Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Coroanele pe implanturi dentare. Cum facem alegerea corectă?

De ce avem nevoie de coroane pentru implanturile dentare? Cum se alege materialul coroanei? Alegerea coroanei depinde de implantul utilizat? Răspunsurile la aceste întrebări și la altele le găsești în acest articol.

coroane implanturi
dental prothesis on pink background 3d rendering

De ce avem nevoie de coroane pe implanturi?

Când vorbim despre un dinte pierdut înlocuit cu un implant dentar, vorbim de fapt despre un complex format din 3 elemente – implantul dentar în sine, bontul protetic și coroana artificială.

Implantul dentar înlocuiește doar rădăcina dintelui natural. Arată ca un șurub ce este înfiletat în os, și oferă stabilitate și susținere. Pentru a avea un dinte complet, în implant este înșurubat un bont protetic, pe care este atașată coroana protetică.

Deci, coroana dentară înlocuiește porțiunea vizibilă a dintelui natural, și preia toate funcțiile și atributele acesteia.

Ce tip de coroană să alegi?

Alegerea coroanei nu este legată de tipul de implant instalat și rămâne la latitudinea medicului curant și a pacientului. Cea mai bună opțiune este selectată pe baza mai multor factori: prețul coroanei dentare, cerințele pentru estetică, poziția dintelui artificial pe arcadă (zona frontală sau laterală), existență reacțiilor alergice la diferite materiale.

De multe ori, pentru zonele laterale se aleg opțiuni mai economice, precum coroanele metalo-ceramice. Au un cadru metalic, ceea ce face ca costul întregii structuri să fie mai ieftin. Cadrul metalic este acoperit cu ceramică, care recreează caracteristicile estetice ale dintelui.

Cu toate acestea, atunci când alegeți o coroană din metalo-ceramică, ar trebui luați în considerare mai mulți factori. Primul criteriu este estetica. În ciuda învelișului de porțelan, cadrul metalic colorează adesea gingiile într-o nuanță întunecată, ceea ce afectează cu siguranță frumusețea zâmbetului.

Al doilea factor este reprezentat de alergii. Cazurile de respingere a coroanelor metalo-ceramice sunt rare, însă există. Dacă sunteți predispus la alergii, este mai bine să consultați și un medic alergolog.

O alternativă excelentă ar fi coroanele din ceramică sau dioxid de zirconiu. Acestea sunt utilizate în mod activ atât pentru lucrările dinților laterali, cât și ale dinților anteriori. Astfel de coroane sunt translucente, ceea ce le face să nu se distingă de dinții naturali. În plus, coroanele cu dioxid de zirconiu au o rezistență crescută.

Culoarea coroanelor este selectată individual. Cu toate acestea, pacientul are ultimul cuvânt. Dacă sunteți pregătit pentru albirea regulată a dinților, igiena profesională și controale de rutină, puteți alege nuanțe mai albe decât propriul smalț.

Cum se fixează o coroană pe implant?

Timpul de fixare a coroanei pe implant este determinat de metoda de tratament și de indicațiile clinice. În multe situații, coroana poate fi fixată imediat după intervenția de implant dentar. Cu toate acestea, uneori este necesar să așteptați perioada de osteointegrare a implantului, timp de câteva luni. Principala condiție este ca implantul să fie fixat în siguranță în os.

Coroana protetică nu poate fi atașată direct la implantul dentar. Pentru aceasta este necesar un element de legătură – bontul protetic. Practic, bontul protetic este fixat prin înșurubare la implant, iar coroana artificială este atașată de bont.

În cazul tratamentului cu implanturi dentare, există 2 tipuri de coroane protetice:

  • cimentate: bontul protetic este înșurubat în implant, iar apoi coroana este ”lipită” de bontul protetic cu ajutorul unui ciment;
  • înșurubate: coroana este fixată de bontul protetic în laboratorul de tehnică dentară, folosind un ciment adeziv permanent foarte puternic. Astfel, coroana nu mai poate fi detașată de bont. Pentru a atașa coroana de implant, aceasta va avea un orificiu prin care poate fi înfiletat bontul în implant.

Contactați medicul dentist pentru o consultație – acesta vă va ajuta să alegeți coroana optimă în funcție de dorințele și nevoile dvs.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share