Minunatele seri “Cala-tiene”, în galeria, din casa de poveste situată la malul mării, în stațiunea Saturn, din Constanța, care este a artistei Luiza Cala, mi-au rămas în minte și în suflet pentru totdeauna. Sunt clipe unice la care mă întorc mereu, iar de câte ori am ocazia. Ajung acolo, deschid ușa galeriei de artă, ca să respir acel albastru unic al picturilor artistei, în acel loc magic, cu energie bună, unde parcă ești în alt timp.
Luiza Cala, inaugurează “Galeria-Atelier” în locuința sa din Saturn în 20 august 2003. Este unicat pe malul mării, dar și în România. Galeria artistei îmi amintește de salonul artistic din casa vechilor familii boierești românești. Vreme de două secole, în Europa, dar și la noi, până la al Doilea Război Mondial, au existat cele două tipuri de saloane de influență franceză, unul politic, iar celălalt artistic. Salonul artistic își are rădăcina în vremea domniei Regelui Ludovic al XIV-lea. Napoleon Bonaparte își pune regina consoartă să înființeze un salon artistic, la curtea imperială, pentru o anume pătură a aristocrației franceze ce forma o poziție, care i-a servit tot lui. Putea spiona și controla tot. Este salonul, care ia amploare abia în “Belle Epoque”, adică spre finalul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Din “Istoria Vieții Private” aflăm, că se dezvăluie ca un teatru, avea ambianță somptuoasă, unde toată lumea invitată se cunoaşte cu toată lumea. Este invitată o personalitate artistică, care avea prilejul să-şi arate excelenţa în domeniul artei. Au loc expoziţii de pictură, grafică, desen, gravură, spectacole de teatru, concerte, lecturi. Aici se lansează tineri artişti recomandaţi de către artiştii consacraţi. Au loc concerte de muzică, unde se afirmă nume gloriase sau debutează artişti talentaţi. Salonul artistic al artistei Luiza Cala, unic în țară, are ceva specific și original. Păstrează ceva din tradiția și ambianța vechilor saloane de demult de acasă din la “Belle Epoque”.
Pictorița Luiza Cala mi-a povestit cu mult farmec despre „Galeria-atelier”, salonul ei artistic, pe unde au trecut nume răsunătoare în artă și cultură, de-a lungul timpului. Întâlnirile au început din 1993, în atelierul din casa veche, de la etajul unu. Totul s-a născut dintr-o frumoasă întâmplare. Prietenii aduceau alți prieteni, cercul se lărgea. Suflete frumoase, minți bogate i-au trecut pragul. Din fiecare a rămas un strop de lumină așezat statornic la temelia galeriei. Așa a ajuns la ,,Serile Cala-tiene”. Și le-a numit așa, după numele antic al orașului Callatis. Numele său de familie, după soț, este Calaidjoglu, pseudonimul artistic este Luiza Cala. De aici ideea denumirii serilor “Cala-tiene”, nu callatiene.
