De multe ori, ciorbelor nu li se acorda importanta cuvenita, nici in meniurile restaurantelor, nici in bucataria de acasa. Din acest motiv, am decis sa abordez acest subiect in articolul de fata, prezentandu-ti doua retete de ciorbe gustoase si rapide.
Dar, inainte de a trece la subiectul propriu-zis, te provoc la un joc de imaginatie. Prin intermediul lui te ajut sa redescoperi cat este de important consumul de ciorbe. Iti amintesti cand bunica trata raceala si gripa cu o minunatie de ciorba de legume sau de pui? Se pare ca „antidotul” ideal, „injectia” plina de vitamine, era in acele vremuri o simpla ciorba.
Pe vremea bunicilor, ciorbele erau o mancare esentiala, de baza. Pe langa acest aspect, oamenii simpli ai acelor vremuri considerau ca ciorbele sunt insasi esenta sanatatii.
Raportandu-ne la prezent, putem considera ca exista un sambure de adevar in toata acea teorie. Acesta este intarit de opiniile medicilor si a nutritionistilor, care sustin consumul regulat de ciorbe. La fel ca in trecut, nici acum nu ar trebui sa lasam sa treaca o zi fara sa mancam o ciorba.
1. Ciorba de legume
Satioasa, gustoasa, „incarcata” de o diversitate de legume, ciorba cu acelasi nume este mereu pe lista mea de preferinte in zilele de post. Si nu doar in acele zile, ci oricand vreau sa nu imi incarc prea tare stomacul la masa de pranz. Sau cand sunt in criza de timp si simt nevoia sa mananc o ciorba. Garantez ca aceasta este cea mai simpla ciorba care a fost inventata vreodata!
Obisnuiesc sa prepar cam toate felurile de ciorbe traditionale. Insa, cel mai mult imi place sa ma incalzesc iarna cu o farfurie de ciorba de legume. Orice alta ciorba ar avea, practic, acelasi efect, insa fara sa imi explic motivul, o prefer pe aceasta.
Imi mai place ciorba de legume, pentru ca nu este deloc pretentioasa. Spun asta deoarece de fiecare data cand o pregatesc, pot sa folosesc alte legume. De obicei, cam ce se gaseste prin camara sau prin frigider.
Totusi, am impus o regula, pe care o respect cu strictete. Din ciorba mea de legume niciodata nu vor lipsi: morcovii, ceapa, telina, rosiile si patrunjelul proaspat. In rest, diversitatea de legume care se vor regasi in ciorba, va fi in functie de preferintele de moment.
Cel mai frecvent, ciorba mea de legume contine urmatoarele ingrediente:
- 2 cepe medii
- 2 morcovi
- un sfert de radacina de telina
- 3 cartofi
- 2 ardei rosii
- aproximativ 150 g de fasole verde (sau varza)
- frunze de leustean
- o jumatate de legatura de patrunjel
- 3 – 4 linguri de ulei
- 150 ml pasta de tomate
- sare si piper
- bors (proaspat sau praf) sau otet
Mod de preparare:
Toate legumele folosite se curate, se spala si se taie in cubulete de marimi aproximativ egale.
Intr-o oala incapatoare (eu obisnuiesc sa folosesc o oala de 2,5 litri), se pune uleiul la incins. Cand este suficient de fierbinte, se adauga ceapa, morcovii si telina, peste care se presara sare si se lasa la calit. Cand ceapa s-a inmuiat indeajuns, se adauga ardeiul si se mai calesc toate pentru inca 2 – 4 minute. In tot acest timp, se amesteca frecvent, pentru ca legumele sa nu se prajeasca prea tare.
Peste legumele gata calite, se adauga apa, de preferat calduta, pentru a grabi procesul de fierbere.
Cand incepe sa fiarba, se pot pune cartofii, iar cand acestia sunt fierti pe jumatate, se poate pune si fasolea verde. Daca folosesti varza in loc de fasole verde, aceasta trebuie adaugata deodata cu cartofii.
