Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Adrian Țuțuianu: ”Hotărârea de excludere a fost luată cu încălcarea statutului PSD”

În prima conferință de presă de după excluderea din partid, ex-Președintele Organizației PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, face mai multe declarații legate de ultima perioadă și își întemeiază contestația pe faptul că ”hotărârea de excludere a fost luată cu încălcarea statutului PSD”.

Adrian Țuțuianu, 16 noiembrie, 2018

”În primul rând pentru că mă aflu într o situație personală  dificilă, excluderea din Partidul Social Democrat înseamnă punerea în paranteze a 20 ani de muncă în acest partid și în viața politică  dâmbovițeană, 20 de ani la care nu am de gând să renunț foarte ușor. De aceea vreau să vă informez mai întâi de toate, că deși suntem la 11-12 zile de la data aplicării sancțiunii,  nici până astăzi hotărârea Comitetului Executiv Național  nu mi-a fost comunicată nici mie, nici organizației județene. De asemenea nu a fost comunicată nici hotărârea privind desemnarea unui președinte interimar al organizației județene.

A doua chestiune -dat fiind refuzul de a comunica aceste hotărâri- am decis și am promovat ieri contestația împotriva hotărârii așa cum ea este cunoscută din spațiul public, urmând ca eventuale adăugiri să le aduc la această contestație dacă cineva va binevoi vreodată să mi-o comunice.

In al treilea rând vreau să vă informez că tot ieri am înregistrat la Tribunalul Dâmbovița o cerere de suspendare a executării hotărârii Comitetului Executiv Național al PSD, din 05.11.2018, hotărâre prin care s-a dispus excluderea subsemnatului din PSD. Am cerut pe cale de ordonanță președințială suspendarea acestei hotărâri până la pronunțarea unei hotărâri definitive în dosarul de fond  care are ca  obiect cererea de anulare a hotărârii Comitetului Executiv  Național al PSD din data de 05/11/2018.

Pentru a lămuri de la început  și a pune capăt zvonisticii specifice din județ, promovată intens de unii și de alții, vreau să vă spun câteva chestiuni de principiu. Am fost, sunt și voi fi un om de centru-stânga. Am să uzez de toate mijloacele statutare și legale pentru a reveni în PSD. Nu am negociat , nu negociez și nu intenționez să negociez pentru trecerea la vreun  partid politic. Nici la Pro Romania, nici la ALDE, nici la PNL, nici la UDMR, nici la Partida Romilor. Voi rămâne senator independent până când voi epuiza toate căile de atac statutare și legale care mi-ar permite o reîntoarcere la PSD. Toată această zvonistică privind trecerea mea la un alt partid este dirijată și aruncată pe piața politică dâmbovițeană de camarila care însoțește astăzi pe doamna Rovana Plumb și pe securistul Oprea, în ideea de a bulversa și mai mult lucrurile în PSD și în Organizația Județeană Dâmbovița. Și ultima subliniere pe care o fac,  este grav că o organizație care a avut rezultate excelente, este astăzi distrusă  din ambițiile unor oameni care nu mai au capacitatea să discearnă între critica fundamentată a modului în care este condus partidul și se derulează guvernarea și, ceea ce ar însemna o acțiune ostilă partidului. Ceea ce am făcut eu se încadrează perfect în limitele statutare și ca atare nu cred că este normal ca la 30 de ani de la Revoluție cineva să fie exclus dintr un partid pe motiv de delict  de opinie.

Adrian Țuțuianu: ”Hotărârea de excludere a fost luată cu încălcarea statutului PSD”

