Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

ALERTĂ NAȚIONALĂ: SUNTEM ÎN PRAGUL UNEI EPIDEMII!!!

ALERTĂ NAȚIONALĂ: SUNTEM ÎN PRAGUL UNEI EPIDEMII!!!

Conform raportărilor INSP, săptămâna trecută numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut cu peste 20% față de nivelul așteptat. În urma acestor date, specialiștii au declarat debutul sezonului gripal, determinat de caracterul epidemic al ultimei săptămâni.
“Ne putem aștepta la o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri în următoarele săptămâni. Am cerut autorităților de sănătate publică locale să monitorizeze evoluția situației epidemiologice la nivel județean. Inspectoratele școlare, vor recomandă triajele epidemiologice zilnice în colectivități – școli, grădinițe, creșe . DSP –urile vor fi informate zilnic asupra numărului de îmbolnăviri depistate, pentru a realiza o evaluare locală și a stabili măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului gripa. Avem 19 persoane decedate si suntem in pragul unei epidemii de gripă. Săptămâna trecută, conform definiției specialistilor, România a avut săptamâna epidemică.
Înseamna ca numarul de cazuri diagnosticat e mai mare decât numarul estimat. Dacă trei săptămâni la rând,  avem aceeași situație,  putem defini situația ca epidemie. În acest moment, am dat circulară direcțiilor de sănătate publică cu măsurile care trebuie luate în cazul de ACUM.  Primul lucru este să ne imunizam. Pe urmă, trebuie să luăm măsuri igienico-sanitară, să evitam aglomerațiile, să folosim batiste de unică folosință, să nu mergem în vizită la spital în această perioadă. În școli, personalul didactic ar trebui să facă triajul epidemiologic, să verifice dacaăun copil e răcit și părinții să nu trimită copiii la școală cu astfel de simptome”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

ALERTĂ NAȚIONALĂ- MĂSURI DE PREVENȚIE

Ministrul Sănătății a făcut un apel și către populație pentru aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândiriI virusului gripal:

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei tusei si strănutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mânuși, halate) de către vizitatori si personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale

 

                  

În funcție de situația epidemiologică din fiecare zonă, unitățile sanitare sunt responsabile să introducă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special in secțiile cu risc crescut.

Numărul total de viroze respiratorii acute în săptămâna precedentă a fost de 90.963, cu 21,3% mai mare față de 2018.

Săptămâna trecută s-au înregistrat 1.155 cazuri de gripă clinică, față de 80 cazuri în 2018 în aceeași perioadă a anului trecut .

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 19, dintre care 5 au fost înregistrate în ultima săptămână.

Cea mai eficientă metodă de a evita îmbolnăvirea este vaccinarea.

  

În acest sezon, Ministerul Sănătății a achiziționat 1.300.000 de doze si până în acest moment au fost vaccinate prin cabinetele medicilor de familie 1.244.299 de persoane din categoriile de risc, care beneficiază de vaccinare gratuită. Restul de 55.701 vaccinuri se afla în cabinetele medicilor de familie, sau în stocul DSP.

Ministrul Sănătății a cerut o situație cu numărul de doze suplimentare solicitate de medicii de familie pentru a analiza necesitatea achizitionarii de noi vaccinuri.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">