Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ştefan Hell, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara

Astăzi, în jurul prânzului, în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, în cadrul şedinţei consiliului local, a fost înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei laureatului premiului Nobel, Ştefan Hell.

Ştefan Hell nu a venit singur la festivitate, ci împreună cu invitaţii săi: Hartmut Koschyk-împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne şi  Rolf Maruhn,  consulul  Germaniei la Timişoara. Consiliul Local i-a acordat acest titlul având în vedere faptul că, prin câştigarea Premiului Nobel pentru Chimie, Ştefan Walter Hell a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timişoara în ţară şi în străinătate.

Ştefan Walter Hell s-a născut la data de  23 decembrie 1962 în Arad într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime. Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între 1993 și 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford.   În 1996 a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (în germană Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate. Activitatea  sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academia Română din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share