Dupa ce ciorba mai fierbe cateva minute, se pot pune in ea si rosiile decojite si taiate in cubulete. Din acest moment, ciorba de legume mai are nevoie de aproximativ 10 minute de fierbere. Apoi se potriveste de sare si piper si se poate inacri. De obicei folosesc bors, pe care il adaug abia la final, dar nu inainte de a pune pasta de tomate. Neaparat mai las ciorba sa fiarba inca 5 minute, pentru a se incorpora bine pasta de tomate si borsul.
Cantitatea de bors care este necesara pentru a inacri ciorba de legume, variaza in functie de cantitatea de ciorba. Pentru aproximativ 2 litri de ciorba, este suficienta 1 lingurita de bors praf sau 3 – 4 lingurite de bors proaspat.
Cand ciorba este gata, se presara deasupra patrunjel verde, tocat marunt.
In zilele in care ciorba de legume nu face parte din meniul de post, poate fi servita cu smantana.
2. Ciorba de spanac cu quinoa
Orice gospodina, oricat de priceputa ar fi si oricate preparate ar cunoaste, tot se lasa influentata, la un moment dat, de bucataria internationala.
Acest lucru nu este deloc unul rau. Dimpotriva! Se dovedeste astfel ca diversitatea bucatariei romanesti se imbina foarte bine cu elemente ale bucatariilor internationale.
Despre aceasta imbinare a ingredientelor este si reteta de ciorba cu spanac si quinoa, pe care urmeaza sa ti-o prezint. In bucataria romaneasca au existat dintotdeauna o multime de retete cu spanac, inclusiv retete de ciorbe. Insa, niciodata acesta nu a fost combinat cu quinoa, mai ales intr-o ciorba.
Dar, pentru orice exista un inceput. Nu-i asa? 🙂
Iata de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregati o ciorba de spanac cu quinoa.
- 400 g spanac proaspat
- 3 linguri quinoa
- 2 morcovi
- 1 ceapa mare
- 2 linguri de ulei
- 1 ardei rosu
- 150 ml pasta de rosii
- sare si piper
- patrunjel verde
Mod de preparare:
Legumele se spala, se curata si se taie in cubulete.
Uleiul se pune la incins intr-o oala, apoi se adauga morcovul si ceapa. Peste ele se presara sare si se lasa la calit cateva minute. Apoi, cand ceapa si-a schimbat culoarea, devenind transparenta, se poate adauga apa. Pentru oala pe care obisnuiesc sa o folosesc, adaug aproximativ 1,5 litri de apa.
In timp ce primele ingrediente ale ciorbei incep sa fiarba, poti spala si scurge semintele de quinoa. Acestea urmeaza sa fie puse in oala, impreuna cu ardeiul. Se mai lasa la fiert inca 10 – 15 minute, timp in care spanacul se spala si se taie in fasii.
Este momentul ca ciorba sa fie potrivita de sare si piper si sa se adauge spanacul. Din momentul in care spanacul a fost pus in ciorba, aceasta mai necesita inca cel mult 10 minute de fierbere.
La final, se adauga pasta de rosii si se amesteca pentru a se omogeniza bine cu intregul continut al ciorbei. Apoi se presara patrunjel verde, tocat marunt si ciorba de spanac cu quinoa este gata.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
Pandemia trenuleț – momentul când bogații se îmbogățesc
Mark Zuckemberg reduce semnificativ cenzura după ce a închis gura întregii lumi
Dictatura vine din vest din păcate, deși iubim vestul, deși ne place democrația lor. Ne-au folosit resursele țării și pe noi pe post de sclavi.
LIFE STYLE
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
Masajul Prostatic și Beneficiile Sale Pentru Sănătatea Bărbaților
DESTINATII
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Top 5 motive să alegi Maldivele ca destinație de vacanță la mare pe timpul iernii
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Protest AUR. Dâmbovițenii cer sfârșitul regimului ilegitim și dictatorial PSD-PNL-UDMR
„Singuri, putem merge mai repede, dar împreună, putem merge mai departe”
Inculpaţii sunt prezumaţi nevinovaţi până la probarea vinovăţiei în instanţele judecătoreşti române competente