Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

TIMISOARA: Concurs “Degustarea cârnaţilor bănăţeni”

IMG_4137În urmă cu douăzeci de ani, din iniţiativa săptămânalului timişorean de limbă germană “Banater Zeitung”, la Timişoara a avut loc prima ediţie a Concursului “Degustarea cârnaţilor bănăţeni”, sărbătoare cu o tradiţie de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat, care a ajuns deja la cea dea douăzecea ediţie.

Din motive mai puţin cunoscute, ultimile trei ediţii de până acum  au fost organizate la Sânicolau Mare, Lugoj şi Sântana pentru a nu se întrerupe tradiţia acestei sărbători, în acest an revenind din nou în capitala Banatului, Timişoara.
Concursul din acest an  a fost organizat în urmă cu câteva zile, în sala festivă a Casei Adam Muller Guttenbrunn, din Timişoara.IMG_4128
Şi de această dată  “Degustarea cârnaţilor bănăţeni” a fost organizată pe două secţiuni de concurs: producători privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consum propriu) şi firmele producătoare de mezeluri (cârnaţi produşi pentru vânzare comercială). De la firmele producătoare cu o zi înainte de începerea concursului au fost procurate toate tipurile de cârnaţi ce le produc, marfă procurată din comerţ, fără ca firma respectivă să fie anunţată, şi au participat un număr de zece firme producătoare, iar producătorii particulari puteau aduce pe lângă cârnaţi orice tip de mezel produs în gospodărie.
De la fiecare din cele două secţiuni prezente în concurs au fost alese 35 de probe pentru degustare, iar după deliberare juriul a acordat fiecărei secţiuni câte o diplomă şi o cupă.
Redactorul şef al săptămânalului “Banater Zeitung” dl. Nikolaus Berwanger, a spus că “Degustarea cârnaţilor bănăţeni” sau “Worschtkoschtprob”, cum mai este numită în limba germană, a fost până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă, desfăşurată în interiorul redacţiei, pentru degustare (juriul degustător fiind redactorii) şi pentru concurs monster ale cârnaţilor făcuţi în casă. El a mai spus că doar de 15 ani s-a permis şi accesul firmelor producătoare de mezeluri.IMG_4153
Pe locul I la producătorii particulari s-a situat  Nikolaus Grifon din Satchinez, locul II fiind ocupat de Mircea Pascu din Timişoara, iar pe locul III Edi Kuhn din Cenad.
De la firme nu a fost prezent nici un producător, dar s-au oferit acestora şase diploma, câte una de locul II şi II şi patru de locul III.
Ocupantul locului I la producători particulari, Nikolaus Grifon, a spus că: “Este clar că probele mele ce le-am adus sunt cele mai bune, ca să fie produsele bune porcul trebuie să fie de casă, din propria gospodărie, crescut cu produse natural fără concentrate şi chimicale, iar reţeta după care pregătesc aceste preparate este moştenită din străbuni, şi acolo sunt nişte cantităţi de condiment ce se pun. Pentru la anul fac o provocare la toate firmele producătoare de mezeluri, din ţară şi nu din Timiş, să vină cu cinci probe şi ei şi eu, şi garantez că ies pe locul I”.

Stejărel IONESCU- Timisoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share