Anul 2009 a marcat inceputul unui protest al magistratilor si a continuat mocnit pana la protestele din prezent.
Chestiunea administrarii bugetului, arhivei SIPA, respectarii puterilor in stat, salarizarea, transparenta, numarul impresionant de dosare alocat fiecarui magistrat, infrastructra, logistica, schimbarile legislative, neconsitutionalitatea unor legi,aplicarea noilor coduri, bolile profesionale, coruptia , si imixtiunea politica au un rezultat dezastruos asupra justitiabilului.
Apararea reputatiei nu este de ajuns in cazul jusitiabilului atunci cand acesta isi petrece timp indelungat in salile de judecata. Justitiabilul este beneficiarul direct al aplcari legii. Aplicarea legii este din ce in se mai dificil de a fi impartiala si transparenta. Asistam la termene lungi unele chiar exagerate de cate luni pentru audierea martorilor, modalitati de citare cu politia in mai putin de 24 de ore nefiind vorba despre un mandat de a aducere, favorizarea tertipurilor de amanare al avocatilor si uite asa aplicarea legii ajunge sa fie un risc major pentru justitiabilul parte vatamata.
Ce modalitate de protest sa adopte justitiabilul daca magistratul isi exprima nemultumirea fata de problemele sistemului sau? Increderea in justitie?
Pentru ca CSM-ul sa aiba initiativa legislativa asa cum revendica magistratii necesita schimbari legislative inclusiv in Constitutie.
Pentru nominalizarile de Procuror General al Romaniei, DNA,DIICOT cat si alte structuri este nevoie de modificari ale legii.
Gestionarea bugetului instantelor de catre ICCJ necesita un bun management, transparenta,responsabilitate si infrastructura ceea ce nu s-a observat in interesul ICCJ de atingere al acestui deziderat in ciuda ,,relatiilor excelente” cu MJ si Ministerul Finantelor….probabil relatii personale in detrimentul institutional.
Titularul Arhivei SIPA este Ministerul Justitiei, minister care nu a reusit sa reglementeze mare lucru din situatia conflictuala si organizatorica al intregului sistem judiciar.
Foto: Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna
Despre ce independenta se poate vorbi in aceasta situatie ? Ce partide politice isi vor asuma transferul de putere de la Ministerul Justitei la CSM , ce partide politice vor asigura un cadru legislativ coerent stabil si nediscrimantoriu, ce partide politice vor modifica Constitutia pentru revendicarile magistratilor…..si daca cetateanul va vota acele partide sau partid sa poata infaptui independenta sistemului judiciar si revendicarile sale?
Deocamdata CSM gestioneaza structural sistemul judiciar si nu financiar sau legislativ asa cum si-ar dori magistratii. Organizatille profesionale ale magistratilor nu sunt atat de vocale si influente ori sa aiba strategii de lobby pentru ca aceste revendicari sa capete rezultate in timp. Protestul este cel mai simplu fara o viziune de ansamblu si de timp daca revendicarile sunt si realizabile in cateva zile.
Pentru campania electorala presedintele AMR judecator Gabriela Baltag este extrem de discreta si activa insa pentru o mediatizare si o informare a tuturor membrilor din acesta asociatie….este inexistenta. Pe toata durata acestui protest inclusiv comunicarea cu filialele din teritoriu al acestei asociatii AMJR este inca deficitara.
Foto: Judecator Gabriela Baltag ,Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si candidat la CSM
“Demiterea ministrului Justiției este un punct din protestul sistemului judiciar, declanșat de două săptămâni. Am ajuns în această situație gravă, care a mai avut loc în 2009, este datorată unui cumul de factori. Nu este vorba doar despre salarizare, cum a încercat doamna Prună să lase de înțeles. AMR, UNJR, Asociația Procurorilor și Forumul Judecătorilor au explicat, în această perioadă, care este situația. Problema salarizării este una, dar problemele vitale sunt mai mari și vin din anii de urmă. E vorba și despre independența justiției, printre altele. Numărul instanțelor și parchetelor care protestează acum este mai mare de 60 și 20, sunt aproape 90, cumulat, în acest moment. Și mai sunt și alte instanțe care încă nu au redactat procesele verbale și care se vor ralia și ele acțiunii. Suntem de două săptămâni în această formulă și CSM tace. Este o problemă deosebită, pentru că dacă mergem la Constituție, garantul independenței justiției este CSM. Și CSM nu există în această ecuație. Lăsând la o parte ministrul Justiției. Ce așteptări să mai avem de la dânsa? AMR a cerut acum zece zile o reacție din partea domnului Cioloș și până în ziua de azi nu există reacție. Este foarte trist”, a declarat judecătoarea într-o intervenție telefonică la Antena 3. Sursa: Cotidianul.ro ,14/09/2016.
Deficientele de organizare al acestui protest si nelamurirea cetateanului ce anume isi doreste si cum se poate rezolva revendicarile creste neincrederea in sistemul judiciar.
Foto: Judecator Dana Garbovan presedinte al UNJR
Un CSM ineficient din cauza lipsei cadrului legislativ si infrastructura, asociatii ale magistratilor care nu rezoneaza cu Legislativul , Opinia Publica, Mass Media si Justitiabilul. Cine plateste aceata nota de plata?
By
Robert Williams
Editor in Chief
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
În Timișoara 2023, președintele Germaniei a ales Sculptura
1 IUNIE – ÎN PARCUL COPIILOR
„Siguranța Alimentelor și Tinerii – PolySafeFood” – ediția a IV-a, 7 iunie 2023