Acolo a cântat Vasile Șeicaru, „Din prea mult sau prea puțin”, prima dată. Au mai trecut și au cântat: Ovidiu Lipan Țăndărică, Maria Gheorghiu, Mircea Baniciu, Ștefan Hrușcă, Mircea Vintilă, Lenuța Burghilă, Gheorghe Gheorghiu apoi Gheorghe Iovu a susținut câteva concerte. Poetul și traducătorul chinez Gao Xing, consul al Republicii Populare Chineze, a citit poezii. Aliodor Manolea, psihologul și parapsihologul flăcării violet, i-a făcut bucuria de a veni cu Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică, autorul cărții de succes: „Inteligența materiei”. Cu Sergiu Nicolaescu a legat o prietenie trainică. Alături de soția sa Dana, au petrecut împreună eclipsa totală de soare din 11 august 1999, pe terasa de sus a casei vechi. Sergiu Nicolaescu nu mai pictase din tinerețe, dar văzând-o pe Luzia Cala pictând, a luat pensula în mână. După un timp a organizat apoi expoziția de la Parlament. A găzduit de trei ori în galerie câte un lama tibetan care i-a învățat pe cei din salon să mediteze, să fie luminoși și buni. Regizorul și producătorul de film independent, Valentin Andrei a prezentat în salonul artistic, în avanpremieră filmul ,,Drama karma”, cu Maia Morgenstern în rol principal. Criticul și istoricul literar, Alex Ștefănescu, a dăruit publicului din salon, într-un Crăciun, din poveștile sale. Cosmonautul Dorin Dumitru Prunariu a vorbit despre frumusețea Terrei văzută de sus și a pus prima dată pensula pe pânză în atelier. Are primele două lucrări ale lui: niște ceramică din bucătăria dânsei și gâlceava câtorva planete, evident. Alături de istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe, ambasador al României pe lângă UNESCO, actrița Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București, Daniela Nane, frumoasa lui soție a citit din scrierile pictoriței. Jurnalistul Constantin Dumitru a introdus lumea din salon în ,,România magică”, Karina Schneider a cântat mării, Valentin Schaltev a expus lucrări și a recitat. Regizoarea Mădălina Țurcanu a realizat un film despre pictura Luizei Cala, scrierile sale, în filmul ,,Spectral”, unde a unit spectaculos artele, folosind spațiul în care trăiește, creația sa, iar Liliana Iorgulescu, coregraf, profesor la UNATC, a întruchipat himerele din picturile sale, în timp ce Maia Morgenstern citea din scrierile artistei. Când a dat mâna cu Sabin Bălașa prima dată, mentorul său, deși nu știa nimic despre artistă, i-a zis:” dumneavoastră sunteți pictor!”. L-a întrebat apoi de unde o știe, i-a spus că “pictorii au flăcări curcubeu în privire”. Pictori din Bulgaria, Rusia, Italia, Turcia, Danemarca, Spania, Japonia, Austria i-au trecut prin galerie. A organizat acolo patru tabere de pictură unde au participat pictori din România, Bulgaria, Republica Moldova și Rusia.
Am stat de vorbă despre una din serile „Cala-tiene” recente cu Luiza Cala. Despre ,,Fitness pentru suflet” cu Daniela Nane, actriță la Teatrul “Bulandra” din București.
Luiza Cala: „După perioada cu multe restricții în care mulți dintre noi s-au refugiat în bucătărie, au încercat rețete noi, au savurat nepermis de multe bunătăți, a sosit momentul grijii față de minte, suflet și trup. Actrița Daniela Nane a poposit în Galeria Luiza Cala aducând un instrument util. Am petrecut o frumoasă seară Cala-tiană cu fitness pentru suflet. Omul a primit de la Creator în bagajul cu care se naște câteva instrumente care să-l ajute să depășească momentele dificile. Un astfel de instrument este dansul. Omul a dansat mereu; fie că a dansat de bucurie, fie că au fost dansuri ritualice. Dacă împletim muzica, meditația și dansul, putem să dirijăm energia și să o direcționăm spre un scop anume. Este modalitatea cea mai lejeră și frumoasă de a ne pregăti pentru realizarea dorințelor, țelurilor. Farmecul deosebit al actriței Danielei Nane a potențat cunoașterea pe care ne-a împărtășit-o. Ne-a povestit despre un om, care a ajuns la dansul integrativ, energetic, după ce și-a pierdut sănătatea în lupta de a agonisi avere.
Ioan este modestul autor al cărților Puterea cunoașterii și Dansul energetic, cărți pe care participanții le-au primit în dar. Daniela, deși ne-a povestit despre energii, frecvențe, centrii energetici, armonizare, ne-a ținut atenți trei ore. Nu știam ce să urmărim mai întâi: expozeul actriței sau mișcările armonioase, mimica expresivă, ondulațiile vocii în funcție de subiect. Am stat în admirație, ca la o piesă de teatru excepțional jucată. În această întâlnire pentru că eram mai multe femei, am învățat cum să ne celebrăm feminitatea, cum să mergem, cum să zâmbim. Puterea exemplului a lucrat mai ușor decât oricât de multe cuvinte. Oameni ajung să decadă din cauza utilizării abuzive a timpului sau Dacă ținem corpul fizic prea mult timp în nemișcare, sufletul intră în suferință sau Nimeni nu poate lucra în interesul nostru mai bine decât noi înșine au fost îndemnurile lui Ioan care au găsit ecou în sufletele noastre, care s-au eliberat de multă zgură spre a se încărca cu bucuria dansului. Ca de fiecare dată când ajunge în galeria mea, actrița ne recită și poezii, punând încă un balsam pe rănile noastre pandemice. La câteva zile distanță am repetat întâlnirea.”
