Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Vom investi 2,3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini tranziția energetică”

La summitul anual ale ONU privind schimbările climatice, toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vorbesc cu o singură voce, pe baza unei poziții de negociere convenite de miniștrii UE în Consiliu.

La COP28 din Dubai, negociatorul-șef al UE va fi comisarul european pentru climă Wopke Hoekstra.

Pe parcursul conferinței de două săptămâni, negociatorii UE, în frunte cu comisarul Hoekstra, se vor strădui să accelereze acțiunea globală în domeniul schimbărilor climatice privind atenuarea, adaptarea, pierderile și daunele și finanțarea schimbărilor climatice, pentru a construi un viitor mai ecologic, care să nu lase pe nimeni în urmă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, participă la Summit-ul mondial pentru acțiunea climatică de la începutul COP28 pentru a prezenta progresele și ambițiile UE pe toți pilonii Acordului de la Paris.

Vicepreședintele executiv pentru Pactul ecologic european Maroš Šefčovič, comisarul pentru energie Kadri Simson, comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevičius, precum și alți comisari și oficiali europeni vor participa la evenimente,  la nivel înalt pe parcursul Conferinței, reprezentând UE în diferitele politici interconectate. domenii legate de criza climatică…

La Summit-ul mondial pentru acțiunea climatică de la Dubai, președintele Ursula von der Leyen a lansat Angajamentul global privind sursele regenerabile și eficiența energetică împreună cu Președinția COP28 și 118 țări.

Această inițiativă, propusă pentru prima dată de președintele Comisiei la Forumul Economiilor Majore din aprilie, stabilește obiective globale de a tripla capacitatea instalată de energie regenerabilă la cel puțin 11 terawați (TW) și de a dubla rata îmbunătățirii eficienței energetice globale de la aproximativ 2% la o cifră anuală de 4%, până în 2030.

Realizarea acestor obiective,  va sprijini tranziția către un sistem energetic decarbonizat și va ajuta la eliminarea treptată a combustibililor fosili.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Prin acest angajament global, am construit o coaliție largă și puternică de țări angajate în tranziția către energie curată – mari și mici, nord și sud, emitenți mari, națiuni în curs de dezvoltare și state insulare mici. . Suntem uniți de convingerea noastră comună că, pentru a respecta obiectivul de 1,5°C din Acordul de la Paris, trebuie să renunțăm treptat la combustibilii fosili. Facem acest lucru prin accelerarea tranziției către energie curată, prin triplarea surselor regenerabile și dublarea eficienței energetice. În următorii doi ani, vom investi 2,3 miliarde de euro din bugetul UE pentru a sprijini tranziția energetică în vecinătatea noastră și în întreaga lume. Acest angajament și acest sprijin financiar vor crea locuri de muncă verzi și o creștere durabilă prin investiții în tehnologiile viitorului. Și, bineînțeles, va reduce emisiile, care este obiectivul  muncii noastre la COP28.”

La COP 28 a participat și o delegație din România formată din miniștrul Energiei Sebastian Burduja,  activiști de mediu, directori de societăți împlicați în proiecte verzi și bineînțeles președintele Klaus Iohannis.

”Am avut discuții de substanță privind combaterea schimbărilor climatice, la COP28. Au fost teme majore abordate în întâlnirile prilejuite de această Conferință, una dintre ele vizând triplarea capacității instalate de energie nucleară până în 2050, domeniu în care România poate deveni un lider regional, prin finalizarea unităților de la Cernavodă. De asemenea, suntem interesați de construirea în România a reactoarelor modulare mici, proiect despre care am discutat din nou cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, cu care am vorbit, totodată, despre colaborarea dintre statele noastre în dezvoltarea tehnologiilor verzi. O altă sursă de energie pe care țara noastră o poate exploata mai eficient este cea solară și, de aceea, România s-a alăturat astăzi Alianței Solare Internaționale, care ne va ajuta să ne atingem obiectivul de a îmbunătăți semnificativ accesul cetățenilor noștri la energia electrică solară la prețuri accesibile. Măsurile de atenuare a schimbărilor climatice vor avea însă un impact semnificativ asupra unei părți a populației și vrem să prevenim acest lucru printr-un Plan Social pentru Climă prin care să-i ajutăm financiar pe cei care vor fi afectați major de tranziția ecologică spre un nou tip de economie. O întâlnire care m-a bucurat, de asemenea, în cadrul evenimentelor legate de COP28, a fost cea cu reprezentanții European Youth Forum, tineri români, dar și de alte naționalități, cu care am discutat despre importanța educației pentru mediu. Implicarea lor face posibil viitorul verde al planetei noastre” a transmis președintele României.

Alianţa Solară Internaţională (ISA) este formată din 122 de ţări din întreaga lume şi a fost gândită ca o modalitate de promovare, de colaborare şi de ajutorare în vederea dezvoltării şi implementării de tehnologii pentru producţia de energie electrică cu ajutorul soarelui.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că ” semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an și are cel mai mare potențial solar din zona de sud-est a Europei. Studiile realizate au evaluat potențialul tehnic solar al României la nivelul a 19.35 GW (25.80TWh), din care aproximativ 18.05 GW (24.18 TWh) pot constitui o opțiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime. Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR”

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share