Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Schimbările climatice creează criză, iar criza subminează posibilitatea de a combate schimbările climatice”

Prezent la Conferința COP28 a Națiunilor Unite privind schimbările climatice de la Dubai, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat că „schimbările climatice contează pentru securitatea noastră și, prin urmare, contează  și pentru NATO”.

Vorbind la un eveniment la nivel înalt al liderilor privind securitatea climatică, organizat de Președinția COP28 și Conferința de securitate de la München, dl Stoltenberg a subliniat angajamentul NATO de a lupta împotriva schimbărilor climatice .

În intervenția sa  secretarul general a subliniat necesitatea de a gestiona impactul schimbărilor climatice asupra securității, spunând că „schimbările climatice creează criză, iar criza subminează posibilitatea de a combate schimbările climatice”. Având în vedere legătura inextricabilă dintre cele două, el a explicat că schimbările climatice se află, prin urmare, în centrul misiunii NATO de a urmări pacea și securitatea Alianței.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea de a asigura tranziția energetică de la combustibilii fosili și către aprovizionarea cu energie sigură și regenerabilă.

El a spus: „trebuie să ne asigurăm că atunci când implementăm tranziția energetică de la combustibilii fosili către surse de energie mai fiabile și mai puțin poluante, trebuie să ne asigurăm că nu facem asta într-un mod care subminează securitatea energetică”. „Rusia a folosit gazul ca instrument pentru a încerca să ne constrângă,  după invazia pe scară largă a Ucrainei. Nu ar trebui să facem aceleași greșeli în timp ce dezvoltăm noi surse regenerabile de energie. NATO  investește în programe de dezvoltare a noi tehnologii mai prietenoase  cu mediul” care vor „reduce dependența de combustibili fosili”, a adăugat el.

  NATO își adaptează armatele, atât la schimbarea climatului, cât și pentru a reduce emisiile

Secretarul general a spus că NATO a acordat prioritate abordării schimbărilor climatice în fruntea agendei sale și a convenit ținte specifice de reducere a emisiilor de la organele și comandamentele NATO până în 2030 „și până în 2050, ar trebui să fim un zero net în forțele armate”.   El a adăugat că NATO valorifică inovația tehnologică în domeniul apărării ecologice și integrează considerațiile climatice în planurile, exercițiile și capacitățile sale militare.

Acesta s-a întâlnit în Dubai  cu  prim-ministrul estonian Kaja Kallas, prim-ministrul islandez Katrín Jakobsdóttir, trimisul prezidențial special al SUA pentru climă, John Kerry, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, Inger Andersen, directorul fondator al Centrului pentru Politica Energetică Globală al Universității Columbia, Jason Bordoff și Președintele Conferinței de securitate de la München, Christoph Heusgen,  președintele Irakului Abdul Latif Rashid,  președintele Mauritaniei Mohamed Ould Ghazouani, președintele polonez Andrzej Duda și președintele turc Recep Tayyip Erdoğan.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share