Luiza Cala a fost femeia anului în 2016, la noi, și este artistă recunoscută mondial. Are 68 de expoziții de pictură și 4 cărți publicate până acum (poezie, proză). Lucrările sale se află în colecții de stat în Spania, Bulgaria, Franța, dar și în colecții particulare în țările: Grecia, SUA, Canada, China, Turcia, Olanda, Bulgaria, Spania, Franța, Coreea de Sud. Cu ale sale picturi, semnează copertele a 15 cărți, 12 casete și CD-uri de meditație. Artista este membră a diferitelor cluburi, fundații, asociații și membru fondator al Clubului Rotary Mangalia. La 20 de ani de la înființarea districtului 2241 a primit placheta și Medalia Jubiliară Rotary Internațional (2020). Alte merite deosebite: Premiul național Art top –România Magică (2002 și 2004), Medalia de argint MCA Cannes Azur (2006), Medalia de aur MCA Cannes Azur (2007), Diploma de merit AIAM Roma (2007).
MONICA ANDREI este teatrolog. A absolvit Facultatea de Teatru de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L Caragiale”, București – România. Are master în Management și Marketing Cultural. A publicat numeroase articole, cronici, interivuri în publicații despre cultură pe suport de hârtie („Național”, „Oameni singuri”, „Paranormal”, „Dracula”, „Teatrul Azi”, „Liceenii”, Revista „Starea de Urgență”, Revista „Theatron”, Revista „Magazin Istoric”, Revista “Biblioteca Bucureștilor”), dar și în mediul online (Revista la Plic, www. Ziarul Metropolis, www.Scriecustiloul, www.Stiridebine, Revista 13). A colaborat cu Radioul Național postul Radio Cultural pentru emisiunile: „Scena și Ecranul”, „Tentații culturale”, „Arte”, „Cinemagia”. A editat și redactat albumele Teatrului Metropolis: “7 ani de Metropolis” și „Istoria Teatrului Metropolis”.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Spectacol de lumini și voie bună la aprinderea bradului de Crăciun, în Târgoviște
EXIT-POLL Alegeri parlamentare 2024. ”S-a votat emoțional, asta e viața!”
Robert Kennedy JR vine la București ca să-și lanseze cartea alături de Călin Georgescu, care i-a scris și prefața!
Magistrații de la CCR au cerut reverificarea și renumărarea voturilor de la turul 1 al alegerilor prezidențiale
Ce mesaje transmite America pentru ascensiunea lui Călin Georgescu
Cand sa-ti deschizi propria afacere? Cand sa investesti si in ce domeniu?
LIFE STYLE
Nu vă panicați dacă vă simțiți rău în această perioadă, au loc explozii solare foarte puternice
Secretele unei garderobe care îți reflectă stilul și puterea interioară
Cele mai comune 5 greșeli pe care le faci când îți alegi partenerul
Surprinde-ți iubitul cu un cadou unicat de Crăciun
Treaba unui bărbat este să creeze un spațiu sigur pentru femeia sa, emoțional, mental și fizic
DESTINATII
DESCHIDEM sezonul de iarnă începând cu data de 07.12.2024 în STRAJA
AMA DABLAM-HIMALAYA: O lume în care bogăția se rezumă la pacea spirituală, iar agoniseala se face numai pentru necesarul zilnic
Se instalează iarna la munte
În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi (ONU)
Campania Națională pentru Prevenția Bolilor Cardiovasculare
RMN pentru copiii din vestul țării
Îți cade părul excesiv? Top 3 modalități prin care îți poți recăpăta frumusețea podoabei capilare
Care Este Rolul Medicului Ortodont în Corectarea Zâmbetului?
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
De la competitori la clienti. Afla cine sunt competitorii tai directi?
Final de an la Centrul Jutsu de la UPT
La Județean – un film care combină genurile psihologic, polițist și horror