Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Comunitatea evreiască între trecut, prezent și viitor

Între 21 și 22 martie a.c., la Sinagoga veche din Alba Iulia (str. Tudor Vladimirescu, nr. 2), se vor desfășura lucrările celei de-a doua ediții a conferinței internaționale organizate de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, sub genericul Conservation and Restoration of Stone Monuments. Technical Data Regarding the Preservation of Lithic Goods.

Conferința reprezintă evenimentul de încheiere a proiectului de cercetare Conservation and Restoration of the Monumental Funerary Stones in the Jewish Cemetery în Alba Iulia, Romania, finanțat de U. S. Embassy in Romania și implementat de către Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în parteneriat cu Comunitatea Evreilor Alba Iulia, Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității „1 Decembrie 1918”, Departamentul de Studii Iudaice al Universității din București, Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca (Departamentul Conservare-Restaurare), Institutul de Cercetare Făgăraș, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan Alba Iulia, Centrul Cultural Augustin Bena, Biblioteca Județeană Lucian Blaga Alba, Gigapixel Art.

Având ca principale obiective conservarea și restaurarea monumentelor funerare din sectorul vechi al cimitirului, provenind din secolele XVIII-XIX, de o deosebită valoare memorială și patrimonială, și recuperarea inscripțiilor acestora prin cercetare epigrafică, proiectul constituie încununarea unui efort de un deceniu, în care studenții Departamentului de Istorie, Arheologie și Muzeologie al Universității, elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia și alți voluntari din țară și străinătate, sub coordonarea restauratorilor în piatră Sidonia Petronela Olea și Valentin Ștefan, respectiv a reprezentanților celor două departamente universitare menționate, au reușit să schimbe imaginea cimitirului evreiesc și să atragă atenția asupra importanței acestuia pentru istoria și identitatea orașului Alba Iulia.

În deschiderea conferinței va fi lansat un volum dedicat cimitirului evreiesc, cu titlul Histories written in stone: Research, Conservation and Restoration at the Jewish Cemetery of Alba Iulia, publicat la editura Muzeului Național al Unirii și la editura Mega din Cluj-Napoca, editat de Sidonia Petronela Olea și Daniel Dumitran, care conține studii și un catalog a 111 monumente funerare conservate și/sau restaurate prin efortul restauratoarei Sidonia Petronela Olea și valorificate prin contribuția epigrafiștilor Lucian-Zeev Herșcovici, de la Biblioteca Națională a Israelului din Ierusalim și Claudiu Stoian de la Universitatea din București.

Devenită o obișnuință de la restaurarea sinagogii, participarea profesorilor de la Liceul de Arte va asigura dimensiunea artistică a evenimentului, iar comunicările participanților, specialiști reputați din țară și străinătate, vor fi prezentate în cadrul lucrărilor din cele două zile ale conferinței.

Prefațând sărbătoarea Purim a comunității evreiești, conferința va oferi prilejul celor interesați de a cunoaște istoria acestora și a altor comunități din țară, dar și de a se familiariza cu metodele de cercetare cu valențe interdisciplinare utilizate de specialiștii implicați în acest proiect sau în altele similare.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share