Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România a mai scăpat de un proces în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement încă din 2018 din cauza a trei termocentrale pe cărbune ce funcționau fără autorizație de mediu.

Este vorba de Deva 2 și Deva 3 de la CET Mintia și Govora 2. Desistarea procesului nu a venit în urma reglementării situației autorizărilor, ci pentru că firmele au falimentat.

Procedura de infringement a fost declanșată în urma sesizării unui ONG de mediu privind funcționarea fără autorizație și depășirea limitelor maxine admise ale emisiilor poluante.

La acea vreme, autoritățile anunțau că cele trei termocentrale au fost puse în funcțiune pentru a asigura necesarul de consum de energie electrică la nivel național și căldură în Valea Jiului.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Energiei salută decizia Comisiei Europene de a se sista în cauza C-455/22 și ordonanța Curții de Justiție a Uniunii Europene prin care respectiva cauză a fost radiată de pe rolul său.

„Aceste evoluții sunt consecința măsurilor luate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și de Ministerul Energiei, alături de alte instituții publice, inclusiv de autorități locale, pentru a asigura că Directiva 2010/75/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale este respectată în cazul a trei instalații mari de ardere de pe teritoriul României vizate de cauză”, se precizează într-un   comunicat de presă.

Cauza C-455/22 a avut ca obiect o procedură de infringement inițiată de Comisia Europeană împotriva României pentru nerespectarea obligației de a se asigura, în ceea ce privește trei instalații mari de ardere (Deva nr. 2, Deva nr. 3 și Govora nr. 2), că funcționarea nu are loc în absența unei autorizații, conform art. 4 alin. (1) din Directiva 2010/75/UE. Faza precontencioasă a acestei proceduri a fost declanșată de Comisia Europeană la 20 iulie 2018.

La 2 decembrie 2021, instituția UE a decis să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene , iar la 11 iulie 2022 a depus cererea sa introductivă la Grefa instanței UE, declanșând astfel faza contencioasă a procedurii, completează comunicatul.

Procedura de infringement a fost declanșată în urma unei sesizări formulate de Asociația Bankwatch în 2017, care arăta că Directiva privind emisiile industriale nu este aplicată corect în România, o serie de termocentrale pe cărbune funcționând fără autorizație integrată de mediu, iar emisiile acestora depășesc limita legală.

Cele trei instalații nu au mai funcționat de atunci, iar, între timp, societățile carele  dețin, au falimentat, iar termocentrala de la Mintia a fost vândută.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share