Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ROMÂNIA în NATO de  20 de ani

Palatul Parlamentului va găzui în data de 26 martie un amplu eveniment, dedicat celor 20 de ani de când țara noastră a aderat la Alianța Nord Atlantică.

Prin participarea la eveniment a Secretarului General al Alianței Nord-Atlantice, a unor înalți oficiali din conducerea NATO, a miniștrilor și șefilor apărării din țările membre ale Alianței, România își va consolida profilul de aliat responsabil şi de încredere în cadrul NATO. Evenimentul va contribui la consolidarea rolului strategic al țării noastre în arhitectura de securitate pe flancul estic al Alianței și va evidenția angajamentul continuu al României şi al aliaţilor pentru securitatea şi apărarea comună.

România a devenit membru al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord la data de 29 martie 2004, prin depunerea instrumentelor de aderare, după care a urmat ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul NATO, din Bruxelles, la data de 2 aprilie 2004. Totodată, în anul 2004, au mai devenit membre ale Alianței Nord-Atlantice încă șase state (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Slovenia), aceasta fiind cea mai mare extindere a NATO.

Evenimentul organizat la Bucureşti, se poate integra în seria acțiunilor întreprinse la nivel Alianță, în anul 2024, cu prilejul marcării a 75 de ani de la înființarea NATO. Statutul țării noastre de membru al NATO este unul dintre cei trei piloni principali, pe care se fundamenteză politica externă a României, alături de Parteneriatul Strategic cu SUA şi de calitatea de membru al Uniunii Europene, fiind, totodată, garantul principal al securităţii țării noastre.

Grupul de luptă NATO de la Baza de la Cincu va deveni brigadă, în anul viitor, și va avea în componență circa 4.000 de militari, față de 1.500 din prezent.  Majoritatea celor 4.000 de militari NATO vor fi francezi, deoarece Franța este națiune-cadru pentru grupul de luptă din România. Ceilalți militari desfășurați la Cincu vor fi din Belgia, Luxemburg și alte state membre NATO.  Pe lângă militari, Franța va aduce în România și circa 50 de tancuri Leclerc, dar și alte echipamente de artilerie, infanterie și logistice. O decizie finală în acest sens, va fi luată la summitul NATO de la Washington din acest an, în iulie.

Decizia aliată de a crește numărul militarilor NATO pe teritoriul României vine pe fondul  războiului de la estul țării  și al posturii agresive a Moscovei în regiune.  Ministerul Apărării a lansat în data de 27 decembrie, o licitație în valoare de 37,9 milioane de lei pentru construirea a două imobile și amenajarea spațiului în cadrul noii baze militare din Turnișor, lângă Aeroportul Internațional Sibiu. Noua unitate militară are rolul de a asigura suportul Comandamentului Corpului multinațional de sud est (Comandamentul NATO) și va funcționa pe locul fostei unități de elicoptere. Prin realizarea investiției propuse se dorește atingerea următoarelor obiective: buna funcționare a Regimentului 46 Sprijin al Comandamentului Corpului Multinațional Sud Est NATO, precum și a celor de Securitate la nivel național și regional.

Practic, la Sibiu se iau decizii, sunt planificate și comandate forțele terestre ale NATO din România și Bulgaria.

Și Statele Unite alocă peste 220 de milioane de dolari pentru modernizarea a trei baze militare din România, anunță Forțele Terestre ale SUA (US Army) și Ambasada SUA din București.

Cele trei obiective din România care sunt modernizate cu fonduri din SUA sunt: Baza Aeriană 71 de la Câmpia Turzii (județul Cluj), Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța) și Centrul de Instruire al Forțelor Terestre Române de la Cincu (județul Brașov).

Comunicatul transmis de partea americană precizează că lucrările de la Câmpia Turzii au fost recent finalizate.

Din suma totală de peste 220 de milioane USD, peste 100 de milioane USD au revenit obiectivului de la Câmpia Turzii.

“Trei proiecte noi au fost finalizate recent la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii : un hangar pentru mentenanță, o parcare pentru aeronave și o clădire pentru operațiuni. Acestea fac parte dintr-un amplu program de finanțare în valoare de peste 200 de milioane de dolari, sponsorizat de Statele Unite prin Inițiativa de Reasigurare Europeană”, au anunțat oficialii americani.

Potrivit comunicatului US Army, “facilitatea de operațiuni” de la Baza 71 “va fi folosită ca un centru pentru planificarea și conducerea misiunilor care operează de la bază”. Pe lângă cele trei elemente deja finalizate la Baza 71, specialiștii SUA lucrează la alte nouă proiecte militare în România.

Ele sunt la Mihail Kogălniceanu și la Cincu. Despre Baza Aeriană 57 se știe că este folosită în comun de Forțele Aeriene ale SUA și ale României.

Iar proiectul româno-american de la Deveselu contribuie substanțial la programul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, la întărirea securității României și la consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA. Baza de la Deveselu este una dintre cele mai moderne unități militare din administrarea Ministerului Apărării Naționale. Construcția facilității antirachetă a început în 2013, iar componentele sale sunt operaționale din decembrie 2015.

Baza de la Deveselu este formată în prezent din trei unități militare: Baza 99, românească, care găzduiește celelalte două baze americane – cea a forțelor navale și pe cea a Sistemului Aegis Ashore de apărare antirachetă,etc.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share