Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Actori adevărați, figuranți și sufleuri în sistemul de învățământ românesc

Ca urmare a articolului https://oficialmedia.com/expertii-ne-conduc-step-by-step-spre-haos-in-educatie/, am primit pe adresa redacției un mesaj neașteptat, dar nu surprinzător.

Una din problemele atinse în articol era solicitarea părinților de a nu se permită accesul în școală a profesorilor nevaccinați. În fiecare intervenție a sa, ministrul a specificat că afirmația dumnealui este un răspuns la sugestia FNAP-IP și CNE.

Sunt FNAP-IP și CNE reprezentative pentru părinții și elevii din România?

Mi-am exprimat de mult rezervele privind reprezentativitatea acestor două organisme și nu m-am înșelat.
Prima reacție împotriva afirmațiilor ministrului a venit din partea Alianței Părinților din România. Aceasta a trimis ministrului, citez:
„Nicio categorie socială nu are dreptul, din punct de vedere moral sau juridic, să exercite asupra altei categorii sociale presiuni de natură să limiteze acesteia dreptul la muncă sau liberă decizie privind sănătatea personală. “
Rapid au apărut reacții ale FNAP-IP, cum că și această ar fi luat poziție în aceeași notă. O fi luat, dar în spațiul public nu au apărut.
În schimb au apărut în spațiul public tot mai multe luări de poziție vizavi de dreptul FNAP-IP de a vorbi în numele părinților din România.
Pe adresa redacției au venit mesaje care contestă acest drept al FNAP-IP.

FNAP-IP contestat chiar de către părinți

Unul din mesaje este foarte vehement și argumentat, inclusiv cu print screen-uri. A. B. spune în mesaj, citez:
“Bună ziua,
Doresc să semnalez faptul că părinții și elevii din România nu beneficiază de o corectă și transparentă reprezentare la nivelul Comisiei de Dialog Social. Mai mult este vorba de un monopol al unor organizații care nu ne reprezintă, ci doar mimează acest lucru, in final servind politicului, la ora actuală ministrului Cîmpeanu.”

Cum manipulează FNAP-IP sondajele…

„Astfel:
1. FNAP a desfășurat un sondaj legat de mai multe probleme de interes național. Chestionarul a
putut fi completat de oricine de oricâte ori dorește. După nenumăratele sesizări, au modificat și se putea răspunde doar pe baza autentificării cu un cont. Așa cum este normal. Acest lucru s-a întâmplat după 35.000 de răspunsuri, adică jumătate din cei care au răspuns. Domnul Iulian Cristache nu a avut nicio problemă cu acest aspect, se adresează urât părinților, îi blochează și ia totul în glumă. În același timp, vă semnalez faptul că sondajul a avut o serie de erori metodologice, care fac rezultatul cel puțin discutabil. Tot ceea ce semnalez se poate observa din pozele și video-ul atașat.”
Nu este un atac la persoană, ci, pur și simplu, revolta unui părinte.
Print screen-urile oferite vorbesc de la sine. Nu este vorba în cele din urmă de acest gen de sondaje de pe Facebook. Este de la sine înțeles că nu au relevanță de vreme ce poate vota orice și de câte ori vrea. Este bine cunoscut că pe Facebook sunt numeroase conturi false.

Ce normă trebuie să îndeplinească domnul Cristache?

Cum poți ca ministru să te bazezi pe cineva care spune, citez: “Luați-vă și un calculator și vedeți cât puteți influenta. Spor la vot!” și ” Băgați… Ce mă bucur! Uite așa îmi îndeplinesc norma. “
Print screen-urile, dar și video-ul vorbesc de la sine.
Mie mi se pare periculos faptul că ministerul ia de bune aceste sondaje. Îmi este greu să cred că nu are un consilier care urmărește aceste grupuri și nu știe despre ce este vorba. Nu se poate ca în calitate de ministru al educației să ai că partener în Comisia de dialog social un părinte care spune despre alți părinți “Maestre când am făcut idioți părinții care ar putea vota astfel încât să influențeze sondajul inițiat de Fed, mi.au sărit în cap unii părinți.”
Să te folosești de astfel de oameni pentru a-i întoarce pe profesori împotriva părinților și pe părinți împotriva profesorilor mi se pare de neiertat.
Domnule ministru din acest conflict , artificial creat marii perdanți sunt copiii. Vă asumați răspunderea pentru acest fapt? Acesta este omul pe care îl invitați la discuții esențiale pentru școala românească?  Nu cred că nu aveți un consilier care să urmărească activitatea pe grupurile de părinți și profesori. Și, de fapt, de când este Facebook barometrul care măsoară societatea și nevoile ei? De când este Facebook-ul plin de conturi false dirijorul care dă tonul școlii românești?

