Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EXPLOZIV: PACEA SOCIALĂ SE DEGRADEAZĂ ÎN VALEA JIULUI

Ceasul ticăie și orice întârzieri la plata salariului și a celorlalte drepturi prevăzute de CCM nu va face decât să radicalizeze aceste proteste…..

Lideri din Sindicatul Muntele  s-au întâlnit  ieri  cu primul-Ministru, Ministrul Energiei și cu Secretarul de Stat de la Ministerul Finanțelor, Lucian Ovidiu Heiuș, pentru a identifica în regim de urgență soluțiile pentru a stinge acest conflict de muncă. Adoptarea ieri, în Ședința de Guvern, a OUG pentru modificarea Legii 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de Garantare pentru plata creanţelor salariale, este un pas important, însă nu poate rezolva integral problema CEH.

Situația Complexului Energetic Hunedoara este complexă și are nevoie de o abordare integrată și de cooperarea între diverse instituții relevante ale Guvernului României: Cancelaria Primului-Ministru, Ministerul Finanțelor, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Concurentei și eventual Comisia Europeană.

Minerii sunt nemulțumiți de  răspunsurile primite ieri de reprezentanții Sindicatului Muntele și-și continuă protestele. Minerii de la E. M. Lupeni sunt încă în subteran și au rămas alături de ei doar minerii de la Vulcan , cei de la Livezeni renunțănd la acțiunea de protest.

Nu au renunțat să susțină minerii  primarul Lucian Resmeriță, senatorul Cristian Resmeriță, soțiile și copiii minerilor blocați în subteran. Din păcate, șase dintre mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost transportați la spital. S-au ajutat între  ei, unul a cumpărat șosete pentru ortaci săi, s-a dus mâncare și apă oferită de primarul lupenean, iar 100 de porți de hrană donată de o persoană fizică din Vulcan au ajuns și ele la mineri. În schimb, pentru minerii din Vulcan veniți să-și susțină colegii,  nu a oferit nimeni un  pahar de apă, un corn sau o cafea.

Minerii, ca și mulți alți salariați din România, trăiesc de la un salariu la altul, ori neplata la timp a acestui drept, a condus imediat la o serie de proteste spontane la minele din Vale Jiului, culminând cu blocarea unor sute de mineri în subteranul minei Lupeni la peste 300 de metri sub pământ.

Primul punct din platforma de revendicări ale minerilor protestatari din Valea Jiului a fost, parțial, rezolvat după ce administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu și-a depus demisia la Ministerul Energiei.

”Guvernul României trebuie să ia în considerare faptul că o eventuală escaladare a protestelor minerilor din CEH va conduce la un conflict de muncă într-una dintre cele mai complicate regiuni ale țării, afectând în același timp imaginea României în Uniunea Europeană, dar și în rândul investitorilor din piețele globale de capital, ituaţia critică a salariaților de la CEH nu poate fi rezolvată doar prin logică economică, având în vedere complexitatea problemelor cu care se confruntă regiunile miniere carbonifere. În contextul Acordului de la Paris și a Pactului Ecologic European, pentru a sprijini adaptarea acestor regiuni la noile condiții ecologice impuse prin aceste documente normative internaționale, în Uniunea Europeană, există conceptul de tranziție justă pentru regiunile miniere carbonifere – o abordare care este promovată de Parlamentul European și Comisia Europeană. Terapia de șoc va crea probleme și mai mari în plan economic pentru această regiune monoindustrială, iar în plan politic, va destabiliza și mai mult coaliția de guvernare, ” se arată și în comunicatul de presă al Confederației Meridian.CEH este într-o stare economică foarte proastă și la momentul actual nu poate rezista fără banii veniți de la Guvernul României. Soluția cu Fondul de Garantare este una temporară, însă în următoarele luni trebuie elaborat și implementat un Plan Teritorial de Tranziție Justă în Valea Jiului, care să se raporteze la următoarele probleme ce trebuiau de mult clarificate:

  1. Ce se va întâmpla cu procesul de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara și cu angajamentul Guvernului României de a forma Complexul Energetic Valea Jiului, conform a celor stabilite la Petroșani în august 2020???
  2. Care vor fi instituțiile guvernamentale implicate în conceperea și implementarea unui Program de măsuri guvernamentale pentru atragerea unor investitori și a unor investiții publice/private în Valea Jiului pentru a compensa cele aproximativ 5000 de locuri de muncă care sunt puse în pericol prin diminuarea activităților miniere?
  3. Care va fi pachetul economic și social aferent măsurilor de tranziție justă în Valea Jiului, care pot fi finanțate prin Mecanismul pentru o Tranziție Justă (FTJ) din Cadrul Financiar Multianual UE 2021 – 2027?

Guvernul României are responsabilitatea și capacitatea de a rezolva aceste probleme. Criza socială declanșată în această săptămână în Valea Jiului, trebuie rezolvată cu celeritate, însă în același timp ea reprezintă și o oportunitate pentru a stabili un parcurs predictibil privind tranziția justă în regiunile minere carbonifere din țara noastră.

”Am vorbit mai devreme cu cei din Valea Jiului și am văzut care este starea de spirit a oamenilor. Minerii de la Lupeni, alături de cei din Vulcan și Livezeni, nu cer măriri de salarii, ci doar plata muncii lor. E dreptul lor și sunt alături de ei!  Acești oameni nu trebuie umiliți, ei vor doar dialog și să fie tratați cu demnitate și respect pentru munca lor.  În 2019, Guvernul PSD a dat OUG 60, care asigura supraviețuirea mineritului în Valea Jiului și locurile de muncă pentru mii de familii. Actualii guvernanți nu fac nimic în afară de a tăia și distruge” a trasmis și președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Astăzi, președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor îi invita la rândul său pe parlamentarii hunedoreni, pe cei  care conduc destinele CEH și prefectul județului la o întâlnire în cadrul căreia  să  se anașizee situația actuală și identificarea celor mai bune soluții pentru viitorul acestei companii.  ”În fața angajaților CEH și în fața hunedorenilor suntem datori să trecem peste simpatii și orgolii, să uităm lupta politică pentru a răspunde așteptărilor celor care și-au pus încrederea în noi, indiferent de funcțiile pe care le ocupăm” transmite Laurențiu Nistor.

Prin intermediul unui comunicat de presă,  ministrul energiie Virgil Popescu  transmite minerilor din Valea Jiului că au fost găsite soluții pe termen scurt pentru rezolvarea cerințelor prezentate de reprezentanții Sindicatului Muntele.

 “Nu ne derobăm de responsabilitate și ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol și să iasă din subteran. Avem soluții, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale pentru a putea include și companiile aflate în insolvență, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele trei  luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare Așa cum am mai spus, am început deja să punem în aplicare o soluție pentru a rezolva problemele de la CEH, dar rezultatele nu se vor vedea peste noapte. Suntem în discuții cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuțiile dintre experți de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenței, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic. Totodată, prin Fondul de Modernizare, vom putea face trecerea graduală, de la producția pe cărbune la energie curată. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă, pentru că nu ne dorim ca oamenii de acolo să rămână fără surse de venit”, a  trasmis  ministrul Energiei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share