Școala de Vară de Studii Baltice şi Nordice intitulată „A piece of culture, a culture of peace” (CoolPeace) reprezintă un proiect educaţional multianual realizat de Universitatea Valahia din Târgoviște în parteneriat cu Universitatea din Agder, Universitatea din Oslo, Ambasada Lituaniei în România, Institutul Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii și Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice.
Partenerii din cadrul proiectului sunt sprijiniţi de Ambasada Finlandei în România şi de celelalte misiuni diplomatice şi consulare ale ţărilor baltice şi nordice. Finanţarea acestui proiect este asigurată prin intermediul Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014, programul Burse şi cooperare interinstituţională în cadrul învăţământului superior între România, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Programul educațional CoolPeace continuă și dezvoltă un proiect pe care Asociația Română pentru Studii Baltice și Nordice l-a inițiat în anul 2012 prin organizarea primei școli de vară de studii baltice și nordice initulată „Lumini Nordice”, care s-a desfășurat la Universitatea Valahia din Târgoviște în perioada 29 iulie – 11 august 2012.
Școala de Vară CoolPeace vizează să dezvolte module de predare în domenii cu o intensă componentă interdisciplinară și să contribuie la strângerea legăturilor de parteneriat la nivelul academic între România și Norvegia. Programul oferă module de formare continuă necesare pentru a realiza o legătură mai strânsă între oferta educațională și piața forței de muncă. Școala de vară va aborda, cu precădere, teme care exprimă valori comune ale României, Norvegiei și țărilor din regiunea Mării Baltice, ca de exemplu problematica păcii.
Programul educațional include activități separate în două module. Primul cuprinde cursuri de limbi scandinave, finice și baltice, în timp ce cel de-al doilea conține cursuri de cultură, istorie, geografie, drept constituțional și economie a țărilor nordice și baltice. Profesorii şi formatorii de la această şcoală de vară, în cea mai mare parte profesori universitari şi cercetători ştiinţifici, provin din România, Norvegia, Finlanda, Letonia şi Lituania.
Programul include, de asemenea, workshop-uri pentru studenți și pentru profesorii români, activități care au drept scop realizarea unui schimb de bune practici și transfer de expertiză între aceștia și partenerii norvegieni. Dintre atelierele de lucru programate în cadrul activităților desfășurate în cadrul Școlii de Vara CoolPeace amintim: atelierul „Personalul didactic și organizarea atelierelor de lucru” (Einar Vannebo și Ola Mestad, Universitatea din Oslo, Jahn Holljen Thon, Gro-Renée Rambo, Svein Slettan și Arne Dag Sti, Universitatea din Agder), „Literatură norvegiană contemporană” (Marta Norheim, Norwegian Broadcasting Corporation, Oslo), „Muzică rock nordică” (Kim Calonius și Mikko Lehmuskoski, Helsinki), „Metacogniția – știu și la ce ajută că știu” (Alexandra Anton, Universitatea din Turku).
La Cursurile Şcolii de Vară CoolPeace vor lua parte 50 de studenţi din ciclul de licenţă din România, provenind din instituţii de învăţământ precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Universitatea Bucureşti, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, Academia de Sudii Economice, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu etc.
Școala de Vară CoolPeace se va desfășura în perioada 1 – 16 august 2014 în Târgoviște. Deschiderea va avea loc vineri, 1 august 2014, ora 9:00, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității „Valahia” din Târgoviște. La eveniment sunt așteptați, pe lângă reprezentanți ai instituțiilor implicate în organizarea și derularea programului educațional, Președintele de Onoare al Asociației Române pentru Studii Baltice și Nordice, Excelența Sa Doamna Ulla Väistö, Ambasadorul Republicii Finlanda la București, alți distinși reprezentanți ai ambasadelor și ai consulatelor nordice și baltice în România.
Programul de deschidere va continua cu vernisajul expoziției „A piece of Norway / Un crâmpei din Norvegia” care va avea loc începând cu orele 11 la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște.
Școala de Vară va fi continuată în perioada 17-19 august 2014 de ediția a cincea a Conferinței Internaționale de Studii Nordice și Baltice desfășurată sub titulatura „A piece of culture, a culture of peace, re-imaging European communities in the North Sea, Baltic Sea and Black Sea regions” (http://arsbn.ro/annual-conference-2014.htm).
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore