Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Carbohidratii cu absorbtie rapida – cheia refacerii surselor energetice imediat dupa antrenament

  Carbohidratii cu absorbtie rapida

Deseori auzim vorbindu-se despre zahar ca fiind nociv pentru organism, intrucat duce la cresterea rapida a glucozei in sange, urmata de o diminuare rapida a acesteia. Aceasta fluctuatie a nivelului glicemic poate duce in timp la o serie de afectiuni cronice si luare in greutate. Totusi, exista momente cand glucidele cu absortie rapida sunt necesare, respectiv imediat dupa antrenament. Specialistii in fitness si culturism, precum si producatorii de suplimente alimentare recomanda produse precum dextroza, sucraloza, maltodextrina, maltoza. Exista si cateva alternative naturale deosebit de sanatoase si pline de vitamine.

indulcitori-naturali3r

 Carbohidratii cu absorbtie rapida

  Melasa lichida: conţine minerale esenţiale, precum calciu, magneziu, mangan, potasiu, cupru, fier, fosfor, crom şi sodiu, vitamina B6, tiamină şi riboflavină, carbohidraţi, zaharuri şi antioxidanţi.
Beneficiile melasei cuprind o arie mare de probleme de sănătate, cum ar fi anemia, durerile de cap, stresul, diabetul, afecţiuni ale prostatei, constipaţia şi diverse boli de piele. Consumul de melasă ajută la funcţionarea normală a sistemului nervos, având un rol important în autovindecare, menţinerea unui nivel normal al hemoglobinei şi formarea unor celule noi în organism.
De asemenea, contribuie la îmbunătăţirea sistemului osos, a echilibrului electrolitic şi la menţinerea sănătăţii părului. Conţinutul mare de antioxidanţi, care se găseşte în melasă, oferă protecţie împotriva daunelor oxidative, asociate cu cancerul, bolile degenerative şi cardiovasculare.
Proprietăţile antiinflamatorii şi antioxidante fac din melasă un produs folosit în tratarea nevralgiilor şi  a bolilor reumatice. Melasa ajută la vindecarea rănilor cauzate de arsuri sau alte afecţiuni ale pielii, în special acneea, datorită efectului de regenerare a ţesuturilor.

molassesn

  Carbohidratii cu absorbtie rapida

Zaharul brut de cocos: este in majoritate compus din sucroza, care ii da o aroma dulce, asemanatoare caramelelor. Spre deosebire de zaharul alb rafinat, zaharul din nuca de cocos este minim procesat  insemnand ca majoritatea mineralelor din el sunt lasate intacte. Bogat in aminoacizi – intrucat este neprocesat, zaharul din nuca de cocos contine aceiasi 16 aminoacizi ca si seva din care este extras.Mai exact, 100 de grame de zahar de nuca de cocos ne furnizeaza 34,2 grame de acid glutamic(un neurotransmitator esential pentru buna functioare a creierului), 11,2 grame de acid aspartic (favorizeaza functia metabolica si este utilizat in tratarea depresiilor), 15.4 grame de treonina (mentine echilibrul proteic in corp) si 8.2 grame de serina(ajuta la functionarea creierului si a sistemului nervos), cat si mici cantitati din alti aminoacizi esentiali si neesentiali. Acesti aminoacizi, fiind componente ale proteinelor, sunt necesari pentru cresterea si repararea celulelor, buna functionare a metabolismului si producerea de hormoni si enzime. Complexul vitaminic B – seva cocotierului este bogata in vitamine, inclsiv 12 dintre vitaminele B esentiale si zaharul din nuca de cocos mosteneste acest beneficiu. Dintre toate vitaminele B, cel mai inalt nivel din zaharul cocotierului il are inozitolul (vitamina B8), care este necesar pentru formarea de celule sanatoase si mai este utilizat in tratarea anxietatii si depresiei . Zaharul din nuca de cocos mai are si nivele inalte de tiamina, riboflavina, acid folic, colina, piridoxal, para-B12, care este adesea gasita in plante. Toate aceste vitamine B ajuta metabolismul celular si furnizeaza energieExcelenta sursa de oligominerale – o lingurita de zahar din nuca de cocos contine numeroase oligominerale si alte elemente. Aceste minerale includ fosforu l(important pentru cresterea oaselor si functionarea rinichilor), potasiu(reduce hipertensiunea si micsoreaza nivelul de zahar din sange), azot(trateaza bolile cardiovasculare), magneziu(regularizeaza metabolismul si stimuleaza creierul), mangan(un important antioxidant) si cupru (ajuta la eliberarea energiei si la producerea de melatonina in piele), cat si cantitati mai mici de zinc, fier, calciu, bor, sulf, sodiu si clor.

suhb

Carbohidratii cu absorbtie rapida

Mierea de albine: este un aliment natural, de origine atât animală cât şi vegetală, fiind principalul produs al stupului. Ea este fabricată de albine din nectarul florilor, îmbogățit cu substanțe proprii și prelucrată de acestea pentru a fi apoi depozitată în faguri. Mierea polifloră, pe de altă parte este cea mai complexă, deoarece conține o combinație din mai multe tipuri de flori, iar tratamentul cu astfel de miere acoperă o gamă largă de afecțiuni. Mierea polifloră este cea mai bogată în nutrienții și substanțele necesare omului și este cel mai complet aliment natural din câte există la momentul de față. Aceasta nu numai că stimulează digestia și sistemul imunitar, ci stimulează și pofta de mâncare și regenerează ficatul. În bolile de ficat se folosește un amestec de miere și lămâie, acesta fiind folosit și pentru stimularea imunității și a poftei de mâncare, sau se poate consuma miere polifloră la micul dejun cu grapefruit.

honeyu

   Siropul de artar: are peste 30 de compuși miraculoși, dintre care amintim antioxidanții cu proprietăți antibacteriene, antidiabetice și anticancerigene, dar și mineralele cum ar fi calciu, potasiu, mangan și zinc. De altfel, manganul și zincul se găsesc din belșug în siropul de arțar, o singură lingură de sirop de arțar acoperind 22% din necesarul zilnic de mangan și 5% din necesarul zilnic de zinc al organismului. Atât zincul, cât și manganul sunt esențiale în desfăsurarea preoceselor metabolice: zincul este direct implicat în susținerea funcției endocrine și în menținerea unui nivel normal de hormoni, iar manganul ajută la producerea unei enzime care luptă cu radicalii liberi din corp.

 siropy

Doresti sa ai o dieta de calitate care sa-ti asigure toti nutrientii esentiali, ai nevoie de noi ponturi privind diversitatea alimentelor, iti doresti o alimentatie cat mai sanatoasa, esti nerabdator sa-ti atingi mai repede obiectivele sportive, doresti sa achizitionezi suplimente alimentare cat mai de calitate? Scrie-mi pe adresa de email, relateaza povestea si doleantele pe care le ai si ne straduim sa concepem o dieta si un program de suplimente alimentare cat mai adecvat nevoilor tale.
 Adrian Udrea-  nutritionist sportiv

plantevindecatoare@gmail.com

Citeste si:

Plante care cresc performanta sportiva

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share