Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pot să spun că suntem unici în lume  în ceea ce privește această comoară inestimabilă, pentru că încă se perpetuează de la neam, la neam, dându-ne o identitate aparte în cadrul Uniunii Europene.

Deși când spunem tradiții ne gândim la lucruri ce se făceau odinioară, sunt locuri în România unde se păstrează încă vii tradițiile, meșteșugurile, folclorul, portul românesc și toate obiceiurile ce erau atât de obișnuite traiului zilnic și, care,  astăzi trebuie considerate adevărate comori ale istoriei noastre. Iar atunci când există oameni devotați păstrării acestor tradiții și obiceiuri, putem să spunem că suntem, încă, un popor salvat.

Am răspuns invitației de a participa la acest eveniment ” tezaurului uman viu” Băcița Mărioara Băbu, care ea, însăși, este un ambasador al zonei.

Urmașii lui Moș Novac au organizat în weekendul care s-a încheiat cea de-a 57 a ediție a festivalului ” Urcatul oilor la munte”, o tradiție care dăinuie de peste 500 de ani, pe aceste meleaguri. Evenimentele au început în pădurea Hirisești încă de sâmbătă, unde formații de tineri copii pregătiți de profesorii locului, dar și invitații,  le-au oferit spectatorilor prezenți jiene și alte melodii populare.

Comercianți veniți din toate colțurile țării, au întreținut atmosfera, în bîlciul din pădure puteai cumpăra fel și fel de produse utile pentru o gospodărie.

Duminică, în fața primăriei au evoluat peste 20 de ansambluri, din mai multe zone ale țării, invitații speciali fiind membrii Ansamblul profesionist ”Doina Gorjului”.

Fiind campanie electorală, nici politicienii nu au ratat un astfel de eveniment. Declarațiile politice s-au dat în privat, fiecare formațiune politică, după interes, pentru a capta atenția electoratului. Singurii care au vorbit publicului participant au fost gazdele,  primarul și directorul Casei de Cultură din Novaci.

”Doresc să vă adresez cele mai sincere mulțumiri pentru implicarea și prezența dumneavoastră la festivalul “Urcatul Oilor la munte”. Grație eforturilor susținute ale organizatorilor și entuziasmului participanților, acest eveniment a fost un adevărat succes, creând momente memorabile și îmbogățind tradiția locală” a transmis Dumitru Leuștean primarul orașului Novaci.

” Avem obiceiul cu tocanul, avem transhumanța și ruta care trece prin munți, dar ne dorim să avem și un festival de obieceiuri păstorești,pe care să-l organizăm sus, la munte.

 

Prezența numeroasă și primirea călduroasă a publicului, demonstrează că folclorul reprezintă acea oază de liniște și frumusețe, care a fost refugiul sufletesc al tuturor popoarelor, de sute de ani. Îmbrăcați în straie populare, cântând si dansând, populațiile din Balcani  au trecut peste anii de cumpană din viața comunitătilor în care au trăit, reusind să-și păstreze ființa națională.

Mulțumim prietenilor sărbi, macedoneni și bulgari pentru prezență! La Novaci a fost o imagine a sud estului Europei, reunită prin folclor și a mai multor naționalități,  care conviețuiesc frumos în spațiul geo-politic numit ROMÂNIA„ a conchis  și directorul artistic al festivalului, prof. Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură din Novaci.

Novaciul  este o zona turistică extrem de valoroasă, în care se remarca cel mai bine valorile etnofolclorice și potentialul montan. Piata turismului etnofolcloric din zona Novaci, este una cu tendințe de creștere, mai ales că acolo, este și Rânca.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share