Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

CESE avertizează de mult timp cu privire la criza locuințelor

În cadrul unei conferințe la nivel înalt, CESE, casa societății civile organizate din UE, a tras un semnal de alarmă: penuria de locuințe decente și la prețuri accesibile reprezintă un motiv de îngrijorare din ce în ce mai mare, în special pentru grupurile vulnerabile și pentru tineri, iar Uniunea Europeană trebuie să concentreze resursele necesare pentru a o combate.

Din ce în ce mai mulți europeni sunt îngrijorați că nu își pot găsi o locuință decentă la un preț accesibil. Riscul este reprezentat de locuințe inadecvate, de presiunea financiară, de insecuritatea locativă și chiar de lipsa de adăpost. Neaccesibilitatea locuințelor poate afecta sănătatea și bunăstarea oamenilor, poate genera condiții de viață și oportunități inegale și poate duce la costuri de asistență medicală, la o productivitate mai scăzută și la daune aduse mediului.

Conferința organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE) la Bruxelles, la 20 februarie 2024, a transmis un avertisment clar: criza locuințelor din Europa se agravează, iar acest lucru produce o serie de efecte secundare.

În prezent, locuințele reprezintă o cauză majoră a erodării treptate a coeziunii economice, sociale și teritoriale. Accesul la locuințe decente și la prețuri accesibile este atât o necesitate socială, cât și un drept social, dar este pus la încercare în mod constant de diferitele crize cu care s-a confruntat UE în ultimii ani.

Disponibilitatea, accesibilitatea și durabilitatea locuințelor decente reprezintă preocupări din ce în ce mai importante pentru cetățenii UE, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile. Multe gospodării se confruntă cu costuri excesive pentru locuință, locuința fiind principala lor cheltuială de consum și o povară excesivă, în detrimentul altor nevoi de bază.

Potrivit unui studiu recent al Eurofound, criza locuințelor îi afectează în special pe tineri, împiedicându-i să se mute din locuința lor familială. Vârsta la care cel puțin 50 % dintre persoanele din UE locuiau în afara casei lor parentale a crescut de la 26 la 28 de ani între 2007 și 2019. Între 2010 și 2019, Spania, Croația, Italia, Cipru, Belgia, Grecia și Irlanda s-au confruntat cu cele mai mari creșteri ale numărului de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani care locuiesc cu părinții lor.

”Europa se confruntă cu o criză a locuințelor, iar acest lucru este incontestabil. Dreptul de a avea acces la locuințe decente și la prețuri accesibile se află în centrul Europei sociale puternice pe care o dorim și este consacrat în mod clar în Pilonul european al drepturilor sociale. Garantarea faptului că toată lumea poate avea acces la o locuință la prețuri accesibile este complexă, dar este un imperativ. Este urgent să acționăm acum, la toate nivelurile, instituind politici și investiții eficace”  a declarat Oliver Röpke, președintele CESE.

De-a lungul anilor, CESE a încercat să semnaleze problemele legate de locuințe în întreaga UE

În 2020, Comitetul a adoptat un aviz privind accesul universal la locuințe decente, durabile și accesibile pe termen lung, elaborat de Raymond Hencks și András Edelényi și a solicitat un plan de acțiune european privind locuințele.

CESE a îndemnat UE să adopte o strategie care să includă un set cuprinzător de măsuri pentru a ajuta statele membre, regiunile și orașele din Europa să stimuleze în mod durabil oferta de locuințe sociale și locuințe la prețuri accesibile și să combată în mod eficace lipsa de adăpost.

Deși politica în domeniul locuințelor rămâne o competență națională, Comitetul a propus următoarele măsuri pentru a combate penuria de locuințe decente și la prețuri accesibile în UE:  organizarea unui summit anual al UE privind locuințele accesibile, care să reunească toate părțile interesate, pe baza unui raport anual privind starea locuințelor în UE; consacrarea unui drept universal real la locuință, în special prin intermediul unei reglementări sectoriale în cadrul procedurii legislative ordinare; crearea unui fond european pentru investiții în locuințe accesibile, decente și adecvate, menit să creeze și să mențină locuințe ieftine.

Comitetul își va elabora recomandările (care urmează să fie publicate în curând pe site-ul internet al CESE) și le va prezenta la Conferința ministerială privind locuințele, care va avea loc la Liège, la 4‑5 martie 2024, sub egida Președinției belgiene a Consiliului UE. 

 CESE intenționează să dea un impuls politic dezbaterii și să se asigure că criza locuințelor din UE apare pe agenda 2024-2029 a noului Parlament European și a noii Comisii.

Conferința a fost organizată de Secțiunea pentru transporturi, energie, infrastructură și societatea informațională (TEN) a CESE și s-a bucurat de participarea unor vorbitori importanți.

În prezent, europenii sunt din ce în ce mai preocupați de disponibilitatea, accesibilitatea și durabilitatea locuințelor decente, iar CESE este pe deplin angajat să abordeze aceste preocupări prin numeroase propuneri concrete.

Organizațiile societății civile sunt esențiale pentru promovarea unei politici privind locuințele la prețuri accesibile, care să implice toate părțile interesate la nivel local, național și la nivelul UE.

”Avem nevoie de o inițiativă pentru o strategie integrată a UE pentru locuințe sociale, publice și la prețuri accesibile. Este necesară includerea locuințelor în decizia privind lista serviciilor economice de interes general (SIEG), dar fără a fi necesară menționarea unui grup (cetățeni defavorizați sau grupuri defavorizate din punct de vedere social), deoarece acest lucru poate limita posibilitatea de a oferi tuturor locuințe sociale și la prețuri accesibile” a conchis  și  Nicolas Schmit, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share