Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

AIDRom în parteneriat cu UNHCR, asistă peste 1400 de refugiați din vestul României

Colaborarea de mai mulți ani în domeniul protecției refugiaților și solicitanților de azil în România dintre Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, continuă și în anul 2024.  Parteneriatul solid susține proiectul „Servicii asistență pentru refugiații din Centrul de Tranzit Timișoara și refugiații din Ucraina în regiunea de Vest”, finanțat de UNHCR și implementat de echipa AIDRom care, pe întreg parcursul anului 2024, adresează nevoile refugiaților printr-o abordare triplă.

Astfel, prin prima axă de răspuns, echipa AIDRom acționează pentru a asigura accesul la adăpost și servicii de bază refugiaților evacuați în vederea relocării într-o țară și găzduiți temporar, în tranzit, la Centrul de Tranzit de Urgență (CTU). Cea de a doua direcție a proiectului facilitează accesul la informații și oferă consiliere juridică și îndrumare pentru servicii sociale pentru refugiații ucraineni stabiliți în Timișoara, Arad și Oradea strămutați în partea de vest a României (Timișoara, Arad și Oradea).

 

Proiectul are și o componentă distinctivă în peisajul susținerii refugiaților vulnerabili din țara noastră, prin care se acordă ajutor financiar de urgență pentru refugiați din Ucraina sau din alte țări, indiferent de zona de unde se află. Aceștia pot avea rapid la articolele de primă necesitate și alte nevoi urgente. Refugiații incluși în această componentă a proiectului vor fi preluați de la centrele multifuncționale AIDRom, centrele regionale ale UNHCR pentru refugiați dedicate victimelor ucrainene ale războiului și de la alte ONG-uri implicate în asistența refugiaților ucraineni.

 

Conceput pentru a răspunde nevoilor specifice ale persoanelor vulnerabile, care sunt nevoite să fugă din calea conflictelor din țările lor, proiectul derulat în parteneriat cu UNHCR are trei axe prin care echipa AIDRom este „aici să ajute” și să asigure un răspuns eficient la complexitatea nevoilor refugiaților. Pentru a putea oferi suportul necesar celor aproximativ 1.400 de oameni evacuați sau strămutați din calea conflictelor armate vom colabora îndeaproape cu colegi din UNHCR din Centrul de Tranzit de Urgență (CTU) din Timișoara, cu parteneri și instituții publice locale. În plus, sperăm ca în efortul nostru de a ajuta persoanele foarte vulnerabile să ni se alăture toți reprezentanții societății civile care identifică persoane foarte vulnerabile pe care le putem ajuta și care pot fi îndreptate către noi.”, a declarat doamna Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDROM.

 

Cu un accent special pe persoanele refugiate cu nevoi specifice, echipa AIDRom va asigura, prin proiectul finanțat de UNHCR, accesul la asistență și servicii de bază, la adăposturi sigure și condiții de trai demne, precum și acces la asistență medicală și sprijin psiho-social.

 

Activitățile de asistență a refugiaților din Ucraina se vor desfășura la Centrul Multifuncțional AIDRom din Timișoara, la Asociația Filantropia Oradea și la Direcția de Asistență Socială Arad. Totodată, AIDRom își propune să implice instituțiile și autoritățile publice locale și centrale cu responsabilități în domeniu: Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Muncii, Direcțiile pentru Protecția Copilului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății și alte instituții relevante.

 

De la declanșarea războiului din Ucraina, țara noastră a fost tranzitată de aproximativ 7,3 milioane de ucraineni[1], majoritatea femei și copii, dintre care peste 144.3 mii[2] s-au stabilit temporar în țara noastră.

În martie 2022, UE a activat Directiva privind protecția temporară, un sistem de urgență al UE utilizat în circumstanțe excepționale în contextul unui aflux masiv pentru acordarea de protecție imediată și colectivă persoanelor strămutate și pentru reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil ale țărilor UE.

[1] https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/peste-7-milioane-de-ucraineni-au-intrat-in-romania-de-la-inceputul-invaziei-ruse-2682633

[2] https://www.consilium.europa.eu/ro/infographics/ukraine-refugees-eu/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share