Alimente pline de proteine, carbohidrati si vitamine: nuciferele
Nucile: conţin nu numai cantităţi mari de proteine cu valoare biologică superioară, dar şi lipide utile, unele dintre ele absolut necesare (acizii graşi esenţiali), precum şi un conţinut important de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier).
Migdalele: se remarcă prin conţinutul în proteine – 20 g/100 g. “Proteinele din migdale apropie aceste fructe de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este binevenit în perioadele de post, când ne renunţăm la proteine de origine animală. Singurul lucru de care trebuie să ţinem seama sunt caloriile. Aceste fructe sunt foarte bogate în calorii, 100 g migdale ajungând la 610 calorii. De aceea putem să mâncăm 40-50 g zilnic, dar nu mai mult. Alături de acizii graşi omega 3 şi omega 9, rol cardioprotector are şi vitamina E din migdale. 100 g migdale conţin 24 mg vitamina E. Vitamina E şi acizii graşi omega 3 şi omega 9 din aceste fructe oleaginoase previn procesele inflamatorii, îmbătrânirea precoce şi cancerul. Alţi nutrienţi esenţiali din migdale sunt vitaminele din grupul B, vitamina A, potasiul, calciul, fierul, magneziul, care asigură funcţionarea normală a sistemului cardiovascular şi în acelaşi timp stimulează sistemul imunitar.
Nucile pecan: un aliment plin de antioxidanti, care este un adevarat luptator impotriva radicalilor liberi. Nucile pecan sunt bogate in vitamina E, care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor si pot imbunatati procesele imunitare ale organismului. Un pahar de nuci tocate contine 132 miligrame de magneziu care ajuta la consolidarea oaselor si 111 de miligrame de fitosteroli, care ajuta la scaderea colesterolului.
Nuci pecan sunt, de asemenea, o sursa de grasimi bune, de tip mono si polinesaturati – care poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si diabet de tip 2. Acestea au un continut scazut de sodiu, sunt bogate in fibre si cresc in singurul copac nativ de nuci in America de Nord si Statele Unite ale Americii produce aproximativ 80 % din recolta din lume.
Nucile macadamia: au cel mai mare continut de grasimi mononesaturate benefice. In plus, contin aproximativ 22% acid palmitoleic omega-7. Sunt de asemenea o sursa importanta de proteine, calciu, potasiu, fosfor, seleniu, fier, vitamina B si fibre. Nu au colesterol si continutul de sodiu este redus. Originari din Australia, arbustii de Macadamia au fost plantati pentru prima data in scop comercial in Hawaii. Alti exportatori importanti de Macadamia din lume sunt Africa de Sud, America Centrala si Australia. În urma analizelor, s-a descoperit că 100 de grame de nuci de Macadamia conţin 7,9 grame de carbohidraţi, 74 g de grăsimi (dintre care saturate 10 grame, monosaturate 60 de grame şi polinesaturate 4 grame), 9,2 grame de proteine, 4 miligrame de vitamina E, 64 de miligrame de calciu, 2 miligrame de fier şi 241 mg de fosfor. În urma acestor studii, cercetătorii din SUA afirmă că administrarea unui pumn de nuci de Macadamia în fiecare zi întârzie sau chiar elimină apariţia bolilor de inimă, micşorând totodată riscul îngroşării arterelor.
Nucile braziliene: sunt renumite pentru cantitatea mare de seleniu conținută care este de aproximativ 2500 de ori mai mare decât la celelalte tipuri de nuci și alune. Este știut faptul că seleniul protejează inima, previne cancerul și este un antioxidant foarte bun, prevenind îmbătrânirea prematură. Aceste nuci de Brazilia sunt bogate în minerale precum magneziu, zinc, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier și în grăsimi sănătoase omega 3 și omega 6. Printre vitaminele conținute se numără vitamina A, B1( tiamină), B2, B3, B9, vitamina E. Pentru organism, consumul moderat de nuci de Brazilia prezintă numeroase beneficii. Menține sănătatea masei musculare, mineralele ajută organismul să asimileze substanțele hrănitoare din alimente și să le transforme în energie. Sănătatea dinților și a oaselor este asigurată tot de acest tip de nuci.Bogate în antioxidanți, nucile de Brazilia reglează numeroase procese în organism printre care și funcționarea tiroidei, menține producția de melanină ce asigură sănătatea ochilor și a pielii protejând împotriva radiațiilor ultraviolete.
Alunele: un continut ridicat de potasiu si fosfor. In plus, contin magneziu, calciu, sodiu, fier, seleniu precum si vitamina E. Alunele sunt bogate in resveratrol, o substanta produsa de anumite plante care s-a dovedit eficace in combaterea cancerului, fiind de asemenea antivirala, neuroprotectiva, antioxidanta, antiinflamatorie. Pe lângă grăsimi, conţinutul de proteine şi de fibre face din alune o gustare consistentă şi sănătoasă. O mână de alune sau de nuci reprezintă o gustare sănătoasă. În general, nu trebuie depăşită această cantitate zilnică, pentru că alunele au multe calorii şi pot îngrăşa.
Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist
plantevindecatoare@gmail.com
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
Pandemia trenuleț – momentul când bogații se îmbogățesc
Mark Zuckemberg reduce semnificativ cenzura după ce a închis gura întregii lumi
Dictatura vine din vest din păcate, deși iubim vestul, deși ne place democrația lor. Ne-au folosit resursele țării și pe noi pe post de sclavi.
LIFE STYLE
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
Masajul Prostatic și Beneficiile Sale Pentru Sănătatea Bărbaților
Iată care sunt cele mai bune 10 deserturi din lume
DESTINATII
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Top 5 motive să alegi Maldivele ca destinație de vacanță la mare pe timpul iernii
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
ENDOMETRIOZA – boala neiubirii si a neimplinirii de sine la femei
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Continuă lucrările de reabilitare la Școala „Tudor Vladimirescu” din municipiul Târgoviște
15 ianuarie: Acces gratuit la muzee, tururi ghidate și maraton de poezie
George Simion ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR)