Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Un succes care obliga – Fara pierderi de vieti in Bucegi

conf. A.T.

La o luna de la inaugurarea reabilitarii si modernizarii Pesterii Ialomicioara, pe 26 august a.c. Presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Adrian Tutuianu, se afla in mijlocul Bucegilor.

Implicarea aceasta in zona turistica montana a avut un efect major in generarea de venituri. Atat lucrarile rapide la Drumul Dacilor – cum l-a numit insusi presedintele consiliului – cat si reabilitarea pesterii, alaturi de obiective deja existente, toate au dus la cresterea numarului de vizitatori cu 135-140%, dupa cum ne declara Seful Serviciului Public Salvamont, Doru Deaconescu. Se pare ca in realitatea ultimei luni, numarul de turisti a crescut cu peste 1000% iar malurile Ialomitei la Padina seamana cu aglomeratia de pe litoralul romanesc.

La un flux turistic atat de mare se impune igienizarea culoarului Bolboci-Padina-Pestera, zona care tinde sa devina o groapa de gunoi. Se impun, de asemenea, masuri de prevenire si combatere a nerespectarii curateniei in lunca Padinii, precum si dotarea corespunzatoare unei zone de campare. Dar aceasta este doar una dintre masurile care trebuie luate cat mai grabnic. Exista la nivel de Serviciu Judetean Salvamont cel mai mare deficit din Romania, si anume cel mai mic numar de angajati raportat la suprafata pe care o deserveste. Salvatorul montan este acela care cunoaste potecile, care poate sa identifice zona eventualelor accidente nedorite si care poate interveni singur sau in cazuri mai grave, alaturi de ISU, in salvarea de vieti omenesti. La acest moment “salvamontul” are patru angajati, oameni bine pregatiti, ajutati de voluntari, dar care in urma “invaziei” turistice neasteptate nu vor putea face fata conditiilor cu care se confrunta.. Astazi vicepresedintele Consiliului Judetean Dambovita, Marin Antonescu, a acceptat necesitatea suplimentarii numarului de angajati si speram ca ea sa se materializeze in cel mai scurt timp. 

De asemenea, in urma declaratiei presedintelui in conferinta de presa din 31 august, credem ca si domnia sa are in vedere acest punct pe ordinea de zi inainte de a se inregistra accidente grave sau pierderi de vieti omenesti. Salvatorul montan nu este nici “ISU“, nici “pompieri”; pe salvamontist nu-l poate inlocui nimeni! De apreciat ca unul din proiectele prezentate in conferinta este legat strict de siguranta turistilor in Bucegi:

Avem un proiect legat de dotarea Serviciului Salvamont si un complex de spatii pentru servicii publice: ISU, pompieri, politie, salvamont, salvatori speo, asistenta medicala – deci ceva mai amplu – pe Platoul Padina. Adrian Tutuianu – Presedintele Consiliului Judetean Dambovita

Distribuie acest articol Oficial Media
Share