Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

În stațiunea Straja, salvamontiștii au adus apa de la șapte izvoare, iar, la miezul zilei, părintele stareț Dimitrie  Ivașco, a sfințit AGHIASMA MARE. Chiar dacă nu a fost zăpadă, tradiția s-a păstrat.

Zeci de credincioși,  dar și turiști au fost prezenți la sluba de BOBOTEAZĂ, în micul Schit din stațiunea montană hunedoreană, Straja.

”Aghiasma, apa sfinţită  prin slujba bisericească, se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletesti, a promovării şi a sfinţirii vietii. La Botezul Domnului, se face aghiasma mare; aceasta se ia înainte de anaforă și se dă şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie. Fiind folosită numai în cantităţi mici, o sticlă de aghiasma mare este suficientă pentru un an de zile, ea fiind folosită mai rar,  decât cea mică. După tradiție, vom gusta de opt ori din această apă sfințită; cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Aghiasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Aghiasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală. După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Aghiasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie” ne-a declarat părintele stareț, Dimitrie Ivașco.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share