Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Timişoara – 300. 300 de ani prin istoria timpului

Timişoara 300 . 1716-2016, 300 de ani de la eliberarea de sub stăpânirea otomană. O istorie a unui oraş care şi-a ales singură drumul cu bune şi cu rele într-o expoziţie aniversară de anvergură.

Expoziţia este dedicată celor 300 de ani de prezenţă otomane în oraşul de pe Bega.  Asediul cetăţii turceşti de către armata habsburgică condusă de Eugeniu de Savoya , viaţa spirituală multiconfesională, culturală, dar şi politică a Timişoarei din acele vremuri.

Odată cu intrarea prinţului Eugeniu de Savoya, la 18 octombrie 1916, prin poarta Forforosa, Timişoara reintră în marea familie a oraşelor şi regiunilor europene racordate la cultura şi spiritualitatea  central şi vest-europeană. Eliberarea capitalei Banatului a însemnat pentru oraş o recuperare a a vechilor sale identităţi şi tradiţii europene şi totodată o integrare în modernitate.

Măsurile adoptate de administraţia austriacă au impus urbei o traiectorie de dezvoltare occidentală atât în dministrarea oraşului, cât şi în sistematizarea lui, construirea fortificaţiilor, refacerea tramei stradale şi transformarea râului Bega într-o cale navigabilă, Timişoara păstrează şi astăzi atmosfera create acum trei secole.
Istoria, arhitectura, dar şi infrastructura  Timişoarei au suferit transformări majore. Comunitatea multietnică a Timişorii era alcătuită din români, sârbi, evrei, germani, maghiari, bulgari, italieni, cehi, spanioli ex toto orbe austriaca.

Expoziţia aniversară a fost  realizată de Muzeul Naţional al Banatului şi Episcopia Romano-Catolică de Timişoara cu contribuţia Consiliul Judeţean Timiş, Primăria Municipiului Timişoara, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, Mitropolia Banatului, Serviciul Judeţean Timiş al Arhivelor Naţionale ale României, Biblioteca Judeţeană Timiş Sorin Titel, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj, TVR Timişoara, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Asociaţia Generală a Şvabilor Bănăţeni, Uniunea Sârbilor din România, Asociaţia de Ajutorare a Şvabilor Bănăţeni şi Comunitatea Evreilor din Timişoara. Expoziţia a beneficiat şi de consilierea de specialitate a dr. Rodica Vârtaciu, a arhitect Mihai Botescu şi a Stevan Bugarski.

Stejărel Ionescu

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share