Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

” Ziua Porților Deschise” la Sarmizegetusa Regia

Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, Universitatea „Babeș – Bolyai” Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Județean Mureș Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, vă invită să luați parte la Ziua Porților Deschise, în 20 august, între orele 09.00 – 19.00.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate rezultatele cercetării arheologice din campania de cercetare sistematică a anului 2022.
Cercetarea arheologică de la Grădiștea de Munte-Sarmizegetusa Regia continuă în acest an pe terasa a IX-a, unde în 2017 a fost identificat un nou edificiu de cult cu baze de calcar și pe terasa a X-a pentru documentarea căii de acces spre templul mare de andezit. Colectivul de cercetare, sub conducerea căruia se desfășoară cercetările arheologice, este compus din reprezentanti ai Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca, Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara. Cercetările arheologice sunt finanțate de Consiliul Județean Hunedoara și de Ministerul Culturii. Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea Muncelului din județul Hunedoara.  Se vor organiza și  activități interactive, prin care, turiștii  pot descoperi frumusețea acestui monument UNESCO!
”Exploring Dacia” – Sarmizegetusa Regia  este o aplicație de realitate augmentată,  care va prezenta publicului detalii arhitectonice și artefacte dacice specifice sitului arheologic de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia. 
În momentul în care vizitatorii vor îndrepta telefonul sau tableta pe care a fost instalată aplicația spre un monument, aceștia vor putea să acceseze o serie de informații sub formă de text, video, audio și modele 3D. În acest moment se realizează reconstituirea digitală 3D a cinci elemente arhitectonice și scanarea a peste 30 de artefacte reprezentative pentru Sarmizegetusa Regia, care se află fizic la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Replicile virtuale obținute vor fi însoțite de informații și date istorice disponibile oricui prin intermediul aplicației, atât în limba română, cât și engleză.
De asemenea, va fi realizat un website dedicat proiectului, care va permite accesul publicului larg la reproducerile 3D și informațiile de specialitate. Aceste date nu numai ca au rol de prezentare pentru vizitatori, dar capătă și o valoare științifică pentru arheologi, istorici și pentru studenții acestor domenii.
Valoarea totală a proiectului „Exploring Dacia” este de 67.830,00 de lei, din care finanțarea nerambursabilă AFCN este de 61.047,00 de lei, iar contribuția proprie este de 6.783,00 de lei. Proiectul „Exploring Dacia” finanțat prin AFCN se derulează în perioada iulie – noiembrie 2022. Partenerii Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara în proiectul „Exploring Dacia” sunt: Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca și Institutul Național al Patrimoniului.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share