Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Anda CĂLUGĂREANU: Originalitatea se realizează atunci când n-o caut

Pe numele ei din buletin, Anca Miranda Călugăreanu, cea care devine pe scenă Anda Călugăreanu s-a născut în 24 octombrie 1946. Actriţa frumoasă şi cântăreaţa de mare succes cu timbru unic, a murit la doar 46 de ani, în 15 august 1992, de cancer pulmonar. Cei care i-au ascultat muzica sau au văzut-o jucând teatru, cu siguranță nu o pot uita!

Artista carismatică avea o carieră în muzică şi emisiuni de divertisment în televiziune, juca în spectacole de teatru de revistă, era în mare vervă pe scenă, alături de Horațiu Mălăele și Mitică Popescu când a dat admitere la Facultatea de Teatru. A fost admisă de-abia a doua oară şi a absolvit în 1987; după câţiva ani, a fost solicitată să predea la casa de actorie în institut.

A urmat cursuri de balet nouă ani, dar dragostea pentru teatru a învins. Când a dat admitere la Facultatea de Teatru, jucase în spectacole de divertisment, la televiziune: „Profil pe 625 de linii” cu Alexandru Bocăneţ, Doina Levintza, Florian Pittiş şi Dan Tufaru.

 „Mi-am dorit dintotdeauna să fac teatru”, va spune actriţa, într-un interviu. „Din dorinţa de a fi pe scenă am început să cânt, şi tot asta m-a îndreptat către şansonetă, în care textul, poezia lui, semnificaţia lui, deţin rolul principal. Am căutat expresia şi stilul ce se potrivesc mai bine cu firea mea şi cu textele pe care le aleg.”

Studentă fiind, joacă la Teatrul Teatrul „I.C. Nottara” din Bucureşti alături de Horaţiu Mălăele în spectacolul „De ce dormi, iubit-o?” La Teatrul Foarte Mic, interpretează un rol de cântăreaţă în spectacolul „Şoareci în apă”, apoi un travesti în spectacolul cu piesa „Mitică Popescu” sau hazlie în „Baba Hârca”.

Anda Călugăreanu a fost vibrantă baladistă într-un recital de poezie, protagonistă în spectacole de teatru de revistă, iubită, adorată de public. A colaborat cu actriţa Leopoldina Bălănuţă în spectacole de recitaluri de poezie în calitate de cantautor implicându-se în rostirea pe cânt a versului despre care va spune peste ani: „Cu Leopoldina Bălănuţă şi Johnny Răducanu am lucrat un recital dedicat Mariei Tănase, un omagiu acestei inegalabile artiste a muzicii româneşti.”

Regizoarea Mariana Niculescu o distribuie în spectacole pentru copii şi intuieşte că e o mare actriţă. Joacă în spectacolele de la Teatrul Ţăndărică din Bucureşti: „Sânziana şi Pepelea”, „Prinţesa şi ecoul”, „Tyl Ulenspiegel”.

Ca actriţă, de-a lungul scurtei cariere, cinematograful i-a oferit puţine momente, dar memorabile prilejuri de a impresiona, în filme ca: „Bietul Ioanide”, „Stop cadru”, „O zi la Bucureşti”. Vocea Andei a devenit vocea personajului Oache din filmul “Maria Mirabela” (1981) și „Maria Mirabela” în Tranzistoria (1989), regizate de Ion Popescu-Gopo, iar mai târziu a moderat emisiunea matinală pentru copii “Club Anda” (1990-92), alături de păpușa Omidé.

Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Dan Tufaru pe coperta Revistei Flacăra

De la debutul în muzică la Discul de Aur

Părinții ei s-au despărțit când era în liceu, iar ea a rămas cu tatăl, ofițer. Era mică de înălțime, copilăroasă, arăta ca un băiat, cu tunsoarea “à la française”, adică scurtă, care-i încadra perfect faţa mică şi-i scotea în evidenţă ochii mari. Anda arăta ca Gavroche, (poreclă de care nu va scăpa), cânta tot timpul. „Îmi aduc aminte de anul 1956, când am debutat pe scena Liceului «Dimitrie Cantemir», în feeria tinereţii în freamăt, şi-am lansat cunoscutul şlagăr (n.r. – fredonează): «Mi s-a spart păpuşica!/ Ce mă fac, mititica?». Şi-apoi a urmat, în anul 1957, prima apariţie la televiziune. Am fost selecţionată de regizoarea Letiţia Popa să apar într-o emisiune pentru cei mici, să prezint cărţi pentru copii. Apoi, următoarea emisie de televiziune a fost în anul 1965, pe 7 februarie, într-o emisiune tot pentru tinereţe. Cu câteva săptămâni înainte de această apariţie făcusem figuraţie la emisiunea lui Constantin Drăghici. Dar nu-i nimic! După aceea au urmat emisiuni de televiziune, filme, înregistrări, concerte, turnee în ţară şi în străinătate.“

La 17 ani, s-a înscris la o preselecţie pentru postul de solistă în Corul Armatei. Câştigătoarea stabilită, era fata unui colonel. Din juriu făcea parte Mircea Crișan, un artist al scenei muzicale de atunci, care a fost uluit de vocea fetei, refuzând să acorde punctaj maxim pentru cea care urma să fie câștigătoare. Tot el i-a sugerat să-și schimbe numele pentru a evita cacofonia.

A debutat cu formația “Sincron”, la Sala Palatului din București, în 1965. Fondatorul grupului era Cornel Fugaru. De aici începe ascensiunea ei. Receptivă, cu disciplină de fier, viitoarea artistă curajoasă renunţă la succesul din muzica uşoară pentru folk. “Anda a fost în primul rând o interpretă extraordinară, iubea camera, avea un fel unic de a transmite orice“, povestea Cornel Fugaru, într-un interviu pentru „Jurnalul Naţional“.

I-a sfidat pe comuniști, a demonstrat că vocea ei contează, deși nu era privită cu ochi buni. A cântat ani buni în  Cenaclul “Flacăra”. Împreună cu actorii Dan Tufaru și Florian Pittiș, a format un trio muzical-cupletistic.

Anda Călugăreanu a înregistrat 10 discuri, iar unul dintre ele a obţinut “Discul de aur” pentru popularitate. Despre muzica sa declară într-un interviu: “Muzica pe care o interpretez nu se încadrează în nici una dintre categoriile muzicii uşoare. Limbajul ei e altul. Ea reprezintă o modalitate de a se exprima. Îmi aleg versurile şi-mi compun singură muzica de acompaniament de chitară, atât cât mă pricep. Pentru a da semnificaţie cuvintelor şi a le face să se acorde cu sonoritatea melodiei, mă străduiesc să inventez ritmuri noi, culori sonore, ambianţă. Nu pot spune că sunt virtuoz al instrumentului – de altfel nici nu intenţionez asta, ci încerc, cântând poezia, s-o duc mai aproape de sufletul omului. Mi-am impus să nu folosesc efecte exterioare. Astfel, instrumentul capătă graiul pe care i-l dau eu, direct, uneori naiv, alteori grav, şi cred că este un grai discret, simplu şi plăcut.”(Gong 1995)

A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), unde a luat mențiune, iar la Festivalul de muzică ușoară românească Mamaia – ediția a VII-a (1972), a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea, Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.

Anda Călugăreanu si Toma Caragiu

Întâlnirea cu Toma Caragiu

Anda nu avea şcoală de actorie când se întâlnește cu marele actor Toma Caragiu în spectacole la televiziune.Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu, în regia lui Alexandru Bocăneț, în spectacolele de estradă ale Televiziunii.

“Întâlnirea mea cu Toma Caragiu a însemnat mult pentru mine nu numai pentru că a sesizat cu câtă pasiune iubeam teatrul şi muzica, ci şi pentru că am învăţat enorm de la el. În primul rând, am învăţat că, în meseria asta, lucrurile trebuie privite cu multă seriozitate – chiar şi atunci când joci la televiziunea, genul «uşor». Am înţeles atunci că un mare actor are capacitatea şi disponibilitatea de a-şi ajuta partenerii, sensibilitatea şi răbdarea de a construi împreună cu ei. Îl ascultam concentrată şi emoţionată; era fermecător, destins, parcă se juca şi, totodată din felul lui de a lucra se desprindea clar ceea ce aveam de făcut ceilalţi. Îşi cheltuia fără pic de egoism fantezia, forţa creatoare şi talentul. Sunt fericită că l-am avut partener, a fost un mare noroc pentru mine; şi sunt fericită că au rămas în filmoteca televiziunii emisiunile noastre. Mi-am dorit autonomie în actul artistic. Simţeam că e o experienţă pe care trebuie să o străbat; intuiam că interpretul este şi creator, nu numai executant. Nu caut să fiu originală cu orice preţ, originalitatea se realizează numai atunci când n-o cauţi. Dacă am ceva de spus, cred că e bine s-o spun, aşa cum pot, întrebuinţând limbajul care exprimă exact ceea ce am spus.”

Toma Caragiu despre Anda Călugăreanu: “În acel show al nostru, care a avut un mare succes, a fost o parteneră ideală, pentru că a ascultat ce i s-a spus, a fost foarte receptivă şi noi i-am acordat toată încrederea şi a fost bine ce a făcut.”

Florian Pittiş: „Ancuţa a reprezentat întotdeauna faţa nevăzută a personalităţii, acel om cald din spatele scenei, prieten nemaipomenit care întotdeauna şi-a găsit timp pentru un telefon, chiar de la mari depărtări, fără să fie la mijloc o aniversare; omul care a insuflat curaj celor din jur prin încrâncenarea cu care a luat întotdeauna lucrurile de la capăt, de la zero, strângând din dinţi şi spunându-şi «Vă arăt eu vouă, că tot eu am dreptate! Drumul meu este un drum mai greu, dar este un drum al cinstei şi al adevărului.» Şi aşa a şi fost! A debutat în muzică devenind vedetă a anilor ’60 cântând în diverse formaţii şi fiind acceptată de două categorii de public aflate în contradicţie. Până în ultima clipă a vieţii ei a învăţat de la alţii şi i-a învăţat pe alţii.” (Revista Flacăra, 1995)

A fost căsătorită cu actorul Dan Tufaru, au împreună o fiică, Ioana(n. 1977). Apoi s-a căsătorit cu Alexandru Medeleanu. Ultima încredinţată soţului ei: „Tati, fă în aşa fel ca, după moartea mea, lumea să nu mă uite“.

Foto cu Anda Calugareanu: cinemagia

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">