Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Salvamont Salvaspeo Dâmbovița – Avertizare de avalanșe în munții Bucegi

Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni însemnate și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică.
Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.
Salvamont Salvaspeo Dâmbovița
Rugăm turiştii care ajung în zona montană a județului Dâmbovița şi nu numai, să se informeze la punctele salvamont sau telefonic despre starea traseelor înainte de a pleca pe munte.

Contact Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

?️Solicitați cu încredere sprijinul Echipei Salvamont-Salvaspeo Dâmbovița
☎️Telefoane utile:
?️ Salvamont Salvaspeo Dâmbovița 0726686685
?️Dispeceratul Național Salvamont 0725826668 ( 0salvamont)

Câteva sfaturi utile în cazul în care ești surprins de avalanșă:

În primul rând, încearcă să-ți păstrezi calmul, nu intra în panică și nu acționa haotic. Dacă ești pe schiuri, nu încerca să scapi printr-o coborâre directă, cu o viteză superioară torentului. E puțin probabil că o să reușești. Oricare ar fi consistența zăpezii sau condițiile de declanșare, la început stratul alunecă cu o viteză mai mică, apoi din ce în ce mai mare. În acest timp, încă te poți menține la suprafață. Dar, atenție! Trebuie să-ți desfaci sau să-ți tai rapid legăturile de la schiuri sau de la rachetele pentru zăpadă. Din cauza frecării stratului de deasupra cu baza sa, mișcarea de alunecare a zăpezii se transformă într-o miscare de rostogolire, ceea ce face sa-ți pierzi echilibrul și să fii tras către interior. Acum, trebuie să intervină sângele rece, dar și priceperea: prin mișcări energice, de „înot”, trebuie să lupți pentru a te menține la suprafață sau pentru a ieși către marginea torentului. Dacă avalanșa este formată din zapadă „prăfuită”, apare imediat pericolul de asfixiere. În acest caz, trebuie să-ți acoperi nasul și gura, cu fularul sau cu o batistă. În momentul în care avalanșa se oprește, încearcă să te eliberezi prin mișcarea brațelor deasupra capului.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share