De ce avem nevoie de coroane pentru implanturile dentare? Cum se alege materialul coroanei? Alegerea coroanei depinde de implantul utilizat? Răspunsurile la aceste întrebări și la altele le găsești în acest articol.
De ce avem nevoie de coroane pe implanturi?
Când vorbim despre un dinte pierdut înlocuit cu un implant dentar, vorbim de fapt despre un complex format din 3 elemente – implantul dentar în sine, bontul protetic și coroana artificială.
Implantul dentar înlocuiește doar rădăcina dintelui natural. Arată ca un șurub ce este înfiletat în os, și oferă stabilitate și susținere. Pentru a avea un dinte complet, în implant este înșurubat un bont protetic, pe care este atașată coroana protetică.
Deci, coroana dentară înlocuiește porțiunea vizibilă a dintelui natural, și preia toate funcțiile și atributele acesteia.
Ce tip de coroană să alegi?
Alegerea coroanei nu este legată de tipul de implant instalat și rămâne la latitudinea medicului curant și a pacientului. Cea mai bună opțiune este selectată pe baza mai multor factori: prețul coroanei dentare, cerințele pentru estetică, poziția dintelui artificial pe arcadă (zona frontală sau laterală), existență reacțiilor alergice la diferite materiale.
De multe ori, pentru zonele laterale se aleg opțiuni mai economice, precum coroanele metalo-ceramice. Au un cadru metalic, ceea ce face ca costul întregii structuri să fie mai ieftin. Cadrul metalic este acoperit cu ceramică, care recreează caracteristicile estetice ale dintelui.
Cu toate acestea, atunci când alegeți o coroană din metalo-ceramică, ar trebui luați în considerare mai mulți factori. Primul criteriu este estetica. În ciuda învelișului de porțelan, cadrul metalic colorează adesea gingiile într-o nuanță întunecată, ceea ce afectează cu siguranță frumusețea zâmbetului.
Al doilea factor este reprezentat de alergii. Cazurile de respingere a coroanelor metalo-ceramice sunt rare, însă există. Dacă sunteți predispus la alergii, este mai bine să consultați și un medic alergolog.
O alternativă excelentă ar fi coroanele din ceramică sau dioxid de zirconiu. Acestea sunt utilizate în mod activ atât pentru lucrările dinților laterali, cât și ale dinților anteriori. Astfel de coroane sunt translucente, ceea ce le face să nu se distingă de dinții naturali. În plus, coroanele cu dioxid de zirconiu au o rezistență crescută.
Culoarea coroanelor este selectată individual. Cu toate acestea, pacientul are ultimul cuvânt. Dacă sunteți pregătit pentru albirea regulată a dinților, igiena profesională și controale de rutină, puteți alege nuanțe mai albe decât propriul smalț.
Cum se fixează o coroană pe implant?
Timpul de fixare a coroanei pe implant este determinat de metoda de tratament și de indicațiile clinice. În multe situații, coroana poate fi fixată imediat după intervenția de implant dentar. Cu toate acestea, uneori este necesar să așteptați perioada de osteointegrare a implantului, timp de câteva luni. Principala condiție este ca implantul să fie fixat în siguranță în os.
Coroana protetică nu poate fi atașată direct la implantul dentar. Pentru aceasta este necesar un element de legătură – bontul protetic. Practic, bontul protetic este fixat prin înșurubare la implant, iar coroana artificială este atașată de bont.
În cazul tratamentului cu implanturi dentare, există 2 tipuri de coroane protetice:
- cimentate: bontul protetic este înșurubat în implant, iar apoi coroana este ”lipită” de bontul protetic cu ajutorul unui ciment;
- înșurubate: coroana este fixată de bontul protetic în laboratorul de tehnică dentară, folosind un ciment adeziv permanent foarte puternic. Astfel, coroana nu mai poate fi detașată de bont. Pentru a atașa coroana de implant, aceasta va avea un orificiu prin care poate fi înfiletat bontul în implant.
Contactați medicul dentist pentru o consultație – acesta vă va ajuta să alegeți coroana optimă în funcție de dorințele și nevoile dvs.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
LIFE STYLE
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Cum îți asiguri fluxul de numerar într-un mediu economic instabil?
Valeriu Gafencu: Nu cunoştinţe multe ni se cer nouă, ci virtuţi şi fapte bune
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă