Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

BUCEGI JUNIOR RANGER – LA FINAL DE PROIECT

În perioada 1 iunie – 15 august 2021, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, în parteneriat cu Asociaţia Chindia Jurasic Park şi Şcoala “Coresi” Târgovişte, cu finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România, a implementat proiectul “BUCEGI JUNIOR RANGER”.

Scopul proiectului a fost creşterea gradului de promovare şi popularizare a ariei naturale protejate Parcul Natural Bucegi, în rândul elevilor şi profesorilor din Şcoala Gimnazială “Coresi” Târgovişte, pentru a ridica nivelul de cunoaştere şi acceptare a acestei arii protejate în rândul comunităţii locale.

În prima parte a proiectului s-au desfăşurat activităţi de informare şi promovare în Şcoala “Coresi” Târgovişte, la care au participat 100 de elevi şi patru profesori. Apoi a urmat prima tabără tematică, care a avut loc în Parcul Natural Bucegi, în perioada 11-15 iulie 2021. Impactul a fost atât de puternic, încât, la cea de-a doua serie de tabără, desfăşurată în perioada 24-30 iulie 2021, alături de grupul de elevi de clasele V-VIII a participat şi un grup format din elevi de clasa a II-a.

Dacă pentru “cei mari”, obişnuiţi cu taberele şi nopţile departe de părinţi nu au fost probleme, pentru “pitici”, aflaţi la prima tabără din viaţa lor, nu drumeţia, mersul în peşteri, căţărarea sau rapelul, ci dorul de părinţi a fost cea mai mare provocare!

Ca şi în prima serie, au fost vizitate rezervaţiile: Turbăria Lăptici, Peştera Ursului, Peştera Ialomiţei, Cheile Coteanu, Cheile Peşterii şi Cheile Tătarului. De asemenea, copiii au făcut drumeţii la Cascada Burlacului, monumentele geologice “Babele” şi “Sfinxul”, precum şi la sediile Administraţiei Parcului Natural Bucegi şi Formaţiei Salvamont – Salvaspeo Dâmboviţa.

Nu au lipsit, desigur, probele practice de orientare turistică cu busola, căţărare şi rapel, ecologizare şi testele scrise de verificare, pe echipe, după fiecare probă. Prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa – Biroul de Siguranţă Şcolară a completat armonios programul taberei, prin campania “Vacanţă în siguranţă”.

La final de proiect, constatăm o nevoie uriaşă de participare a copiilor şi tinerilor la aceste tabere tematice montane educative, cu activităţi practice aplicate, din care ei învaţă în mod firesc, lucruri esenţiale pentru dezvoltarea lor ulterioară şi implicarea în societate.

Considerăm că proiectul “Bucegi Junior Ranger”, realizat în parteneriat cu Asociaţia Chindia Jurasic Park şi Şcoala “Coresi” Târgovişte, cu finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România şi-a atins în totalitate scopul şi obiectivele, de promovare şi protejare a rezervaţiilor şi monumentelor din Parcul Natural Bucegi şi de susţinere a participării copiilor şi tinerilor la activităţi de educaţie ecologică montană.

Mulţumim pe această cale tuturor celor implicaţi în acest proiect: partenerilor şi finanţatorului, elevilor şi părinţilor, profesorilor din Şcoala “Coresi” şi monitorilor organizaţiei, precum şi instituţiilor implicate.

Bocanciu Ileana
Preşedinte AEFC, coordonator proiect

P.S. După cum se vede în imagini, mersul în coloană este o regulă respectată de tinerii montaniarzi. La un moment dat, ne-am întânit cu un autoturism în care erau două doamne, relativ în vârstă (peste 70 de ani) care au oprit și au spus simplu: „Te iubesc mult, popor român!”. Deci, mai e o speranță, iar noi, prin proiectele noastre, punem noi cărămizi la educația tinerilor.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share