Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

EXPLOZIV: spitalele sunt ADEVĂRATE BOMBE – RISCUL DE IZBUCNIRE A UNOR INCENDII ESTE MARE !!!!

Și spitalele hunedorene  cuprinse în raportul  IGSU!!!!! 

Autoritățile din România știau încă din 2019 cât de gravă e situația în spitale cu privire la riscul de izbucnire a unor incendii cu consecințe grave. În urmă cu doi ani, s-au dat amenzi de un sfert de milion de euro,  pentru peste 3.000 de încălcări ale legii.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a efectuat în 2019 controale în 527 de spitale din România. Ocazie cu care a costatat 3.729 încălcări ale legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, după cum arată într-un raport remis Ministerului Sănătății după incendiul de la Piatra Neamț, care a intrat în posesia Newsweek România.

„Din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor, o clădire spitalicească se deosebeşte, în mod fundamental, de o clădire publică de orice alt tip, prin faptul că este utilizată de un număr mare de persoane care nu se pot evacua singure, un procent însemnat dintre acestea fiind dependent de aparate şi/sau proceduri medicale”, arată IGSU.

Și spitalele hunedorene sunt cuprinse în acel raport, pentru că nu sunt conforme cu legislația din domeniul apărării importiva incendiilor.  S-au găsșit instalații electrice exploatate cu deficiențe grave li improvizațiisau in condiții care  generează supracurent sau din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea normală a circuitelor, instalații electrice  care nu sunt verificate cu persoanl atestat sau nu s-a constituit  serviciul privat pentru  situații de urgență.

Potrivit documentului anexat și publicat de colegi de la Newsweek,  și  în cazul mai multor spitale din județul HUNEDOARA,  nu se asigură condițiile de evacuare în caz de situații de urgență.

 

Este cazul Spitalului municipal Brad – clădire secție chirurgie (compartiment ATI),Spitalului Județean de Urgență – secția ATI, Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara – secția ATI, Spitalul municipal Orăștie – compartimentul ATI, Spitalul municipal Lupeni – Compartiment ATI COVID.

La Spitalul Județean de Urgență Deva – secția ATI și la Spitalul municipal Dr. Alexandru Simionescu Hunedoara – secția ATI instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza unor racordări unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor.

Din documentul dat publicității mai reiese și faptul că instalațiile electrice nu sunt verificate periodic cu personal atestat la Spitalul de Urgență din Petroșani – secția ATI, la Spitalul municipal Brad – Compartiment ATI, Spitalul municipal Orăștie – Secție ATI, Spitalul Județean de Urgență Deva – Secție ATI, Spitalul municipal Lupeni – Compartiment ATI și Spitalul Orășenesc Hațeg – Compartiment ATI.

Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte.

Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi.

Deși prioritatea trebuia să fie obținerea autorizației de securitate la incendiu pentru spitalele care nu o aveau, același raport precizează că în 2019 un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate la incediu.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share