Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Violența împotriva femeilor nu face distincție între clase sociale sau origine geografică”

Înainte de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor din 25 noiembrie, socialiștii și democrații au cerut  în dezbaterea plenară, acțiuni mai concrete la nivelul UE pentru a proteja femeile care continuă să fie atacate, agresate sau ucise pentru simplul motiv. faptul de a fi femei.

În special, socialiștii și democrații luptă acum pentru o directivă ambițioasă a UE cu o definiție a violului bazată pe lipsa consimțământului, așa cum este prevăzută în Convenția de la Istanbul. Este singura modalitate de a garanta că toate țările UE pun în legislația lor națională că sexul fără consimțământ este viol și că toate femeile europene sunt protejate în mod egal.

Din păcate, statele membre ale UE au respins până acum să includă infracțiunea de sex neconsimțit ca viol în poziția Consiliului. S&D-ii îi îndeamnă să-și schimbe poziția și să demonstreze cu acțiune, nu doar prin cuvinte, că sunt de partea femeilor.

Violența împotriva femeilor nu face distincție între clase sociale sau origine geografică. Apare în toate segmentele societății, în toate țările lumii și, de asemenea, în Europa, deși unii încearcă să o nege. Una din trei femei din Europa va suferi un fel de violență în timpul vieții și, în cel mai rău caz, își va pierde viața.

„Acum, avem o oportunitate istorică de a oferi vocea tuturor femeilor și supraviețuitorilor pe care violența bazată pe gen încearcă să le reducă la tăcere. Avem în sfârșit pe masă o propunere pentru o primă lege a UE dedicată combaterii violenței împotriva femeilor. Cu toate acestea, nu putem avea o directivă europeană împotriva violenței de gen care să nu includă violul, deoarece aceasta este una dintre cele mai extreme forme de violență împotriva femeilor. Doar da înseamnă da. Sexul fără consimțământ este viol.

  Violul nu trebuie tolerat și nu trebuie să rămână niciodată nepedepsit nicăieri în UE

În plus, dorim ca violența bazată pe gen să fie recunoscută ca o infracțiune a UE, astfel încât oricine abuzează pe baza de gen să se confrunte cu dreptate deplină. Doamna Ursula  Von der Leyen ne-a promis la începutul mandatului său că vom veni cu o propunere, dar ceea ce a prezentat până acum,  se limitează doar la crime motivate de ură și cu siguranță,  nu este suficient, ” transmite Iratxe García, S&D Group leader.

Violența bazată pe gen, violența sexuală și violența domestică sunt cele mai răspândite încălcări ale drepturilor femeilor în Europa.

Aceste încălcări grave ale drepturilor omului sunt infracțiuni care afectează în mod disproporționat femeile.

Una din trei femei a suferit violență fizică sau sexuală de la vârsta de 15 ani. Una din două femei a suferit hărțuire sexuală, iar una din 20 de femei europene a raportat că a fost violată, potrivit unui sondaj realizat în 2014 de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale.

Convenția de la Istanbul este cel mai amplu cadru internațional care abordează în mod cuprinzător violența împotriva femeilor și violența domestică

Prezenta propunere vizează îndeplinirea obiectivelor convenției care intră în sfera de competență a UE prin completarea acquis-ului existent al Uniunii și a legislației naționale a statelor membre în domeniile reglementate prin convenție. Necesitatea unei intervenții apare atât în statele membre care au ratificat Convenția de la Istanbul, cât și în cele care nu au ratificat această convenție.

S-a identificat necesitatea de a acționa în domenii cum ar fi accesul la justiție, inclusiv norme minime privind definițiile și sancțiunile referitoare la anumite infracțiuni, drepturile și protecția victimelor în legătură cu procedurile penale, sprijinul specializat pentru victime, prevenirea unor astfel de forme de violență și consolidarea coordonării și a cooperării strânse la nivelul UE și la nivel național.

Standardele relevante ale UE sunt fragmentate în mai multe instrumente juridice și nu au condus la o monitorizare și o respectare efective.

Deși acțiunile întreprinse la nivel național au fost generate în principal de Convenția de la Istanbul, monitorizarea punerii în aplicare a convenție a evidențiat că persistă lacune. Având în vedere modul în care au evoluat violența împotriva femeilor și violența domestică în ultimele decenii, este puțin probabil ca aceste tipuri de infracțiuni să scadă semnificativ în lipsa unei acțiuni suplimentare din partea UE.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share