Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un medic rupe tăcerea: Sporurile pentru un bolnav de Covid, 30.000 de euro

Medicul Paul Purea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean din Caraș-Severin, reclamă sporurile exagerate acordate doar unora din sistemul sanitar, pe care le consideră discrepante şi injuste!

Pandemia Covid-19 – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă?“ se întreabă retoric dr. Paul Purea, referindu-se la sporurile de risc epidemiologic încasate lunar pentru un bolnav de Coronavirus, care au ajuns la 30 000 de euro, adică la 150.000 de lei.

„România, ca nici o alta ţară de pe glob, este «El Dorado» sporurilor salariale. Asta ducând la discriminare socială, facilităţi materiale de grup, nedreptate şi îmbogăţiri nejustificate“, crede Paul Purea, considerând incorecte aceste „ajustări băneşti, cu motivaţii implicând un amalgam întreg de năzbâtii bizare, de la gâdilarea narinelor şi a respiraţiei pe nas, până la scârţâitul scaunului de sub fund. (…) Salariile personalului medico-sanitar au crescut în ultimii ani nejustificat de mult – îndeosebi ale medicilor. A fost o reformă făcută aiurea, nereuşind să stopeze migrarea medicilor în străinătate (mărirea de salarii i-a făcut pe deja bogaţii sistemului şi mai bogaţi, pe «jupânii spitalelor» în principal, tinerii nebeneficiind prea mult de acele majorări, aproape deloc comparativ cu «corifeii» amintiţi. A fost o măsură care a îngropat, cel puţin pentru un deceniu, sistemul de sănătate din România. Astăzi, circa 90% din bugetul unui spital reprezintă salariile… Şi asta la un indice de ocupare a paturilor – indicator major -, de chiar mai puţin de 50%. Sunt spitale în care un angajat ia salariu lunar raportat la 1,5 -2 pacienţi! Calculul este uşor de făcut: un spital judeţean cu 1.200 de angajaţi şi cu aproximativ 2 000 de pacienţi pe lună“.

Citește și: Epidemiolog prof.dr. Geza Molnar: Impunerea vaccinării înseamnă dictatură

Potrivit medicului Paul Purea, sporul de risc epidemiologic, în valoare de 75-80% din salariul de bază al personalului medico-sanitar (80% în cazul Ambulanţei), se aplică în perioada stării de alertă, inclusiv 60 de zile după încetarea acesteia. „Personalul care a beneficiat, şi beneficiază încă, de un asemenea spor, este pentru un spital judeţean de circa 400-500 de salariaţi. (…) Sporul de risc epidemiologic, încasat pe bolnavul infectat cu SARS-CoV-2, a ajuns până la 150.000 de lei, aproximativ 30.000 de euro! Este vorba doar de sporul adăugat la salariul celor din sistemul medico-sanitar şi sanitar auxiliar, nu şi de costurile salariale de bază, cele ale spitalizării, ale actului medical, medicamentelor şi terapiei propriu-zise!

Un infectat Covid-19, 30.000 de euro! Aşadar, 30.000 de euro pe bolnav doar costurile referitoare la sporul de risc epidemiologic al personalului dintr-un spital! Milioane, zeci, sute de milioane de euro plătite aiurea. Plătite pentru absolut nimic!“, consideră medicul.

Oficialul compară această dare de mână cu strângerea pungii când vine vorba de drumuri: „Ştiţi câţi bani a primit CJ Caraş Severin pentru drumuri pentru un an (aproximativ 900 de kilometri)? 8 milioane de lei: 4 milioane pentru deszăpezire, 4 milioane pentru tot ce ţine de drumuri în ansamblul lor! Ştiţi ce înseamnă această sumă? Sporul de risc, bani primiţi de doar 32 de medici din România, de unde ori fi ei, din care spital vreţi voi! Precizez, doar sporul primit de ei, de aceşti 32 de medici! Şi dacă e aşa, să-l înjurăm pe Romeo Dunca, preşedintele CJ, sau pe oricare altul de pe o asemenea funcţie, că nu se ocupă de drumuri, că nu le modernizează? Că nu demarează alte proiecte? Cu ce?, întreb. (…) România are nevoie de o guvernare logică, raţională, dreaptă, curată, eficientă! De una care să ne scoată nu numai din criza pandemică, ci şi din cea a sărăciei şi nedreptăţii!“.

sursa: caon.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share