Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România zguduită în ultimele zile de cutremure de 3.2. 3.9 pe Richter

De-a lungul timpului, România a fost zguduită de numeroase cutremure, de mai mică sau mai mare magnitudine, cu efecte mai limitate sau mai extinse ca întindere. Cronicile și însemnarile vechi menționeaza mărturii ale acestor fenomene, consemnate în toate provinciile istorice românești.

Cea mai importantă dintre regiunile seismogene ale României este Vrancea; în zona situată la Curbura Carpaților Orientali se produc cele mai frecvente seisme din Romania, care sunt cutremure cu focar adânc, având cele mai mari magnitudini și cu efecte distrugătoare manifestate pe arii foarte întinse. Practic, zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismicaă Vrancea este o zona seismică cu activitate aproape permanentă, generand numeroase cutremure mai mult sau mai puțin puternice, în fiecare secol. Aceasta activitate seismică este determinată de faptul că Vrancea se afla la contactul mai multor placi/sub-placi tectonice, blocuri litosferice a căror dinamică este extrem de complexă.

Iată ce a  publicat INFP pe site-ul său:

1. În ziua de 01 Ianuarie 2022 la ora 15:07:16 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 140km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 67km E de Brașov, 82km NE de Ploiești, 110km S de Bacău, 124km V de Brăila, 124km V de Galați, 135km N de București, 152km NE de Pitești, 181km E de Sibiu, 192km SV de Iași, 199km N de Ruse.

2. În ziua de 02 Ianuarie 2022 la ora 05:08:17 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.7, la adâncimea de 124km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 62km E de Brașov, 68km NE de Ploiești, 121km N de București, 124km S de Bacău, 128km V de Brăila, 130km V de Galați, 139km NE de Pitești, 176km E de Sibiu, 186km N de Ruse, 206km SV de Iași.

3. În ziua de 03 Ianuarie 2022 la ora 08:36:25 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 129km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75km E de Brașov, 90km NE de Ploiești, 104km S de Bacău, 117km V de Galați, 118km V de Brăila, 141km N de București, 161km NE de Pitești, 184km SV de Iași, 189km E de Sibiu, 206km N de Ruse.

4. În ziua de 03 Ianuarie 2022 la ora 09:34:11 (ora locală a României) s-a produs în MUNTENIA, BUZĂU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.0, la adâncimea de 11km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 73km E de Ploiești, 84km V de Brăila, 96km SV de Galați, 98km NE de București, 120km SE de Brașov, 157km NE de Ruse, 163km S de Bacău, 165km E de Pitești, 169km NV de Constanța, 223km N de Varna.

Recent, Gheorge Mărmureanu, renumitul seismolog român, a vorbit despre clădirile cu risc seismic din București.  Acesta a avertizat că „un cutremur nu te întreabă, ce ai făcut și ce nu. Unde găsește punctul slab, acolo produce catastrofe.(…) Este o triadă de cutremure care au loc după un secol. Cel din 77 și cel din 2001 au fost la distanță după aceste date. Noi credem că un cutremur foarte mare ar putea să aibă loc în 2039-2040. Trebuie să fim pregătiți”, a spus Mărmureanu la un post de televiziune.

Ce trebuie făcut în caz de cutremur?????!!!!

In timpul unui cutremur pamantul nu se va crapa in doua si nu va inghiti oameni si case. Cladirile nu se prabusesc pur si simplu. Dar e posibil sa fiti ranit de sticla sparta, de obiecte care se rastoarna sau care sunt aruncate in jur de miscarile puternice ale pamantului. Tevile de gaz se pot fisura si pot apare incendii. Cablurile de electricitate care se afla pe stalpi se pot rupe iar tevile de apa se pot sparge.

Replicile sunt cutremure mai mici care au loc in momentul in care placile tectonice se re-aseaza intr-o noua pozitie. Replicile pot avea loc din cand in cand, dupa socul initial. Odata cu trecerea timpului ele sunt din ce in ce mai slabe.

Desi miscarile pamantului sunt sursa majora a distrugerilor provocate de un cutremur, efectele secundare cum ar fi alunecarile de teren, inundatiile pot de asemenea cauza pierderi de vieti omenesti si distrugeri materiale importante.

Pregatirea pentru cutremur

Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Cand un cutremur are loc trebuie sa fiti pregatiti sa actionati imediat.

