Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Se modifica legea antifumat – Protest al fumatorilor la Guvern

fumat-restaurant-600x300

Speranța vine de la deputatul independent Viorel Blăjuţ, care susține că nu pune țigara în gură. Acesta consideră că fumătorii trebuie trataţi la fel de corect ca nefumătorii. Astfel că a depus un set de amendamente la legea anti-fumat care permite fumatul în spaţii special amenajate.

”În esenţă, propunem o redefinire a sintagmei de spaţiu public închis, pentru a permite fumătorilor să fumeze oriunde, această plăcere, acest hobby, – eu nu vreau să-i spun viciu! -, nu împietează în niciun fel asupra nefumătorilor.
Vreau să precizez că eu sunt nefumător şi nu accept sub nicio formă să fiu intoxicat de fumători, în cazul în care, de exemplu, aş bea o cafea într-un local oarecare, dar consider că este corect ca şi fumătorii să aibă drepturi. Gândiţi-vă că sunt atâţia medici care fumează şi abia aşteaptă să-şi aprindă o ţigară după o operaţie de câteva ore, în care au salvat o viaţă! Unde îi alungăm pe oamenii ăştia? Legea votată în Parlament este foarte restrictivă şi doar îi prigoneşte pe fumători, instituind o duşmănie între aceştia şi nefumători.” Libertatea.ro

Protest al fumătorilor, la Guvern

Un protest urmează să fie organizat în fața Guvernului pentru a susține dreptul la fumat. Ideea îi aparține președintelui PND Daniel Fenechiu, care a anunțat că aproximativ 500 de persoane vor merge în zilele urmatoare în fata Guvernului, cu măsuțe, cafele și țigări. Mai mult, deputatul a declarat că va depune la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă pentru modificarea legii anti-fumat, care să redefinească “spaţiul public închis” şi să permită constituirea cluburilor sau asociaţiilor de fumători.

Tocmai pentru că există un interes destul de mare ca fumatul să se poată face în continuare în spațiul public, interes nu doar al fumătorilor, cât mai ales al patronilor de baruri și cluburi, Daniel Fenechiu a cerut modificarea legii.

El susține că cele două mari probleme ale legii antifumat sunt definirea conceptului de „spaţiu public închis” şi condiţiile „foarte restrictive”, impuse de legea anti-fumat care intră în vigoare miercuri, 17 martie.

Potrivit proiectului pentru modicarea legii antifumat, prin prin spaţiu public închis se înţelege „orice spaţiu accesbil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

În acest fel, dacă proiectul va fi votat, în cadrul teraselor acoperite va fi în continuare permis fumatul.

Tot în proiectul deputatului, prin spaţiu închis la locul de muncă se înţelege „orice spaţiu care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă cum este definit în Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”.

Printre modificări se numără și faptul că „fumătorii se pot constitui în asociaţii sau cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţile asociate fumatului”. Libertatea.ro

Foto: Aktual24.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share