Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Bujorul – floarea națională a României

România a avut nevoie de mai bine de 100 de ani pentru a concretiza o idee născută în perioada Regalității și astăzi sărbătorim ziua bujorului românesc, marcănd  cel al doilea an de când bujorul a fost recunoscut ca Floarea Națională a României.

Pe teritoriul României, din Banat până în Dobrogea şi din Oltenia până în Transilvania şi Moldova cresc spontan cinci specii de bujor în rezervaţii naturale protejate prin lege, având un mare potenţial biologic şi ornamental, precum şi trei specii cultivate cu peste 100 de varietăţi şi soiuri.

Mai multe regiuni ale țării găzduiesc anual, în luna mai, sărbători și festivaluri ale bujorului, având în vedere că acesta beneficiază de o adaptabilitate foarte ridicată, putând fi cultivat aproape pe întreg teritoriul țării, de la câmpie,  până la zonele muntoase.

În ţară există mai multe rezervaţii naturale de bujori româneşti, în jud.Teleorman (Pădurea Troianul), jud.Mureş (Zau de Câmpie), jud Olt (Lungești), jud. Tulcea (Babadag), Dolj (Plenița) și Giurgiu (Comana).

De numele bujorului românesc sunt legate nenumărate povești, frumoase și pline de semnificații. Bujorul este cusut pe ie sau țesut ca model decorativ pe scoarțe, este prezent în buchetele de mireasă pentru a aduce sănătate, prosperitate și fertilitate. Este cultivat în grădinile bunicilor, așezat spre intrarea în casă pentru a asigura protecție.  Sau este așezat în piept pentru a onora jertfa eroilor.

Bujorul ca parfum, ori ca nume, sau ca simbol al României, sunt toate fațete și povești ale aceleiași flori unice. Bujorul este floarea prosperității, a onoarei și a respectului

Bujorul este simbolul prosperității, a luxului,deoarece în antichitate iși permiteau să crească această plantă numai cei bogați.

În mitologia greacă se spune, că denumirea de Paeonia provine de la doctorul Paeon. Acesta s-ar fi implicat în problemele personale ale zeilor și, a putut fi salvat doar prin transformarea să într-o floare cu puteri miraculoase…bujorul.

Se spunea, că bobocii de flori de bujor strălucesc în nopțile cu lună plină. Această legendă are un noian de ani dar, mai dăinuie și astăzi iar, oamenii și în prezent consideră bujorul drept rege al florilor, un rival destoinic al trandafirului. Există și o altă legendă, potrivit careia bujorul e întruchiparea unei preafrumoase fete.

În China, unde cultura bujorului are o vechime de mai mult de o mie de ani această, floare este omagiată ca simbol al longevității. Despre bujori se spune ca sunt simbolul unei vieți și a unei căsnicii fericite…

Tocmai de aceea, bujorul este considerat FLOAREA IUBIRII și se oferă în dar la a douăsprezecea aniversare a căsătoriei… Se spune că,  bujorii aduc noroc și prosperitate,  atunci când sunt oferiți în dar. Bujorii simbolizează dragostea, compasiunea, prosperitatea, norocul. Peste 100 000 de români poartă  prenumele sau numele de BUJOR…  Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată…

Este luna bujorilor,  bucurați-vă de ei!

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share