O a doua chestiune; care ar fi motivele pe care mi-am întemeiat  și contestația și cererea, fără a intra în foarte multe amănunte, în primul rând vreau să vă semnalez  faptul că hotărârea de excludere a fost luată cu încălcarea statutului PSD si aici am să vă precizez că art 44 aliniatul 4 din statut prevede că organele de conducere ale partidului de la toate nivelurile sunt alese prin vot secret și alegerea membrilor conducerii partidului politic, dacă ținem cont de actul juridic este evident că și excluderea din partid trebuie făcută tot printr-un vot secret. In cazul meu nu a existat un vot secret cum dealtfel nu a existat nici în cazul domnului secretar  general Marian Neacșu Vă mai semnalez și faptul că  am fost ales de conferința județeană extraordinară a PSD, am avut peste 900 de delegați prezenți prin vot secret, am fost ales vicepreședinte național al partidului prin votul delegațiilor din regiunea de dezvoltare Sud Muntenia prin vot secret și am fost dat afară prin vot deschis de 53 de persoane care astăzi reprezintă conducerea PSD, în organismul numit Comitetul Executiv. O a doua chestiune care cred că trebuie avută în vedere, nu a existat nici o solicitare sau o intenție a Organizației Județene  Dâmbovița către organul ierarhic superior legat de o excludere a mea din partid. Ori Organizațiile PSD de la toate nivelurile au autonomie în organizarea si desfășurarea activității politice. In al treilea rând a fost incălcat dreptul la apărare, excluderea din partid este sancțiune, dreptul la apărare poate fi exercitat corespunzător atunci când pe ordinea de zi a sedintei Comitetului Executiv există o asemenea propunere. Nici în ceea ce mă privește, nici în ceea ce îl privește pe domnul Marian Neacșu nu a existat un asemenea punct înscris pe ordinea de zi. De asemenea, hotărârea de excludere nu este motivată -există un articol 142, punctul 2 din statut, care spune că Comitetul Executiv hotărăște în situații exceptionale cu 2/3 din votul membrilor săi sancționarea cu excluderea din partid al oricărui membru pentru incălcări grave ale statutului sau pentru prejudicii majore aduse  PSD. Prin ceea ce am făcut eu, nu cred că mă situez pe terenul acestui text care între noi fie spus și asta vom vedea în instanță, este nul absolut …este un text introdus la congresul din martie de către Dragnea, care urmărește prin asemenea mijloace sa elimine orice opoziție din partid.

De asemenea nu sunt îndeplinite nici celelalte condiții prin raportare la statut  de excludere, și am  să vă aduc în atenție doar câteva articole din statut, spre exemplu art 29 aliniatul 1, vorbește de posibilitatea pe care o au membrii PSD să își exprime liber opiniile cu privire la opțiunile politice ale partidului ceea ce am făcut eu la activitatea organelor de conducere al acestuia și a reprezentanților partidului în organele autorităților publice. Ce am facut eu, am discutat despre conducerea discreționară a partidului și despre prestația proastă a unor membrii ai guvernului. De asemenea se încalcă și dispozițiile art 30 aliniat 1 din constituție care spune citez, libertatea de exprimare a gândurilor, opiniilor sau credințelor și libertatea de orice fel prin viu grai, prin scris, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public sunt inviolabile. De asemenea, art.  7 din statut spune că dreptul la liberă exprimare în partid contribuie la exercitarea voinței politice a cetățenilor …garantată de constituție. PSD este un partid deschis, spune art 8, promovează competiția  internă, promovează și susține statul de drept  și democratic, social etc.  Pentru toate  aceste considerente și altele voi merge pe calea prevăzută de legea partidelor politice și voi încerca să redevin membru al PSD. Știu că procesul va dura, că vor fi probabil luni de zile, poate un an, un an și jumătate, dar cred că timpul este de partea mea. Mai sunt doi ani de mandat, din acest mandat de senator, suficient pentru a ne clarifica cu privire la acest subiect, și vă semnalez și faptul că există enorm de multe evenimente  și interne și externe  care vor influența ceea ce se va întâmpla cu PSD în următoarea perioadă. Gândiți-vă că numai anul viitor în luna mai și în luna noiembrie vom avea două competiții electorale extrem de importante.  Un al doilea subiect pe care vreau să îl aduc în atenție este legat  de Mecanismul de Cooperare și Verificare, celebrul  MCV, și de declarația privind respectarea statului de drept în România. Nu m-am dezis și nu mă dezic  din ceea ce am exprimat  de-a lungul vremii la nivel de principiu, dar și concret pe fiecare situație în parte…”

Conferința de presă poate fi urmărită integral aici!

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share