Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

România are cea mai mare creștere economică din U.E

România are cea mai mare creștere economică din U.E 

România a avut a doua cea mai mare creştere economică trimestrială din Uniunea Europeană în trimestrul III din 2018. Acest lucru a fost subliniat de premierul Viorica Dăncilă în declarațiile de presă, după ședința de guvern de ieri. 

”În primele 9 luni ale acestui an, s-a înregistrat în România un PIB suplimentar în valoare de 64 miliarde lei, faţă de 62,8 miliarde lei, în aceeaşi perioadă a anului 2017, şi doar 36,1 miliarde lei în primele 9 luni din anul 2016. Mai mult de jumătate din creşterea economică înregistrată în trimestrul III al acestui an provine din industrie şi agricultură, ceea ce denotă o creştere sustenabilă. Dacă avem în vedere că exporturile s-au majorat cu 10% în ultimele luni, putem spune că economia românească îşi îmbunătăţeşte şi competitivitatea, câştigând noi pieţe externe. Şi pentru că unii analişti şi oameni politici susţin că inflaţia creşte şi că acest lucru afectează populaţia, tot Institutul Naţional de Statistică le-a arătat de curând că, în luna noiembrie, preţurile au fost mai mici decât în luna octombrie. Ca urmare, inflaţia anuală a ajuns la 3,43% faţă de 4,25% în luna octombrie 2018 şi 5,03% în luna septembrie 2018” a declarat primul ministru.

România – alte două zile libere pentru bugetari

Avem și o  o veste bună pentru angajaţii din sistemul bugetar. Se vor bucura de încă două zile libere în preajma Crăciunului şi a Anului Nou, respectiv 24 şi 31 decembrie. Sperăm  ca tot mai mulţi români să aibă linişte şi tihnă de aceste sarbători împreună cu familiile. ”Am discutat cu colegii mei, miniştrii muncii, sănătăţii, ministrul afacerilor interne, împreună vom lua măsurile necesare pentru ca plata pensiilor să se încheie înainte de sărbători, iar serviciile de sănătate şi, bineînţeles, siguranţa populaţiei, să fie asigurate cu prioritate, astfel încât românii să se poată bucura de această perioadă mai liniştită de Crăciun şi de Anul Nou” a spus în plenul ședintei Viorica Dăncilă.

România – măsuri noi pentru persoanele cu afecțiuni cronice

În şedinţa de guvern au fost aprobate și unele măsuri pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale destinate persoanelor cu afecţiuni cronice aflate sub supraveghere în centrele medico-sociale, precum şi pentru asigurarea continuităţii în acordarea serviciilor de sănătate pentru unele categorii de persoane. Se vor  majora fondurile necesare funcţionării unităţilor de asistenţă medico-socială cu aproximativ 50%, ca urmare a creşterii drepturilor salariale ale personalului încadrat, cât şi a majorării cheltuielilor cu medicamentele şi materialele sanitare. Deci, această creştere va fi de la 40.872 lei/ pat/an, la 59.677 de lei/pat/an. Majoritatea unităţilor de asistenţă medico-socială funcţionează în subordinea consiliilor locale comunale, care nu dispun de venituri proprii necesare, pentru a asigura finanţarea suplimentară a unităţilor de asistenţă medico-sociale. Unităţile de asistenţă medico-sociale sunt organizate şi funcţionează ca o structură intermediară între unităţile sanitare şi unităţile de asistenţă socială. Beneficiarii serviciilor acordate în unităţile de asistenţă medico-socială sunt persoane cu afecţiuni cronice, care necesită permanent sau temporar supraveghere, asistare, îngrijire, tratament şi, care, din motive de natură economică, fizică, psihică sau socială, nu au posibilitatea să-şi asigure nevoile sociale, să-şi dezvolte propriile capacităţi şi competenţe pentru integrare socială. La nivel naţional sunt 68 de unităţi de asistenţă medico-socială, cu aproximativ 3.300 de paturi.

Pentru a asigura continuitate în acordarea serviciilor de sănătate pentru persoanele fizice care obţin venituri, altele decât cele din salarii,se va  completa legislaţia. Astfel, îşi vor păstra calitatea de asigurat şi dreptul la pachetul de bază până la data de 15 martie 2019, atunci când se depun noile declaraţii privind obligaţiile de plată, persoanele care obţin venituri din pensii, din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţile agricole, silvicultură şi piscicultură, din drepturi de proprietate intelecutală, din activităţi independente în baza contractelor de activitate sportivă, din arendă, din asocieri cu persoane juridice, contribuabili.  Totodată, actul normativ care a fost aprobat în  şedinţa de guvern,  introduce o măsură tranzitorie pentru anul 2019.

Mai exact: unităţile sanitare din ambulatoriu, neacreditate, dar aflate în proces de acreditare, vor putea furniza servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin încheierea de contracte de furnizare, de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate. Măsura este luată pentru a se asigura continuitatea – aşa cum am specificat iniţial – avem nevoie de o continuitate a acordării serviciilor medicale în ambulatoriu şi pentru a nu crea disfuncţionalităţi în întregul sistem de asigurări sociale de sănătate.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share