În ce măsură CNE reprezintă elevii din România?

Al doilea aspect semnalat de către același părinte se referă la CNE, despre a cărui reprezentativitate am vorbit de nenumărate ori.
Citez:
“2. Asociația elevilor din Constanța a înaintat un apel în numele elevilor din România cerând extinderea anului școlar. Asociația nu este în legalitate, plus că nu a respectat procedura. A încălcat Legea 544/2001, act normativ ce reglementează și susține consultarea publica a informațiilor de interes general pentru societate și accesul către informațiile de interes și încă o serie de alte proceduri. Nu a existat nici o consultare la nivel național cu elevii, plus că multe școli nu sunt cuprinse în astfel de asociații de elevi.” Demersul elevilor in instanță a fost respins.
M-am mirat întotdeauna de promptitudinea cu care Consiliul elevilor Constanța reacționează la propunerile venite de la minister sau ONG-uri. Nici nu apare bine o idee că acest consiliul a și venit cu soluții sau cu atacuri agresive. Ținta lor, fără nicio excepție, profesorii. Așa și acum cu ideea acestei evaluări-feedback despre care se vorbește în spațiul public. Imediat au și venit cu un chestionar extraordinar de punctual și precis. Este conceput cu mare precizie, în termeni de specialitate utilizați foarte-foarte corect. Îmi este greu să cred că niște adolescenți oricât de inteligenți, de spirituali înțeleg acești termeni. Cum să fie un profesor cu studii, grade didactice, cursuri peste cursuri, evaluat din punct de vedere profesional de către un elev care nu știe ce însemnă particularități de vârstă, principii didactice? Feedback-ul lui poate fi referitor la relația pe care o are cu profesorul, la starea lui emoțională la diferite ore. Acestea însă nu depind numai de profesor.

Cine pe cine manipulează și de ce?

De fapt, problema nu este că aceste organizații fac ceea ce fac, ci faptul ca ministrul educației le ia de bune. avem de-a face cu o manipulare extrem de periculoasă.  Dezbinarea dintre partenerii din educație, profesori-elevi-părinți, servește în mod sigur cuiva. Oare cine sunt beneficiarii și care sunt interesele?

Să fie oare acele ONG-uri furnizoare de cursuri de formare pe care le promovează FNAP-IP?  Sau poate miza sunt niște funcții prin minister?

Este timpul ca atât profesorii, cât și părinții și elevii să își aleagă acei reprezentanți care să fie în stare să se așeze la masa dialogului real, bazat pe încredere și respect. Dar asta se poate doar dacă ministrul are demnitatea și curajul de a schimba lucrurile.

Așa da! Așa nu!

Văd în spațiul public zeci de păreri despre sistemul pe care ar trebui să îl adopte România. Unii se închină la Finlanda, alții de Suedia, alții la Marea Britanie, alții la Irlanda, nu mai vorbim de Germania. Dar n-ați vrea să ne închinăm la România?  Când o să înțelegem că fiecare popor, fiecare națiune este unică? Ce-ar fi să vă uitați la Polonia? Au făcut exact ceea ce au știut că se potrivește nației lor, cu demnitate și respect pentru identitatea națională.

Eu nu vreau să fac mindfulness  cu copiii, nici sisu. Școala românească trebuie să își găsească propriul drum,  pe care să se poată păși cu siguranță și cu perspectivă. Dar acest drum nu poate fi configurat decât de oamenii care au ținut acest sistem în viață și care au fost în stare să se adapteze mai repede decât oricare alții aflați în aceiași situație.

În concluzie, domnule ministru, chemați profesorii de la catedră și încurajați-i să schimbe școala. Jucați piesa cu actori adevărați, valoroși și de talent, nu cu sufleuri și figuranți.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share