Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Criza din piața lemnului este extrem de gravă, blocajele trebuie eliminate

În contextul în care resursa din piața românească a lemnului este insuficientă iar prețurile – atât pentru operatorii industriali cât și pentru consumatorii casnici – au explodat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care administrează 48% din pădurile țării, a stabilit cote de recoltare pentru anul 2022 sub posibilitatea de recoltare dată de amenajamentele silvice.

Delegația Prolemn – APMR a solicitat respectarea Codului Silvic și a normativelor din domeniu

La întâlnirea cu dl. George Mierliță, director general al RNP-Romsilva, reprezentanții industriei lemnului au susținut necesitatea de eforturi suplimentare  din partea Regiei pentru a atinge țintele stabilite prin Codul Silvic și Regulamentul de valorificare a masei lemnoase , respectiv recoltarea masei lemnoase la nivelul posibilității dată de amenajamentele silvice.

Conform datelor oficiale, posibilitatea totală pentru pădurile proprietate publică administrate de Regie, calculată prin însumarea posibilităților de recoltare stabilite pentru amenajamentele silvice, este de 11 milioane m3. Dacă se ia în calcul și rezervele acumulate pe amenajamentele în vigoare, posibilitatea totală crește la 13 milioane de metri cubi.

Dl. George Mierliță, directorul general al RNP  a arătat că și în acest an Consiliul de Administrație al Regiei a stabilit o cotă similară cu cea din anii precedenți – 9,5 milioane m3. Diferența dintre această cotă și posibilitatea stabilită de amenajamentele silvice este dată de acele suprafețe de fond forestier pentru care serviciile silvice sunt suspendate, suprafețe în curs de retrocedare, în curs de reamenajare sau pentru care trebuie finalizată evaluarea adecvată de mediu.

În același timp, conducerea Romsilva a arătat că există o resursă suplimentară de 1,5 milioane m3 rămasă neexploatată din anul precedent, care a fost contractată și este în curs de exploatare.

”Potrivit informațiilor disponibile public, volumul recoltei de lemn pe picior stabilit de Consiliul de Administrație al RNP – Romsilva este de 55% din cota anuală de recoltă, în condițiile în care art. 14 alin. 2 din HG 715/2017 stipulează un procent între minimum 60% și maximum 80%. Volumul care ar fi trebuit scos la licitațiile principale este de minim 3,135 milioane m3, volumul real oferit fiind de 2,55 milioane  de metri cubi” a ținut să transmită Cătălin Tobescu Președinte, AIL – Prolemn.

Tranziția la lemn fasonat a fost un alt punct important al discuțiilor. Conducerea Romsilva își propune pentru anul acesta să ofere 45% din lemn sub forma fasonată, iar reprezentanții industriei au solicitat ca Regia să sorteze masa lemnoasă conform necesităților industriei și ca punerea în vânzare să se facă preponderent din depozite, pentru a se evita concurența neloială sau comercializarea de lemn fără proveniență legală. Din totalul masei lemnoase oferite la vânzare ca lemn fasonat în 2021, un procent de 75% a fost oferită la drum auto forestier și doar 25% în depozite. În calitate de membri fondatori ai Consiliului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, reprezentanții AIL – Prolemn și APMR au transmis conducerii RNP – Romsilva invitația oficială de permanentizare a dialogului între RNP – Romsilva și organizațiile din sectorul de industrializare a lemnului, prin participarea formală la platformă. Participarea RNP – Romsilva la Consiliul Pădurilor este privită ca o condiție importantă a armonizării punctelor de vedere ale industriei și politicile publice, pentru transparență și dialog în vederea gestionării durabile a pădurilor și a dezvoltării sustenabile a unui sector economic vital al României.

”Anul trecut, producătorii români de mobilă au reclamat cea mai mare criză de masă lemnoasă din istoria recentă. Am primit continuu plângeri la asociație prin care membrii anunțau că se scoate foarte puțin lemn la licitații, ceea ce a produs o creștere exagerată a prețului la materia lemnoasă. Insistăm ca anul acesta să se organizeze cât mai repede licitațiile pentru lemnul fasonat din pădurile publice ale statului, astfel încât să existe lemn în piață, iar firmele să-și poată derula activitatea de producție, în condiții normale”,  declarat și Aurica Sereny Președinte, APMR.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share