Pregatirea pentru un cutremur cere timp si efort. Trebuie sa va pregatiti pentru ca dvs si familia dvs sa:
– evite ranirile si sa-i ajute pe ceilalti
– minimizeze efectul cutremurului asupra casei dvs
– supravietuieasca cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca fara ajutor din partea echipelor de urgenta

Ce este de facut inainte de un cutremur:
– pregatiti un plan de urgenta pentru familia si casa dvs
– daca locuiti singur pregatiti un plan de urgenta pentru dumneavoastra care sa aiba in vedere prietenii si vecinii
– invatati metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara
– aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dvs in caz de cutremur si exersati refugierea dvs in acele zone

Locuri sigure: sub mese sau birouri grele; pe holuri; in coltul camerelor; langa stalpii de rezistenta.

Locuri periculoase: langa ferestre sau oglinzi; langa obiecte grele ce ar putea sa cada; bucataria; usile, unde socul poate provoca usile sa va loveasca.

Sansele de supravietuire sunt mai mari daca va faceti un astfel de plan impreuna cu familia. Incepeti sa discutati de ce s-ar putea intampla si ce trebuie facut acasa, la scoala sau la locul de munca in caz de cutremur. Pregatiti o lista cu ceea ce trebuie sa faceti pentru a va pregati pentru o situatie de urgenta.

Pregatiti-va casa: mergeti prin casa si imaginati-va ce ar putea sa se intample in cazul unui cutremur violent.

– Invatati membrii familiei cum sa inchida conductele principale de apa si cum sa opreasca electricitatea.
– puneti etichete care sa arate pozitiile de Deschis / Inchis, Pornit / Oprit la conductele de apa, gaz, intrerupatoarele principale de electricitate.
– ancorati bine boilerele si orice alte aparate care prin cadere sau miscare ar putea rupe tevi de gaz sau apa.
– ancorati bine piesele grele de mobilier
– nu agatati tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Asigurati-va casa sau apartamentul pentru eventualitatea unor distrugeri provocate de cutremur.

Pregatiti-va un kit de urgenta

Impachetati proviziire de urgenta afisate mai jos in pungi de platic sau cutii rezistente de plastic si plasati-le in locuri sigure din casa: in debara, sub o scara. Trebuie sa fie usor de transportat, sa puteti sa le luati cu dvs. Pregatiti un pachet de urgenta in masina in cazul in care va trebui sa evacuati locuinta si nu va veti mai putea intoarce. Aceste provizii trebuie sa fie sufieciente pentru supravietuirea dvs timp de 3 zile. Apa este esentiala pentru supravietuire. Stocati cel putin 4 litri de apa / persoana / zi. Cea mai buna este apa plata imbuteliata in sticle mici de plastic. Puneti-le intr-un loc racoros, la intuneric. Notati pe eticheta data cumpararii. Inlocuiti proviziile de apa la fiecare 6 luni. Daca aveti animale de companie pregatiti apa si pentru acestea (aproximativ 30 mililitri de apa / kg / zi).
In cazul in care dupa cutremur veti avea acces la apa din alta surse, fierbeti apa timp de minim 10 minute si apoi dupa racire o puteti sa o consumati in siguranta. In cazul in care sunteti blocat in toalete sau in baie iar reteaua de apa nu functioneaza, puteti folosi pentru baut apa care se afla in boilere sau in rezervoarele de apa de deasupra toaletelor.

Mancarea

Alegeti mancare care nu trebuie pastrata in frigider, care nu trebuie gatita sau preparata, care este usor de transportat. Alegeti mancare care poate fi mancata de toata familia. Iata cele mai bune exemple:
– conserve de mancare preparata: fasole fiarta, mazare, peste, carne, fructe, vegetale, cereale, bomboane.
– – lapte pasteurizat, sucuri, cafea, ceai (imbuteliate)
– zahar, sare, piper, ness
– nu uitati de furculite, cutite, linguri
– mancare speciala pentru copii sau pentru persoane care necesita un regim special (diabetici).
Daca aveti animale de companie nu uitati sa puneti deoparte mancare si pentru acestea.
Pastrati un deschizator de conserve exact in loculo unde ati depozitat conservele.

Imbracamintea

Trebuie sa aveti pregatit cate un schimb de incaltaminte si imbracaminte / persoana. Pulover, tricou cu maneca lunga, tricou cu manca scurta, pantaloni rezistenti, sapca sau caciula, imbracaminte de ploaie, adidasi sau bocanci rezistenti la apa, manusi de protectie.

Un sac de dormit sau 2 paturi calduroase sunt necesare pentru fiecare persoana.

