Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Care este diferența dintre Așteptări și Pretenții. Cum primim un refuz

Unul din modurile prin care ne deterioram relatiile cu ceilalti dar si cu viata insasi (si tot asa ne producem singuri multa suferinta) este pretentia noastra ca lucrurile sa se intample asa cum vrem noi: ceilalti sa fie cum vrem noi, ceilalti sa reactioneze cum vrem noi, viata sa se intample asa cum vrem noi.

O sa ziceti ca nu poti trai in relatii si in viata fara dorinte, asteptari etc. Asa si este. Problema este cand nu ai asteptari ci PRETENTII.

Care este diferenta dintre ASTEPTARI si PRETENTII? Diferenta principala dintre asteptari si pretentii consta in modul in care noi primim un REFUZ.

Daca la cererea mea primesc un raspuns care imi determina iritare, suparare, revolta, acesta e un indiciu ca, indiferent ce am cerut si indiferent cui am cerut, aceasta a fost o PRETENTIE.

Daca la un raspuns negativ aleg sa accept această varianta, ca o posibilitate reala si justificata sa existe, atunci aceasta este o ASTEPTARE.

A pretinde in loc de a astepta e cale spre nefericire Intelegerea diferentei dintre cele doua ascunde o mica reteta de fericire, pentru ca, daca invatam sa avem in principal aşteptari, aceasta ne deschide poarta catre acceptare, a noastra, a celuilalt si a vietii, FARA ca dorintele sa ne dispara sau sa se schimbe dramatic.

Cand nu-ti transformi asteptarile in pretentii, nu-ti intra supararea in suflet. Si daca nu-ti intra supararea in suflet, nu ajungi sa ucizi iubirea.

Si de ce avem pretentii de la viata si la ceilalti? Din ORGOLIU. Si de ce mai avem pretentii de la viata si de la ceilalti? Pentru ca PROIECTAM pe ei si pe viata idealuri, utopii si NU avem cunoastere reala despre cum este celalalt, noi si viata.

Antidotul PRETENTIEI este SMERENIA (vedeti sa n-o confundati cu umilinta si lipsa demnitatii umane, asta-i subiect de alta postare).

Mihaela Drăgan, NLP trainer

https://www.facebook.com/magdalena.dragan.7

 

Citește și:

Lazarev: Nemulțumirea, judecarea îndelungată, disprețul față de ceilalți sau față de sine, înseamnă agresivitate față de Dumnezeu

Lazarev: Supărarea care este ținută timp îndelungat devine de câteva ori mai periculoasă și lovește nu doar în cel care o ține dar și în copiii lui

Lazarev: Renunță la toate pretențiile tale în legătura cu prezentul și viitorul. Nu mai avea așteptări față de oameni

Distribuie acest articol Oficial Media
Share