Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cine este Ligia Deca, succesoarea lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației

Chestionată ce alte probleme din educaţie ar vrea să rezolve în mandatul său, în afară de „România Educată”, Deca a spus că pachetul de legi din acest proiect include o diagnoză a tuturor problemelor din educaţie:

  • „România Educată include o diagnoză a problemelor din educație după toți indicatorii de măsurare a performanței: fie că vorbim despre calitate sau de echitate.
  • Avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea România Educată asta este.
  • Tocmai de aceea, misiunea mea de a pune în operă viziunea România Educată în cadrul legislativ, în programele și în tot ce înseamnă activitatea ministerului vor face exact asta: vor încerca să răspundă la toate nevoile învățământului romanesc”.

”Educația din România trebuie să închidă câteva decalaje majore

”Îmi este clar că educația din România trebuie să închidă câteva decalaje majore, pentru a permite o apropiere de media europeană. Unul din cele mai importante este cauzat de numărul mare de copii și tineri care părăsesc școala înainte de finalizarea educației obligatorii. Problema abandonului lovește disproporționat elevii din medii defavorizate, din mediul rural, din comunitățile sărace sau periferice. Copiii de origine romă sunt afectați în mod deosebit, fiind adesea la intersecția mai multor dezavantaje.

Vreau ca trecerea de la principiul egalității la cel al echității să fie garantată tuturor, indiferent de mediul de reședință, de mediul socio-economic, de nevoile educaționale speciale sau de orice alt criteriu. La mulți ani tuturor, cu șanse egale și cu visuri mari!”, a mai spus noul ministru al Educației.

Ligia Deca este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare și este coordonatoarea proiectului România Educată și a legilor educației. Ea a fost susținută de președintele Klaus Iohannis pentru preluarea postului.

Ligia Deca, născută în 1982, este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Administrației prezidențiale.

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a unor articole și studii publicate în reviste din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită consilier de stat în 29 iunie 2015, iar în 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial, scrie hotnews.ro.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share