Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ce probleme oculare apar odată cu vârsta înaintată? La ce simptome să fii atent și ce pot indica acestea

Odată cu înaintarea în vârstă, problemele de vedere pot să-ți afecteze calitatea vieții. Acest lucru se datorează procesului natural de îmbătrânire, care își face efectele resimțite asupra întregului organism.

De la o anumită vârstă, este posibil să observi anumite schimbări, care apar mai lent sau mai brusc. La vârsta de 65 de ani, cel puțin o persoană din trei are cel puțin o problemă oculară care duce la diminuarea vederii. 

 

Iată ce probleme de vedere pot apărea odată cu înaintarea în vârstă și cum le poți preveni!

  • Cataracta, care provoacă vederea încețoșată

 

Vederea încețoșată este un neajuns care poate afecta modul în care desfășori activitatea de zi cu zi. Una dintre bolile care poate avea acest simptom este cataracta. Aceasta afectează mai ales persoanele în vârstă de peste 65 de ani și este o boală progresivă, ale cărei efecte se agravează de-a lungul mai multor luni sau ani. Pentru a o preveni, este utilă protejarea împotriva razelor ultraviolete, care dăunează ochilor.

 

Alte semne ale bolii includ vederea dublă, percepția redusă a culorilor și a luminilor intense (mai ales noaptea), senzația că obiectele văzute sunt ascunse după un văl. Dacă te confrunți cu una dintre aceste probleme, este important să faci un consult oftalmologic, pentru a determina cu exactitate cauza. Spre deosebire de alte afecțiuni, cataracta se tratează doar prin operație. Dacă este nevoie să treci printr-o astfel de intervenție, poți face o operație de cataractă la InfoSan, în cele mai bune și sigure condiții.

  • Retinopatia diabetică, care poate provoca pete negre pe vedere

 

Retinopatia diabetică, după cum spune și numele, afectează persoanele care au deja diabet, fiind o complicație a acestei boli. La început, poate să nu provoace simptome sau să aducă neajunsuri minore, dar odată cu agravarea, poate apărea orbirea.

 

Riscul de retinopatie diabetică crește atunci când nivelul glicemiei nu este controlat în mod corespunzător. Poate apărea în cazul oricărui tip de diabet. Alte semne care ar trebui să te îngrijoreze sunt vederea încețoșată sau dublă (apărută brusc), senzația de uscăciune, dificultatea de a percepe culorile și de a vedea în lumină scăzută.

  • Degenerescența maculară senilă

 

Riscul dezvoltării acestei afecțiuni crește semnificativ după vârsta de 40 de ani. La început e posibil să nu existe simptome, dar, pe parcurs, imaginile se încețoșează sau se distorsionează. 

 

Câteva dintre simptomele cărora să le acorzi atenție sunt distorsiunile de imagine (liniile drepte apar curbate), dificultatea de adaptare la schimbările nivelului de lumină, mai ales când acesta scade, de distingere a literelor, reducerea calității culorilor și recunoașterea cu greutate a fețelor.

 

Pe măsură ce boala avansează, poate apărea o pată neclară în centrul vederii, care pe parcurs se lărgește și se întunecă. Pentru că la început nu există semne care arată că suferi de degenerescență maculară, este indicat ca, după vârsta de 40 de ani, să mergi regulat la medic pentru un consult.

 

Odată cu înaintarea în vârstă, este important să mergi frecvent la un control oftalmologic, pentru a descoperi eventualele probleme oculare care pot apărea. Astfel, poți primi tratamentul potrivit, pentru a preveni agravarea.

 

Sursă foto: Pixabay.com.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share