Colaborarea de mai mulți ani în domeniul protecției refugiaților și solicitanților de azil în România dintre Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, continuă și în anul 2024. Parteneriatul solid susține proiectul „Servicii asistență pentru refugiații din Centrul de Tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest”, finanțat de UNHCR și implementat de echipa AIDRom care, pe întreg parcursul anului 2024, adresează nevoile refugiaților printr-o abordare triplă.
Astfel, prin prima axă de răspuns, echipa AIDRom acționează pentru a asigura accesul la adăpost și servicii de bază refugiaților evacuați în vederea relocării într-o țară și găzduiți temporar, în tranzit, la Centrul de Tranzit de Urgență (CTU). Cea de a doua direcție a proiectului facilitează accesul la informații și oferă consiliere juridică și îndrumare pentru servicii sociale pentru refugiații ucraineni stabiliți în Timișoara, Arad și Oradea strămutați în partea de vest a României (Timișoara, Arad și Oradea).
Proiectul are și o componentă distinctivă în peisajul susținerii refugiaților vulnerabili din țara noastră, prin care se acordă ajutor financiar de urgență pentru refugiați din Ucraina sau din alte țări, indiferent de zona de unde se află. Aceștia pot avea rapid la articolele de primă necesitate și alte nevoi urgente. Refugiații incluși în această componentă a proiectului vor fi preluați de la centrele multifuncționale AIDRom, centrele regionale ale UNHCR pentru refugiați dedicate victimelor ucrainene ale războiului și de la alte ONG-uri implicate în asistența refugiaților ucraineni.
„Conceput pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile, care sunt nevoite să fugă din calea conflictelor din țările lor, proiectul derulat în parteneriat cu UNHCR are trei axe prin care echipa AIDRom este „aici să ajute” și să asigure un răspuns eficient la complexitatea nevoilor refugiaților. Pentru a putea oferi suportul necesar celor aproximativ 1.400 de oameni evacuați sau strămutați din calea conflictelor armate vom colabora îndeaproape cu colegi din UNHCR din Centrul de Tranzit de Urgență (CTU) din Timișoara, cu parteneri și instituții publice locale. În plus, sperăm ca în efortul nostru de a ajuta persoanele foarte vulnerabile să ni se alăture toți reprezentanții societății civile care identifică persoane foarte vulnerabile pe care le putem ajuta și care pot fi îndreptate către noi.”, a declarat doamna Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDROM.
Cu un accent special pe persoanele refugiate cu nevoi specifice, echipa AIDRom va asigura, prin proiectul finanțat de UNHCR, accesul la asistență și servicii de bază, la adăposturi sigure și condiții de trai demne, precum și acces la asistență medicală și sprijin psiho-social.
Activitățile de asistență a refugiaților din Ucraina se vor desfășura la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara, la Asociația Filantropia Oradea și la Direcția de Asistență Socială Arad. Totodată, AIDRom își propune să implice instituțiile și autoritățile publice locale și centrale cu responsabilități în domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii, Direcțiile pentru Protecția Copilului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și alte instituții relevante.
De la declanșarea războiului din Ucraina, țara noastră a fost tranzitată de aproximativ 7,3 milioane de ucraineni[1], majoritatea femei și copii, dintre care peste 144.3 mii[2] s-au stabilit temporar în țara noastră.
În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară, un sistem de urgență al UE utilizat în circumstanțe excepționale în contextul unui aflux masiv pentru acordarea de protecție imediată și colectivă persoanelor strămutate și pentru reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil ale țărilor UE.
[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/peste-7-milioane-de-ucraineni-au-intrat-in-romania-de-la-inceputul-invaziei-ruse-2682633
[2] https://www.consilium.europa.eu/ro/infographics/ukraine-refugees-eu/
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Ploiești transmite un mesaj important
Guvernul slovac anchetează oamenii de știință și vaccinurile covid: „Șarlatani și escroci”
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Fosta ministră a Apelor, Doina Pană: Situația despre care vorbește Victor Ponta nu a existat
Victor Ponta acuzat de înaltă trădare. Marcel Ciolacu îi cere să se retragă din cursa pentru prezidențiale
Jurnalistul Ion Cristoiu a fost suspendat de pe TikTok. ”Libertatea de exprimare nu mai este una din valorile Europei
LIFE STYLE
Constanța devine, pe 17 mai, locul unde familiile aleargă împreună pentru o cauză nobilă
Deputat Aurelian Cotinescu: Construcția unei lumi mai bune începe cu gesturi simple, făcute împreună
TOP 6 domenii în care merită să investești în 2025
Ce ne aduce Luna plină din Balanță, 13 aprilie 2025
Sfaturi pentru o minte sănătoasă
SPIRITUALITATE
SFÂNTA LUMINĂ IESE DIN MORMÂNT în SÂMBĂTA MARE
Trezirea Conștiinței este un proces distructiv și nu este pentru toată lumea
O dată la jumătate de secol ni se arată destinul ca să putem străluci
Consumerismul este principalul obicei prost al omului. “Toate bolile încep în intestine”
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Beneficiile spirulinei pentru un stil de viață sănătos
O nouă activitate în cadrul CAMPANIEI VIAȚĂ PENTRU MAREA FAMILIE DE PACIENȚI A AVUT LOC LA LUPENI
Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate în România
Cereri de sesizare penală depuse împotriva lui Fauci și a unor oficiali de top în șapte state
Cum putem supraviețui ani întregi dacă vom consuma doar curmale și apă
Cele mai frecvente greșeli în demachierea pielii sensibile și cum să le eviți
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Incendiu la o casă din Viforâta. Pompierii au găsit o persoană decedată
Accident grav pe DJ 711 în localitatea Pitaru. Un bărbat și-a pierdut viața după ce a intrat cu mașina într-un copac
Seri de duminică cu parfum de vinil la Deva