Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sahul, arta de a modela caractere

sah

‘Tabla de sah e lumea, piesele sunt fenomenele universului, regulile jocului sunt ceea ce noi numim legile naturii. Jucatorul din fata noastra e ”vrajmasul ascuns”, a spus Huxley.

Exista ideea ca un jucator de sah trebuie sa aiba o minte matematica. Ceea ce nu e adevarat. Desigur, el trebuie sa fie foarte bun in calcularea variantelor, in aprecierea pozitiilor si evaluarea perspectivelor. Dar sahul nu are doar aceste componente. Daca ar fi asa, jocul ar fi mult mai sarac.

El are si un alt aspect, care tine de creatie, de intuitie, de posibilitatea de a patrunde in adancuri unde nu mai actioneaza calculul matematic pur.
Poti ajunge la aceasta prin forta imaginatiei…. Daca o persoana are unele calitati, sahul poate contribui la dezvoltarea lor. Sahul e suma totala a cunoasterii. Un fel de autoexpresie umana. Numai intelepciunea nu e de ajuns. Se poate ajunge in varful piramidei si fara a avea o varsta matura. Principalul lucru pe care-l gasim in sah e posibilitatea de a pune in practica aspiratiile noastre de baza spre creativitate, cunoastere, estetica si perceptie, asa cum se intampla si in viata reala.

Sahul ne invata sa traim cu consecintele propriilor noastre decizii, fie ele bune sau rele. 

Consider sahul ca pe unul dintre cele mai utile instrumente cu multiple functii educativ- instructive si culturale. El stimuleaza inteligenta, dezvolta curiozitatea pentru cercetare stiintifica, disciplineaza munca elevului, creandu-i cele mai favorabile dispozitii pentru a sistematiza materialul de studiu.

Modeleaza copiii timizi facandu-i curajosi, insuflandu-le calm, stapanire de sine, dorinta de a fi activi. Apropiindu-se de sah, elevul constata ca poate invata cu mai multa usurinta si obtine succese nesperate.
”Sahul este arta de a modela caractere si suflete”.
Ii indemn din toata inima ca pe langa celelalte obiecte de invatamant pe care le studiaza, elevii sa joace si o partida de sah in timpul liber. Vor vedea cum incetul cu incetul, li se va dezvolta atentia, memoria, imaginatia si cugetarea. Sahul le va procura multe momente de multumire sufleteasca, astfel incat vor capata o dragoste deosebita pentru acest nobil sport al mintii, care le va infrumuseta viata si de care nu se vor mai desparti.
Sahul are un important rol educativ, atat la nivelul amatorilor cat si la orice nivel.
Ajuta foarte mult la dezvoltarea obiectivitatii, puterii de previziune, de calcul, memoria, spiritul de lupta atat pe tabla de sah cat si in atingerea telurilor, precum si alte calitati morale si intelectuale.

Practicati acest sport,  aflati-i secretele si lasati-l sa va modeleze caracterul!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share