar sau legislativ asa cum si-ar dori magistratii. Organizatille profesionale ale magistratilor nu sunt atat de vocale si influente ori sa aiba strategii de lobby pentru ca aceste revendicari  sa capete rezultate in timp. Protestul este cel mai simplu fara o viziune de ansamblu si de timp daca revendicarile sunt si realizabile in cateva zile.

Pentru campania electorala  presedintele AMR judecator Gabriela Baltag este extrem de discreta si activa insa pentru o mediatizare si o informare a tuturor membrilor din acesta asociatie….este inexistenta. Pe toata durata acestui protest inclusiv comunicarea cu filialele din teritoriu al acestei asociatii AMJR este inca deficitara.

Image result for judecatori protesteaza

 

Foto: Judecator Gabriela Baltag ,Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si candidat la CSM

“Demiterea ministrului Justiției este un punct din protestul sistemului judiciar, declanșat de două săptămâni. Am ajuns în această situație gravă, care a mai avut loc în 2009, este datorată unui cumul de factori. Nu este vorba doar despre salarizare, cum a încercat doamna Prună să lase de înțeles. AMR, UNJR, Asociația Procurorilor și Forumul Judecătorilor au explicat, în această perioadă, care este situația. Problema salarizării este una, dar problemele vitale sunt mai mari și vin din anii de urmă. E vorba și despre independența justiției, printre altele. Numărul instanțelor și parchetelor care protestează acum este mai mare de 60 și 20, sunt aproape 90, cumulat, în acest moment. Și mai sunt și alte instanțe care încă nu au redactat procesele verbale și care se vor ralia și ele acțiunii. Suntem de două săptămâni în această formulă și CSM tace. Este o problemă deosebită, pentru că dacă mergem la Constituție, garantul independenței justiției este CSM. Și CSM nu există în această ecuație. Lăsând la o parte ministrul Justiției. Ce așteptări să mai avem de la dânsa? AMR a cerut acum zece zile o reacție din partea domnului Cioloș și până în ziua de azi nu există reacție. Este foarte trist”, a declarat judecătoarea într-o intervenție telefonică la Antena 3. Sursa: Cotidianul.ro ,14/09/2016.

Deficientele de organizare al acestui protest si nelamurirea cetateanului ce anume isi doreste si cum se poate rezolva revendicarile creste neincrederea in sistemul judiciar.

Image result for judecatori protesteaza

Foto: Judecator Dana Garbovan presedinte al UNJR

Un CSM ineficient din cauza lipsei cadrului legislativ si infrastructura, asociatii ale magistratilor care nu  rezoneaza cu Legislativul , Opinia Publica, Mass Media si Justitiabilul. Cine plateste aceata nota de plata?

By

Robert Williams

Editor in Chief

news247worldpressuk.wordpress.com

Distribuie acest articol Oficial Media
Share