Kit-ul de prim ajutor

– pastrati cate un kit de prim-ajutor in casa si in masina.
– medicamente: analgezice, antiseptice
– notati pe o foaie de hartie medicamentele necesare fiecarei persoane din familie si pregatiti provizii din aceste medicamente

Alte provizii necesare:

– radio cu baterii AM/FM si baterii de rezerva (inlocuiti bateriile de rezerva la fiecare 12 luni)
– lumanari
– lanterne si baterii de rezerva (1 lanterna / persoana). Pastrati-le langa pat, in masina si la locul de munca (impreuna cu baterii de rezerva).
– ciocan, cuie, chibrite, sfoara, banda adeziva, pix, marker, carnetel, briceag, fluier (3 fluieraturi scurte este semnalul pentru ajutor)

Incaltamintea trebuie sa fie rezistenta la sticla sparta si moloz

– hartie igienica, servetele umede, sapun lichid
– sapun, sampon, deodorant, pasta de dinti, periuta de dinti
– saci de plastic
– carti de joc, carti de lectura, jocuri – pentru intreaga familie
– carti de colorat, creioane, jucarii, hartie, etc. pentru copii

Actele familiei

– testamente, polite de asigurare, contracte, actiuni
– pasaportul, actele de identitate, carnetul de sanatate
– bani lichizi, monezi
– actele conturilor din banci
– numere de telefon importante
– certificate de nastere, de casatorie, etc

Aceste acte trebuie sa fie depozitate in pungi de plastic care se inchid ermetic.

Creati un plan de urgenta pentru familia dumneavoastra:
– asigurati-va ca fiecare membru al familiei stie ce sa faca acasa, la scoala sau daca seismul are loc cand membrii familiei sunt separati unul de celalalt.
– vorbiti cu un prieten din afara localitatii sa fie persoana de contact in cazul unui cutremur. Membrii familiei vor putea tine legatura telefonic cu acesta si vor putea comunica intre ei in acest fel in cazul in care sunt separati. De obicei in timpul / dupa un cutremur, legaturile telefonice interurbane sunt mai stabile decat cele locale.
– stabiliti un loc de intalnire in cazul in care v-ar fi imposibil sa ajungeti acasa.

Cum sa va protejati in timpul unui cutremur daca va aflati…
A. Intr-o cladire:
– Stati pe loc. Nu fugiti afara.
– Intrati sub o masa grea sau un birou sau orice alt obiect de mobilier de care va puteti tine. Daca sunteti pe un hol ghemuiti-va si proptiti-va de un perete de interior.
– Evitati usile. Din cauza miscarilor usile se pot tranti si pot sa va raneasca
– Protejati-va fata si capul
– plecati de langa ferestre, usi de sticla, oglinde, sobe, biblioteci, mobilier inalt
– daca sunteti intr-un scaun cu rotile blocati rotile si acoperiti-va capul si ceafa cu mainile
– nu folositi liftul. Daca va aflati intr-un lift in timp ce incepe un cutremur apasati butonul de oprire si apoi butonul celui mai apropiat etaj. Iesiti din lift cat de repede puteti.

B. Afara:
– stati pe loc. Incercati sa va duceti spre o zona mai sigura departe de ferestre, cladiri, stalpi de electricitate sau de telefon

C. Intr-un vehicul:
– Incercati sa trageti pe dreapta intr-un loc sigur. Nu blocati soseaua. Feriti-va de poduri, tunele si cladiri. Stati in vehicul.

D. Intr-un loc public aglomerat
– retrageti-va intr-un loc unde sa nu fie imbulzeala. Daca va aflati intr-un centru de magazine (Mall) intrati in cel mai apropiat magazin.

E. La scoala:
– Intrati sub banca si agatati-va de piciorul acesteia. Nu stati cu fata spre geam.

F. In autobuz:
Stati pe scaun pana la oprirea acestuia.

Dupa cutremur:
– verificati daca sunteti ranit sau daca sunt raniti in zona. Administrati primul ajutor.
– Nu folositi telefonul decat daca vreti sa anuntati o urgenta majora.
– imbracati-va in haine rezistente care sa va protejeze de moloz sau de geamuri sparte.
– verificati casa pentru a vedea daca are distrugeri. Daca dvs considerati ca locuinta nu este sigura, iesiti si nu mai intrati inauntru.
– nu aprindeti chibrite, nu folositi intrerupatoare pana cand nu va asigurati ca nu sunt scurgeri de gaze. Folositi lanterne si nu inchideti robinetele principale de la tevi decat daca sunt avarii la acestea.
– daca aveti apa la robinet imediat dupa cutremur, umpleti cu apa cada de baie si orice alte recipiente.
– Ascultati la radio anunturile oficiale.
– nu folositi vehiculul decat in caz de urgenta majora. Pastrati drumurile libere pentru ambulante si pompieri.
– daca sunteti in masina iar in jurul acesteia au cazut cabluri de electricitate de pe stalpi, nu coborati din masina. Asteptati sa fiti salvat.
– stati la 10 m distanta de cablurile cazute de pe stalpi.
– daca aveti animale de companie cautati-le si asigurati-va ca nu sunt raniti.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share