Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Acord internațional privind cercetarea în biotehnologii și medicină veterinară Protejarea sectorului agricol face parte din noul parteneriat

Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara (USVT) România a încheiat recent un acord de colaborare cu Laboratorul Național de Virusologie (LNV) al Universității din Pécs (UP) Ungaria, parteneriat care vizează managementul modern al provocărilor legate de domeniile de cercetare din medicina veterinară și biotehnologie.

Cele două instituții își propun să ofere soluții care pot crește eficacitatea vaccinurilor, disponibile în prezent pe piață, vaccinuri destinate prevenirii unor boli la animale, și își propun să valorifice în comun potențialul de cercetare al resursei umane și să găsească soluții care să ducă la valorificarea resurselor locale din domeniile de competențe ale instituțiilor implicate, privind eficientizarea economică a pieței agro-alimentare și a produselor de uz veterinar.

Primii pași ai colaborării au fost deja efectuați și au constat în cercetarea în comun a virusului care produce boala Carré la canide, precum și evaluarea eficacității vaccinurilor comerciale disponibile, în prezent, pe piața produselor de uz veterinar. Rezultatele cercetărilor, deja întreprinse, pot contribui la îmbunătățirea performanțelor imunologice ale produselor vaccinale.

În această primă colaborare, specialiștii celor două Universități au utilizat capacitățile tehnice privind investigarea genomicii virale, dezvoltată la Laboratorul Național de Virusologie, pentru a cartagrafia stocul genetic al tulpinilor de virus, izolate din cazuri clinice de boală Carré. Prin dezvoltarea colaborării, cercetările dintre cele două instituții se vor îndrepta spre alte boli exotice, transfrontaliere ale animalelor, care apar la granițele de est și de sud ale Uniunii Europene. Exemplele includ boli virale care afectează rumegătoarelor, ca de exemplu dermatita nodulară virală, dar și diferite virusuri transmise de căpușe și țânțari. Lupta comună împotriva bolilor infecțioase poate promova măsurile Uniunii Europene de control al bolilor, prevenind astfel efecte economice grave asupra efectivelor de animale.

Acordul de colaborare vizează, de asemenea, protejarea sectorului agricol. Cooperarea se încadrează în strategia regională comună a USVT, a LNV și UP privind Bazinul Carpatic și regiunea Balcanilor, conectarea eficientă a resurselor regionale și crearea unui spațiu comun de cunoaștere, cercetare și inovare. Scopul cooperării este și acela de valorificare regională a infrastructurii LNV, pentru a realiza o mai bună pregătire pentru prevenirea unor epidemii în întreaga regiune.

Acordul de parteneriat a fost semnat în data de 27 iunie în prezența unor personalități din top managementul instituțiilor cosemnatare, mai precis a rectorilor celor două universități: Prof. Dr. Cosmin Alin Popescu – rectorul USVT Romania, Prof. Dr. Attila Miseta – rectorul UP Ungaria, precum și Dr. Habil. Gábor Kemenesi – directorul LNV din UP Ungaria.

Din delegația română, din cadrul USVT au făcut parte: Conf. Dr. Kálmán Imre – prorector cercetare, inovare și transfer tehnologic, Prof. Dr. Sorin Stanciu – prorector relații internaționale, Prof. Dr. Viorel Herman – președintele Senatului Universitar, Șef lucrări Dr. Janos Degi– prodecan cu studenții la Facultatea de Medicină Veterinară.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share